Як вберегтися від осінньої застуди

40783dc39bea7d6086816808e515160c
Фото: ілюстративне

Для того щоб восени застуда не застала зненацька , досить дотримуватися деяких простих рекомендацій

Для того, щоб восени застуда не застала зненацька, досить дотримуватися деяких простих рекомендацій

З настанням осені майже кожен з нас стикається з тими чи іншими простудними проявами, пише ukrhealth.

Нежить , кашель , біль у горлі і підвищена температура – часті супутники людини в холодну пору. Саме восени , на думку медиків , вірогідність простудних захворювань найвища. Зниження температури повітря , рвучкі вітри і часті дощі в осінній період призводять до переохолодження організму , від чого падає імунний захист , що у свою чергу призводить до гострих респіраторних вірусних захворювань. В осінній період змінюється і харчування людини : зменшується кількість продуктів, що є джерелом вітаміну С і ряду інших біологічно активних сполук , що також знижує захисні властивості організму. Крім того , осінь – це , як правило , відпускна пора , коли багато хто повертається на роботу , а в школярів і студентів починається навчання . Часто цей період супроводжується стресами , які негативно відбиваються на стані імунної системи. Також осінь – це і період загострення низки хронічних захворювань , які послаблюють організм , тим самим створюючи умови для проникнення хвороботворних вірусів і бактерій.

Застуда може стати серйозною перешкодою для людини , погіршивши якість її життя , і не давши їй можливості нормально виконувати свої трудові зобов’язання. Іноді симптоми застуди тривають тижнями , особливо якщо хворий продовжує ходити на роботу і не дотримується рекомендацій лікаря . Тому будь-яке захворювання завжди краще і дешевше попередити , ніж лікувати. Давайте ж розберемося , щоб не застудитися восени.

Не нехтуйте відпочинком

Щоб не сталося перевитрати енергії , потрібно строго дотримуватися режиму праці та відпочинку. Намагайтеся висипатися , приділяючи сну не менше 7-8 годин на добу. Саме під час сну нормалізується робота імунної системи і активно відновлюється робота всіх органів і систем. Про те , що сон – це одне з найкращих ліків було відомо давно. Організм, якому систематично не вистачає сну , більш вразливий до вірусних та бактеріальних інфекцій, тому такі люди частіше за інших застуджуються .

Повноцінне харчування

Раціон харчування в осінній період повинен бути як можна більш різноманітним. Віддавайте переваги продуктам , в яких міститься велика кількість вітамінів , мінералів та інших корисних речовин. Включайте в меню рибу , яйця , м’ясо , кисломолочні продукти , свіжі овочі та фрукти (можна скористатися замороженими ) , а також свіжовичавлені соки. Корисними будуть настої шипшини і трав’яні чаї.

Зволожуйте повітря

Опалювальний сезон , зазвичай починається в середині осені , і часто саме в цей період реєструється сплеск простудних захворювань , особливо серед дітей. Чому так відбувається ? Вся справа в тому , що в опалюваних приміщеннях повітря пересушене , відповідно пересушується і слизова оболонка носової порожнини , що істотно полегшує вірусу проникнення в дихальні шляхи. Тому, щоб знизити ймовірність зараження , використовуйте зволожувачі повітря , або хоча б часто провітрюйте приміщення.

Прогулянки на свіжому повітрі і загартовування

Часті прогулянки на свіжому повітрі сприяють зміцненню імунітету. Також збільшує опірність організму загартовування , однак починати цим займатися потрібно влітку . А під час хвороби гартують займатися не можна .

Дотримуйтесь гігієни

Слідкуйте за чистотою в домі , а також за чистотою своїх рук. Мийте руки з милом в теплій воді не менше 30 секунд , особливо після знаходження в громадському транспорті. Також умивайте обличчя і промивайте носову порожнину. Це дозволить вам позбавитися від вірусних частинок , які встигли осісти на поверхні обличчя . Промивати носову порожнину можна за допомогою розчину морської солі , що продається в кожній аптеці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: