Хуг заявив, що його слова про відсутність доказів агресії РФ на Донбасі невірно інтерпретували

Брифинг Главы ОБСЕ Александра Хуга

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг заявив, що ЗМІ невірно інтерпретували його слова про «відсутність доказів російської агресії на Донбасі».

У коментарі Радіо НВ він розповів, що СММ займається збором фактів, а не доказів, передає Новое Время.

«Я принципово не можу говорити про втручання однієї зі сторін. Тому що завдання спеціальної моніторингової місії в Україні - встановлювати і доповідати про факти. Ми не збираємо докази. Тим більше, що більшість фактів говорять самі за себе і я їх перерахував у своєму інтерв'ю. Важливо розуміти, що ми місія, яка спостерігає, а не веде розслідування», - заявив він.

Заступник голови місії Александр Хуг в інтерв’ю виданню Foreign Policy 25 жовтня заявив, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ не зафіксувала «на місцях прямих доказів» участі Росії в конфлікті на Донбасі.

«Водночас ми бачили конвої, які залишали й в’їжджали до України на ґрунтових дорогах посеред ночі в місцях, де немає офіційного кордону», – додав заступник голови СММ ОБСЄ.

Пізніше його інтерв’ю у цій частині змінили. Слова «ми не бачили прямих свідчень» були замінені на трикрапку.

Як мовиться в редакційній дописці до інтерв’ю заступника голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні у виданні Foreign Policy, датованій 25 жовтня, «ми прибрали цю заяву, бо вона не відображає тієї думки, яку він хотів висловити». Видання також зауважує, що в інтерв’ю Гуґ перелічив факти і спостереження, які зафіксували працівники місії.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні почала роботу 21 березня 2014 року на підставі запиту від уряду України до ОБСЄ і консенсусного рішення всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ. СММ – це неозброєна цивільна місія. Її мандат поширюється на всю територію України, але Росія не допускає місію до окупованого нею українського Криму. Найпомітніша частина роботи місії – в зоні російської гібридної агресії на Донбасі.

Її основні завдання – це неупереджено і об’єктивно спостерігати та звітувати про ситуацію в Україні, а також сприяти діалогові між усіма сторонами конфлікту на сході України. Водночас у складі місії, в тому числі й серед спостерігачів на Донбасі, є і громадяни Росії, яка в Україні визначена як держава-агресор. Місія вже не раз зазнавала критики, її звинувачували у проросійській позиції. СММ ОБСЄ відкидає такі звинувачення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: