ЗНО 2019: Що зміниться

DSC_0907_1540375861_613x407.645_3_0

Абітурієнти-2019 низькому старті, уже відомий календар вступних випробувань. Цього разу зміни чекають не лише на випускників шкіл, а й учнів та студентів коледжів та технікумів.

Це додаткове ЗНО, та зміна прохідного балу для окремих спеціальностей.

Тест-драйв

Спробувати свої сили майбутні абітурієнти зможуть уже в березні. Реєстрація стартує з 8 січня.

«В грудні ми розповімо про це детальніше, бо наразі вартість ще не затверджена. Це платна послуга. Очікуємо, що цього разу у пробному тестуванні з математики і історії України візьмуть участь і студенти коледжів, які також проходитимуть ЗНО, що спробувати себе у цій процедурі», - каже директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Відтак 16 березня, пройде пробне тестування із української мови та літератури, 23 березня – з англійської, іспанської, німецької, французької мов, математики, історії України, фізики, біології та хімії.

Крім цього майбутні абітурєнти абсолютно безкоштовно можуть повправлятися на сайті оцінювання якості освіти, де викладені останні актуальні тести.

«На нашому сайті ми постійно оновлюємо онлайн тестування завданнями 2018 року. Це безкоштовна програма, маємо понад 2 мільйони заходів. Це можливість вправлятися з кожного предмета реальними тестовими завданнями, окрім того, є тестові завдання минулих років, є велика добірка матеріалів з історії України: і пам’ятки, і портрети, і дати, і все це у вигляді гри. Також є викладені фрагменти аудіюівання з іноземних мов», – каже Лариса Середяк.

Календар абіурієнта

Реєстрація на основну сесію розпочинається 5 лютого і триватиме до 25 березня. Основна сесія відбуватиметься з 21 травня до 13 червня. Додаткова - з 26 червня – до 12 липня.

Перелік предметів, які виносяться на ЗНО з минулого року не змнінилися. Їх є 11 - українська мова і література, історія України, математика, біологія, хімія, фізика, географія, англійська мова, німецька мова, французька мова, іспанська мова.

Максимальна кількість предметів, з яких можна пройти ЗНО - 4. Однак, лише з трьох предметів результати ЗНО зараховуватимуть як результат державної підсумкової атестації для отримання шкільного атестату. Це українська мова і література, який є обов’язковий для всіх, математика або історія України - на вибір учня. Щодо третього предмету, то тут є з 11 предметів, які залишилися. Четвертий предмет абітурєнт може обрати серед тих, які йому потрібні для вступу на конкретну спеціальність.

За бажанням учасника ЗНО тестові матеріали можуть перекласти шістьма мовами: кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською, угорською мовами. Втім, на Львівщині за 11 років тести перекладали лише російською та польською.

«Є такі пріколісти, які просять перекласти  на певну мову, а потім з’ясовується, що вони просто пожартували», - каже Лариса Середяк.

Для вступу абітурієнти зможуть подавати свої сертифікати ЗНО за три роки - 2017, 2018, 2019.  Втім, це не стосується іноземної мови. Сертифікати, з цього предмету, які були здобуті до запровадження аудіюівання, є недійсними. Відтак подавати можна результати за  2018 та 2019 роки.

Як і раніше абітурієнти можуть подавати до семи заяв на бюджетні місця, але не більше ніж із чотирьох спеціальностей.

Що змінилося

Вступна кампанія 2019 року стане менш комфортною для студентів закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації та учнів закладів професійно-технічної освіти. Не є таємницею, що це був спосіб уникнувши ЗНО стати студентом вишу. Втім у 2019-у цій категорії доведеться проходити обов’язкове ЗНО не лише з української мови, але й з математики або історії України, на вибір самих випускників.

«Додаємо два предмети обов’язкових, а третій предмет будуть здавати у себе у навчальному закладі. Але наказ Міносвіти прописує третій предмет на вибір студента, слухача, учня, а не на вибір коледжу чи училища, як було раніше. Ми маємо багато дзвінків, що навчальні заклади, можливо, мали якесь спрямування, приймали рішення педагогічної ради, який предмет обрати. Тепер ж це лише вибір учня і він буде зафіксований при реєстрації», – каже Лариса Середяк.

Останній шанс належно пройти ЗНО отримують студенти коледжів, які цього року при складанні ЗНО з української мови отримали незадовільні оцінки – від одного до трьох балів.

«Такий низький результат не дає право продовжити навчання. Якщо і цього року ЗНО буде провалене, таких студентів, навіть попри те, що вони оплатили навчання, чекає відрахування з коледжів», - каже Лариса Серкедяк.

У наступному році прикрість чекає на абітурієнтів кількох спеціальностей, для яких підняли прохідний бал. До медичних спеціальностей, яким ще цього року запровадили мінімальний вступний бал – 150, додали ще кілька. Щоправда він буде трозх нижчим.

«Поріг у 130 балів доведеться подолати абітурієнтам, які хочуть вступити на спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини». Аби вступити на ці спеціальності потрібно скласти ЗНО з трьох предметів не менш ніж 130 балів», – пояснила Лариса Середяк.

Ще одна новація стосується претендентів на мсіця у медичних вишах. Їх чекає випробування з математики або фізики. При цьому обов’язковим є українська мова, і біологія або хімія, за вибором.

Загалом на Львівщині є 12 955 випускників загальноосвітніх шкіл. Крім них, ЗНО змушені будуть проходити студенти коледжів та учні училищ. Їхня кількість наразі невідома.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: