Стіна пам’яті і вдячності: пластуни малюнком вшанували українських захисників (фото)

гот фот
фото: Ярина Лисун

Львівські пластуни розмалювали стіну біля пам'ятника «Борцям за волю України» на вулиці Вітовського, навпроти входу до парку Богдана Хмельницького.

Львівські пластуни розмалювали стіну біля пам'ятника «Борцям за волю України» на вулиці Вітовського, навпроти входу до парку Богдана Хмельницького, пише Дивись. info.

«Мета акції полягає в тому,  щоби подати певний посил нашим бійцям – героям, які воювали, воюють зараз на сході України. І серед тих бійців є дуже багато пластунів.  Власне ми хочемо звернутися  зокрема  до них.  І хочемо способом ARTстріту передати шану живим героям.  Сказати про те,  що ми пам'ятаємо загиблих героїв», –  розповідає пластунка-сеньйорка Ярина Лисун,  курінь «Літавиці». 

Згідно з ескізом,  на синьо-жовтому тлі -  прообраз національного стяга - нанесені елементи Пласту.  Наприклад,  головний атрибут спільноти - лілейка.  Виконували художню роботу одні з найменших пластунів.

«Оскільки наш Пласт поділяється на улади,  тобто є вікові категорії,  це є улад пластунів-новаків.  Ми брали пластунів-новаків старшої частини -  орієнтовно від семи до одинадцяти років»,  -  зазначає Ярина Лисун.

фото: Ярина Лисун

Основне фінансове навантаження лягло на плечі батьків.  Інструменти,  матеріали та всі допоміжні речі львівські пластуни закуповували за власні кошти.   Художні куратори проекту - творче об'єднання «Фарбований Лис».

Під час роботи професійний художник ділив діток на певні групи,  команди,  кожній з яких давав завдання.  З виконаних пластунами частинок склався загальний вигляд стіни.

«Я спеціально готував для дітей ескіз, горизонтальні смужки,  щоб вони могли намалювати.  Я їм це все розміряю», - пояснює художник з організації «Фарбований Лис» Тарас Довгалюк.

Працювали пластуни не один,  а два дні по кілька годин,  бо проект масштабний.

«Ми постійно долучаємося до різних соціально-мистецьких проектів.  Тим більше,  ця стіна попередньо це також наш малюнок.  Ми його рік тому виконували,  працювали зі Студентським братством УКУ.  Перед тим ми ще робили малюнок самі,  власними силами.  Робили напис «Небесна сотня»,  який складався з маленьких імен та прізвищ людей,  які загинули на Майдані»,  -  пригадує Тарас Довгалюк.

Довідка: «Пласт» — національна скаутська організація України, мета якої - сприяти всебічному патріотичному самовихованню української молоді на засадах християнської моралі, на свідомих, відповідальних та повноцінних громадян місцевої, національної та світової спільнот, і на провідників українського суспільства. Дата заснування «Пласту» — осінь 1911 року.

Перша пластова присяга відбулася 12 квітня 1912 року, попри те, що насправді пластові гуртки створено незалежно один від одного Іваном Чмолою, Олександром Тисовським та Петром Франком. Згодом оформився Організаційний пластовий комітет у 1913 р., який об'єднав розрізнені пластові гуртки в масштабну крайову організацію.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: