Чи дозволять українці знову поділити національний бюджет для «своїх» та хайп від Садового, - політичний підсумок тижня

IMG_1978

Цього тижня мер Львова став причиною скандалу, Сенцов отримав премію Сахарова а нардепи далі продовжили обговорювати бюджет. Детальніше про все - в огляді політолога Микола Давидюка.

Ціни на газ та бюджет

Українські депутати як завжди намагаються відтягувати прийняття бюджету до новорічних свят, аби потім під шум і дзвін келихів прийняти український кошторис. Хоча варто відзначити, що і в цьому, і в попередньому роках вони роблять це набагато раніше і намагаються слідувати класичному графіку, що закладений в українському законодавстві.

Однією із найбільш цікавих тем у бюджеті для населення є ціни на газ, які й будуть туди закладатися. Це цікавить і бізнес, але він ще раніше платив велику ціну, а для населення може отримати підняття цін, про яке і говорив прем’єр-міністр, на 23%.

Зрозуміло, що ні уряд, ні ВР не пішли б на умови, які пропонували їм у Міжнародному валютному фонді і не підняли би тариф на 60%. І це Гройсман бере на свою сторону, адже він вів ці переговори близько року. В той же час, українцям сьогодні теж доведеться звикати до того мінімального показника, що вимагається, а це 23%. Уряд в цьому випадку готовий надавати адресні субсидії та допомоги, а по деяких категоріях відбуватиметься підняття зарплат, пенсій та, зрештою, мінімальної заробітної плати.

В той же час, це не єдині питання, що закладені у бюджет. Багато дискусій, особливо у закритому, кулуарному, колі є щодо дотацій, хто їх отримає, в яких розмірах. Чи це будуть великі агрохолдинги, чи малі фермерські господарства. Аналогічні речі обговорюються і в металургів, енергетиків та в інших галузях, де є серйозні олігархічні гравці, які звикли отримувати безкоштовне, шарове, фінансування з українського бюджету.

Дивує пасивність українського населення, яке не збирається на ніч мітингів та маніфестацій у ніч прийняття самого бюджету. Адже приймати ті тези, «жити з бюджетом» і «без бюджету не залишимось» як чесний діалог з владою не доводиться. І замість того, аби сидіти вдома у цю ніч, виходити й контролювати своїх депутатів, аби вони не вкидали у бюджет свої лобістські проекти. Бо нам потім доведеться цілий рік жити з цим бюджетом.

Сенцов – лауреат премії Сахарова

Лауреатом премії ім. А. Сахарова став український кінорежисер, політичний в’язень Кремля і, можна сказати по праву, один з лідерів суспільної думки та моральних авторитетів Олег Сенцов. Бути на врученні премії, на жаль, він не зміг, бо досі знаходиться в російських в’язницях, але його адвокат і сестра були присутні на врученні.

Зображення: Крим Реалії

Премію йому дали за внесок у боротьбу проти кремлівського злочинного режиму, за моральну стійкість, за жагу до свободи та багато інших речей було сказано Антоніо Таяні, який вручав цю премію.

Якщо говоримо про перемоги української делегації в складі ПАРЄ, то насправді це лідерство Олега Сенцова, меседжі, які він запустив у світ, то російська делегація давно би сиділа за сусіднім столом із Україною в ПАРЄ.

Вибори-вибори

Також варто відзначити бурхливість розвитку політичного життя в Україні. Країна повністю увійшла у виборчий період, тут дуже багато відбувається різних політичних подій і всі вони сконцентровані на президентсько-виборчій кампанії. В нас є вже близько трьох десятків кандидатів у президенти, найбільша кількість яких намагається використати президентські вибори як трамплін для парламенту, або як приховування від відповідальності перед правосуддям.

Частина з кандидатів, які мають відверто кримінальне минуле, були або знаходяться в ізоляторах, намагаються подати свої кримінальні справи виключно як політичне переслідування. Тому вже під час цих проваджень подаються в президенти й усім розповідають, що це виключно політичний тиск, хоч ці кримінальні справи були по них відкриті набагато раніше.

Президентська виборча кампанія набрала серйозних обертів, вже тривають об’єднання, кулуарні домовленості, переподіл медійного ринку і виділяються вже великі, мільярдні, бюджети. Частина кандидатів вже поїхала в регіони зустрічатися зі своїм електоратом.

Садовий і хайп

Провокативна заява Львівського міського голови про те, що Саакашвілі – «російський агент», може бути розцінена двояко. З однієї сторони, він сам хотів зробити певний медійний хайп і йому це вдалося. Недолугі пояснення, мовляв, це був сарказм, спрацювали на половину, адже населення розуміє, що якби Садовий хотів сказати по-іншому, він би і сказав по-іншому. А було сказано саме те і саме так, як було заплановано.

Взагалі, страх об’єднання під Гриценка в межах президентської кампанії змусив Садового активізуватися, вийти зі зручної йому зони комфорту на міському рівні та поїхати в тур по країні і, зрозуміло, бути більш трендовим, більш хайповим та шукати свого виборця.

Соціологія поки що не дає підтвердження активізації підвищення його рейтингів. Більше того, у самій «Самопомочі» назріває конфлікт між двома ідеологічними групами. І майбутнє «Самопомочі» як партії залежить від кількості результатів, від якості електоральних балів на президентських виборах.

Азовська криза

Азовське море стало темою цього тижня та кількох попередніх. Тиха окупація Росією переросла  у достатньо серйозну фазу, коли на це почали звертати увагу не українські чиновники (які, до речі, навіть свого часу казали, що Росія діє в рамках закону), але і європейські чиновники. Зокрема, заяви Могеріні про посилення санкцій та впровадження нових санкцій проти Росії щодо ситуації в Азовському морі.

Тому Україні варто посилити дипломатичну, політичну й силову складову та розуміти, яким чином виходити на нормальні економічні показники, адже активності Росії блокують наші торговельні можливості. І найголовніше у цій ситуації не втрачати ані території, ані економічних зв’язків українських компаній.

Микола ДАВИДЮК,

Ph.D, політолог, директор аналітичного центру «Політика», менеджер виборчих та PR кампаній.  Сертифікований спостерігач за виборами від ОБСЄ, працював на виборчих кампаніях в Грузії – 2013, Іспанії (Каталонія) – 2015 та Киргизстані – 2017. Політичний експерт на українських та міжнародних інформаційних ТБ каналах і радіо (ICTV, EURONEWS, 112, ПРЯМИЙ, ESPRESO, NEWSONE, ГРОМАДСЬКЕ РАДІО, 5 КАНАЛ, КИЇВ ТВ, 1+1, ZIK, 24 ТА ІН.). Автор книги: «ЯК ПРАЦЮЄ ПУТІНСЬКА ПРОПАГАНДА» та засновник Форуму Нових політичних лідерів. В 2017, пройшов курс emerging leaders в Harvard Kennedy School.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: