У Чорному морі знайшли найстаріший затонулий корабель в ідеальному стані (відео)

954d7c0e-a6b9-4550-9e92-98d133547be0

23-метровий давньогрецький корабель, який пролежав на дні Чорного моря більше 2400 років, знайшли приблизно в 50 милях від узбережжя Болгарії.

Про це передає Espreso.TV.

Археологи знайшли судно зі щоглою, штурвалом та іншими частинами, які чудово збереглися на глибині трохи більш ніж 2 км. Органічні матеріали збереглись на такій глибині завдяки нестачі кисню.

«Я ніколи не думав, що таке можливо - корабель лишився неторкнутим, пролежавши під товщею води у 2 кілометри», - сказав головний дослідник команди проекту морської археології Чорного моря, що виявила судно, професор Джон Адамс.

За словами Адамса, це значно змінить уявлення людей про кораблебудування та судноплавство стародавнього світу.

Читайте також: Біля Львова археологи дослідять рекордну площу давніх поселень

Археологи вважають, що знайдений корабель, який затонув, був торговельним судном. Таке судно можна побачити на стародавніх грецьких вазах, як наприклад на «Вазі сирен», що зберігається в Британському музеї.

На вазі, яка датується тим самим періодом, що і знайдений корабль, зображено схоже судно Одіссея. На вазі герой поеми Гомера зображений прив'язаним до мачти корабля, аби встояти перед піснями сирен.

Археологи взяли невеликий шматочок судна до університету Саутгемптона на вуглецевий аналіз і він показав , що корабль датується 400 роком до н.е.

Так, було доведено, що це найстаріший затонулий корабель, який залишився у недоторканому стані, відомий людству. Але надалі дослідники не мають наміру піднімати судно на поверхню.

Під час трирічного дослідження глибин Чорного моря команда болгарських та британських морських археологів знайшли понад 60 кораблів, що затонули. Вони виявили козацькі кораблі XVII століття, римські торговельні судна та корабель з класичного періоду.

Проект, команда якого складається з морських археологів та науковців з Британії, Болгарії, Швеції, США та Греції, має на меті дослідити вплив зміни рівня моря в стародавні часи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: