Львів’ян восени атакують чотири штами грипу: де вакцинуватися і скільки це коштує

free-cheap-flu-shots-ftr-1280x720

Нинішньої осені українців можуть атакувати чотири штами грипу. Один із способів захисту від хвороби – вакцинація.

Про це ІА Дивись.info розповіла лікар-епідеміолог Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, головний позаштатний спеціаліст Департаменту ОЗ ЛОДА з епідеміології Наталія Тімко.

«Цього року будуть циркулювати штами вірусів грипу подібний до А/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09; A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2); вірус, подібний до B/Colorado, а також може прийти четвертий подібний до В/Phuket. Всі вакцини, які виготовлені для цього сезону, містять захист від цих штамів вірусів грипу. На ринку Львівщини є дві вакцини – одна вироблена у Південній Кореї – «Джісі Флю» і у Франції – «Ваксігрип Тетра», – сказала Наталія Тімко.

Лікар також пояснила, як виглядає процедура вакцинації.

«Лікар виписує рецепт, з яким пацієнт іде в аптеку та купує. Треба мати із собою холодовий елемент, якщо аптека розташована за межами лікувального закладу. Якщо аптека у межах закладу охорони здоров’я, то людина купує вакцину, а сімейний лікар проводить огляд. Визнавши, що людина здорова, у кабінеті робить щеплення. Якщо це приватний заклад, то на місці людина оглядається лікарем і робиться профілактичне щеплення», – наголосила Наталія Тімко.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що в аптеки загалом буде доставлено 350 тисяч доз вакцин проти грипу.

Вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а «Джісі Флю» — від шести місяців.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарю щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

У МОЗ також наголошують, що запобігання грипу допоможе заощадити кошти: за різними оцінками, захворювання на ГРВІ, зокрема грип, коштує хворому від 420 до 2 800 грн залежно від його тяжкості, а для держави збиток становить 4 200-7 800 грн. Вартість вакцин становитиме від 200 грн до 300 грн.

Чому потрібно вакцинуватися

Щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. За даними минулого епідсезону, в нашій країні було зафіксовано сім летальних випадків унаслідок грипу. Жоден із пацієнтів не був щеплений проти грипу.

Щорічна вакцинація — найдієвіший засіб для профілактики грипу. Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно.

Переваги вакцинації:

ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%;

ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%;

частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

Кому необхідно вакцинуватися насамперед

Передусім щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику:

медпрацівникам;

учителям;

дітям віком до п’яти років;

вагітним;

літнім людям віком від 60 років;

пацієнтам із хронічними захворюваннями;

усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Як пройти вакцинацію

  1. Зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра

Лікар огляне вас, визначить, чи немає протипоказань, а також надасть поради щодо транспортування вакцини, адже вона вимагає збереження холодового ланцюга.

Протипоказання до вакцинації:

гіперчутливість до будь-якої складової вакцини, а також до компонентів курячого м’яса чи курячого яйця (вакцину отримують шляхом вирощування вірусів грипу в курячому яйці);

пацієнти з лихоманкою або недостатньою вагою тіла;

пацієнти з гострим, серйозним чи активним захворюванням серця, судин, нирок або печінки;

пацієнти з гострим респіраторним захворюванням або іншими активними інфекційними захворюваннями;

пацієнти у період одужання;

пацієнти, у яких діагностовано імунодефіцитне захворювання.

  1. Придбайте вакцину в аптеці вашого міста чи безпосередньо у клініці

Від часу придбання вакцини до її введення має пройти не більше двох годин, інакше є ризик, що вакцина втратить свої захисні властивості. Тому важливо зберегти чек для визначення точної дати й часу придбання вакцини.

Доставити вакцину до кабінету щеплень важливо без порушень холодового ланцюга. Інакше вакцина може втратити свої якості. У пригоді стане спеціальна сумка з холодовим елементом, яку можна придбати або ж отримати під заставу в аптеці (близько 200 грн). Також деякі аптеки надають послугу безкоштовної доставки вакцини.

  1. Отримайте щеплення

Вакцинацію здійснюють у кабінетах щеплень або кабінеті сімейного лікаря, якщо він облаштований для цього.

Коли вакцинуватися

Вакцинуватися бажано до початку циркуляції вірусів грипу (у вересні-жовтні), щоби утворилися імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно два тижні.

Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи грипу.

Вакцинація є найнадійнішим методом профілактики грипу та попередження важких ускладнень хвороби. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

Хворий на грип або інші ГРВІ за один день можете заразити до 100 своїх колег чи випадкових перехожих.

Вартість вакцини

В аптеках вартість «Ваксігрип Тетра», за даними сайту tabletki.ua, становить від 268 до 318 гривень. «Джісі Флю» – від 2185 до 2645 гривень.

Вартість вакцинації у приватних клініках Львова коштує від 400 гривень.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: