«Саакашвілі – агент Кремля» – помилка Садового чи цілеспрямована провокація

IMG_1978

Сьогодні на Lviv Security Forum у Львові мер міста Андрій Садовий назвав Михайла Саакашвілі, з яким пив чай після прориву екс-президентом Грузії українського кордону, агентом Кремля. Але за якийсь час вирішив пояснити на своїй сторінці у Фейсбуку, що мав на увазі геть інше.

«Сьогодні Росія напала на Україну. І це є війна за нашу незалежність. І щоби виграти цю війну, нам потрібно вигравати битви. Перша битва – це політична битва. На сьогоднішній день ворог буде робити все можливе, щоби залізти всередину, щоби створювати проблему в нас в країні, щоби впливати на наших політиків. І ми сьогодні знаємо тих людей, які працюють на Путіна, знаємо їхні прізвища. Медведчук, Вілкул, Добкін,Новинський, Рабінович. Вони відкрито їздять в Росію, отримують інструкції. Вони є власниками меді. А що ми робимо для того, аби припинити їхню діяльність. Ми маємо один приклад в Україні, коли ми знешкодили дуже серйозного російського агента. Це був колишній Президент Грузії Саакашвілі і він був видворений з України і це був приклад. А що з іншими?» – дослівно сказав Садовий.

А невдовзі з’явився наступний пост: «Випереджуючи «сенсаційні» заголовки: «Садовий назвав Саакашвілі агентом Росії». ПОЯСНЮЮ!

Сьогодні під час відкриття Lviv Security Forum в якості неспроможності влади виявляти та знешкоджувати агентів впливу Путіна в Україні, я заявив, що українські спецслужби за весь час війни спромоглись знайти лише одного «агента Росії». Ним «виявився» екс-президент Грузії Саакашвілі, який буцімто готував проросійський переворот. І все! Більше нікого, хто працює на Росію, на думку СБУ, нема! Медведчук, Новинський, Вілкул, Рабіновіч, Бойко. До них питань у влади нема!

Так от. Саакашвілі ані агентом Росії, ані ворогом України не вважаю. Позбавлення його громадянства і видворення з України - це приниження в першу чергу самої України.

Михайле Саакашвілі, одним з перших моїх рішень буде повернення тобі законного громадянства України».

Якщо уважно прослухати виступ Андрія Івановича, то зрозуміти зі слів чи інтонації, що це була іронія чи сарказм, доволі складно. А тому не варто виключати ймовірності, що пост у соцмережі – це спроба виправити серйозну політичну помилку.

Нагадаємо, що саме Андрій Садовий трохи більше року тому, 10 вересня 2017-го, радо вітав Михайла Саакашвілі у Львові після того, як той прорвав польсько-український кордон у пункті пропуску «Шегині».

Торік, наприкінці липня, президент Петро Порошенко позбавив громадянства колишнього очільника Одеської облдержадміністрації, тим самим натякнувши, що присутність Саакашвілі у країні небажана.

10 вересня екс-президент Грузії і на той момент вже екс-громадянин України Михайло Саакашвілі заявив, що планує повернутися в Україну. Політик, за його словами, подорожує з українським паспортом, хоча президент Петро Порошенко у липні позбавив його громадянства України. Спочатку планувалось, що він перетне українсько-польський кордон в пункті пропуску «Краковець». Зустрічати його там планували представники «Руху нових сил», політики та активісти. Потім було прийнято рішення, що Саакашвілі прибуде в Україну не автобусом, а потягом з Перемишля. Потяг «Інтерсіті», в якому намагалися вирушити в Україну Саакашвілі, народні депутати та журналісти, було заблоковано у польському Перемишлі. У потязі оголосили, що в ньому є особа, яка не має права в’їзду в Україну.

Відтак кордон Саакашвілі перетнув пішки у «Шегинях». Прихильники Саакашвілі прорвали оточення українських силовиків. Вони взяли в щільне кільце політика, а також депутатів і громадських діячів, які його супроводжували. У ДПСУ заявили, що Саакашвілі незаконно перетнув польсько-український кордон.

З відомих політиків на кордоні чекали на Саакашвілі нардеп Юлія Тимошенко, екс-глава СБУ Валентин Наливайченко, позафракційні народні депутати Дмитро Добродомов і Юрій Дерев'янко. Натомість Андрій Садовий чекав на опального політика у Львові. Львівський мер тоді навіть звернувся до Саакашвілі: «Пане, президенте». Чи то Андрій Іванович мав на увазі минуле грузинського політика, чи то натякав на майбутнє.

«У нас сьогодні всі питали, коли буде Михайло. Ми домовлялися, що сьогодні він буде у Львові, питимемо чай. Мені приємно, що пан президент сьогодні із нами», – сказав Андрій Садовий.

Наступного дня, 11 вересня, Садовий у більш дипломатичній манері прокоментував події, що відбулися напередодні, на своїй сторінці у Фейсбуку:

«В українській політиці завжди панував принцип «або ти раб, або ти ворог». Ситуацію, яка склалась після позбавлення Михайла Саакашвілі українського громадянства та акту приниження України на кордоні, можна спробувати вирішити на інших засадах. Моє бачення справи є наступним:

Я за:

- щоб в Україні панували закон, справедливість та повага до гідності громадянина. І саме влада та її очільники мають давати особистий приклад дій в таких координатах. Застосовуючи принцип «своїм - все, чужим – закон» вони штовхають країну в хаос;

- щоб влада мала авторитет та моральне право на прийняття сильних рішень та їх впровадження. Але це право не надається з гербовим посвідченням. Його потрібно заслужити конкретними діями та дотриманням принципів. Час рабського послуху минув;

- щоб українці були мудрими і усвідомлювали, що зовнішній ворог розраховує на розбрат та внутрішню ненависть в Україні. Але зовнішня загроза не може бути більше виправданням для відвертого реваншу олігархії та продовження грабунку країни.

Я проти:

- щоб Президент позбавляв громадянства тих, хто посмів стати в опозицію до нього. Це принижує як інститут громадянства України, так і авторитет інституту президенства;

- щоб влада використовувала перекриття руху через кордон, зупинку потягів, укріплення кордону між Україною та ЄС, завозила «тітушок», зневажала права тисяч простих громадян виключно з метою не допустити до країни одну особу, думка якої не подобається Президенту;

- порушення закону будь-ким у правовій (!) державі.

Вважаю, що все ще є шанс у кожного зробити крок назустріч задля збереження людей та країни. Закликаю всі сторони негайно повернути ситуацію в правове поле і спільно повернути авторитет державної влади в країні а також базову повагу один до одного».

18 вересня «Українська правда» опублікувала розлоге інтерв’ю з львівським мером, головною темою якого була ситуація з Михайлом Саакашвілі.

На запитання, якою була роль «Самопомочі» в ситуації з Саакашвілі? Садовий зокрема сказав: «Наші депутати були присутні на кордоні з української сторони. Вони поїхали трошки скоріше, бо ви пригадуєте – спочатку поїзд зупиняли, потім мінували митний перехід, потім були дискусії, хто куди буде їхати.

Я сказав, що я з радістю буду вітати його на каві у Львові. Він приїхав, ми з ним, правда, не каву пили, а чай, спілкувалися. Я його знаю ще з того часу, як він працював президентом Грузії.

Я пригадую, що більшість наших політиків стояли в черзі, щоб зробити з ним фотографію в Грузії в його президентських апартаментах, а потім розказували, перебиваючи одне одного, які реформи він там зробив, як там багато інновацій, і який поступ має ця країна. Що помінялося?»

Цікаво, що коли у Львові Садовий казав «пане, президенте», то у нинішньому пості він цілком переконаний, що саме він виграє наступні вибори.

Думка політолога

«Є така давня українська приказка: на похиле дерево й кози скачуть. Коли Cаакашвілі йшов у силі, так би мовити, догори, то Садовий чомусь йому не нагадував про гроші Курченка, а тут раптом згадав. Тому що часи міняють, а Саакашвілі – взагалі біженець у Голландії, де ніякої ваги не має. В Грузії його розшукують за замовне вбивство.

Було б ще добре, якби Садовий згадав про свого однопартійця Оксану Сироїд, яка в зручний для Москви час починала розповідати, що на Донбасі українські війська перебувають незаконно. Це говорилося у парламенті, щоб це почули наші західні партнери, і у період, коли відбувалися дуже важкі переговори з нашими міжнародними партнерами. Тому нехай Садовий пильніше придивиться до агентів навколо себе. А ще в нього є два росіянина – Соболєв і Семенченко. Один – випускник московських театральних режисерських курсів, а інший – з Сахаліну.  Так вони пообов’язувалися українськими прапорами, щоб ніхто не здогадався, а тим часом робили все для того, щоб українські підприємства на Донбасі безкоштовно дісталися Росії. У них, треба сказати, ця операція вдалася. Тому нехай Садовий придивиться до своїх агентів», – сказав у коментарі ІА Дивись.info Олександр Палій.

Оксана ДУДАР

Відео: 4studio 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: