Олег Синютка привітав товариство «Лемківщина» з 30-літтям

4_1540036222
Фото: прес-центр ЛОДА

Вчора, 20 жовтня, у Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької, відбулась урочиста академія з нагоди 30-річчя заснування в Україні першого Львівського товариства «Лемківщина» етнічного спрямування.

Привітав присутніх голова Львівської ОДА Олег Синютка, повідомляють в прес-службі ОДА.

«Я дуже дякую за те, що вашими зусиллями і 30-літньою Лемківською організацією збережена пам'ять про ту землю, звідки ми походимо, де сьогодні є наші могили, де колись в церквах молилися українською мовою і де є наша пам'ять. Сьогодні ми в часі, коли святкуємо 100-річчя творення української державності на західних землях, творення ЗУНР. 1 листопада будемо відкривати пам’ятник на перехресті вулиць Листопадового Чину і Огієнка видатним діячам ЗУНРу, воякам УГА, як тим, хто зробили перший великий крок до Соборності української держави. А 19 жовтня Українські національні збори проголосили творення державності на українських землях. І серед всіх земель також була записана Лемківщина. І, мабуть, таку велику любов до України лемки пронесли через всі випробування, через табори, бої УПА, через операції «Вісла», «Захід» і все те, що ніс загарбник на нашу землю. Саме тому нам, як нікому іншому, потрібно сьогодні берегти те, що ми маємо, дорожити ним, стояти чітко на сторожі нашої державності»,- зазначив Олег Синютка.

Також очільник області наголосив на важливості внеску патріотичних організацій в утвердженні української державності.

«Ми повинні сьогодні в першу чергу берегти українське військо, українську армію. Ми сьогодні зуміли добитися своєї Автокефальної помісної незалежної православної церкви і це є велика перемога кожного українця, адже ми продемонстрували всьому світу, що так само як 24 серпня 1991 року була проголошена державна самостійність України, так само сьогодні проголошено відновлення нашої церкви. І ми сьогодні всі разом повинні стати за те, що в нашій церкві повинна звучати наша мова і в нашій церкві та на нашій землі ми повинні всі разом об’єднатися. І я впевнений, що якщо нам вдалося зробити ці речі, нам потрібно зробити найголовніше – не ділитися між собою і не дати розвернути країну в іншу сторону. Всі сьогодні усвідомили, що путінські війська прямим ударом не пройдуть нашу армію, тому вони будуть все більше посилювати речі пов’язані з гібридною війною. І такі організації, як Лемківщина та багато інших патріотичних організацій, якраз сьогодні повинні сказати своє вагоме слово, слово на утвердження держави, спільний рух вперед та наше єднання», - додав Олег Синютка.

Голова Львівської ОДА за багаторічну сумлінню працю, вагомий особистий внесок у розвиток і збереження лемківської культкри та знагоди 30-річчя від дня заснування відзначив членів обласного товариства «Лемківщина».

Довідково

8 липня 1988 році у приміщенні Львівської обласної філармонії відбулися Установчі збори, на яких було створено товариство «Лемківщина».

12 травня 1989 р. було офіційно зареєстровано статут Львівського Товариства «Лемківщина». Створенню Товариства передувала самовіддана праця ініціативної групи, серед них були: Марія Байко, Іван Майчик, Еммануїл Мисько, Іван Красовський, Петро Когут, Василь Хомик, Іван Щерба, Ярослав Швягла, Степан Кищак, Василь Одрехівський та інші.

Сьогодні до складу Львівського товариства «Лемківщина» входить Львівська міська організація, а також 10 районних осередків. Серед традиційних щорічних заходів товариства «Лемківщина» святкування «Лемківської Велії» (Святої вечері) у Львові, організація та участь в етнографічних фестивалях і ватрах.

Серед визначних лемківських постатей — український поет Богдан-Ігор Антонич, вчений та громадський діяч Володимир Кубійович, маляр-примітивіст зі світовим ім’ям Епіфаній Дровняк та ікона поп-арту Енді Воргол (Андрій Вархола), автор музики національного Гімну України Михайло Вербицький, композитор Дмитро Бортнянський, митрополит Сильвестр Сембратович.

Товариство «Лемківщина» (сьогодні Львівська обласна організація Всеукраїнського товариства «Лемківщина») була першою лемківською організацією в Україні етнічного спрямування, яка згодом розрослася до рівня світової та всеукраїнської структури. Крім того, Товариство стояло біля витоків лемківського руху та інших суспільно-культурних товариств в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: