Конкурс без конкурсу: Що зміниться після визначення перевізників на автобусних маршрутах Львова

IMG_8226

У Львові відбувся конкурс на визначення перевізників з обслуговування міських автобусних маршрутів. Несподіванок не сталося.

Маршрути і далі обслуговуватимуть ті самі компанії, що й раніше. Два немісцевих перевізника, які подавалися на конкурс, не були  допущені до нього через невідповідність поданих ними пропозицій до умов конкурсу. Водночас низка маршрутів так і не отримала постійних перевізників. Ними не зацікавився жоден із претендентів. Попри це у мерії переконані, що якість перевезень у Львові після конкурсу зросте. Щоправда цей оптимізм поділяють не усі.

Для участі у конкурсі зголосилися семеро учасників, з них 5 львівських, які вже тривалий час обслуговують міські маршрути – комунальне АТП-1, АТП-14630, Міра і К, Успіх БМ, Фіакр-Львів, та ще два нових: ТзОВ «СВ Лайф» з Рівного та ПП «Автоекспрес-Дніпро». Втім обидва підприємства не були допущені до конкурсу майже одноголосним рішенням комітету. Причини – невідповідність поданих пропозицій умовах конкурсу. Зокрема йшлося про недостатню місткість транспорту, відсутність автобусів, пристосованих для перевезення людей з інвалідністю, відсутність бази неподалік Львова, непроходження техогляду, обтяженості частини транспорту обслуговуванням місцевих маршрутів.

Відтак їхні пропозиції навіть не відкривали.

В результаті лоти (у які були згруповані маршрути) були розподілені між рештою п’ятьма учасниками. Про конкурс у цьому випадку говорити не доводиться, адже на жоден лот не була подана більше ніж одна пропозиція. Всі рішення комітет прийняв одноголосно.

В результаті комунальне АТП-1 отримало 4 лоти:

Лот 1: №46 (просп. Червоної Калини – вул. Орлика), №6А (вул. Величковського – пл. галицька), №5А (м. Винники – пл. Різні), №28 (смт Рудно – вул. Варшавська).

Лот 2: №4А (просп. Червоної Калини – пл. Різні), №3А (ТРЦ King Cross Leopolis, вул. Стрийська – пл. Різні), №29 (м. Винники – Головний залізничний вокзал, вул. Чернівецька), №10 (пл. Двірцева - ТРЦ King Cross Leopolis, вул. Стрийська), №52 ( АС «Західна», вул. Городоцька – пл. Різні).

Лот 3: №20 (вул. Польова – вул. Суботівська), №47А (ст. Підзамче – просп. Червоної Калини), №1А (Галицьке перехрестя – пл. Галицька), №9 (вул. Максимовича – с. Муроване).

Лот 5: №16 (вул. Схівська – Головний залізничний вокзал, вул. Чернівецька), №32 (Головний залізничний вокзал, вул. Чернівецька – просп. Червоної Калини), №45 (вул. Пулюя – пл. Галицька), №2А (АС «Західна», вул. Городоцька – вул. Університетська).

Міра і К дісталися два лоти:

Лот 7: №8 (пл. Святого Теодора – смт Брюховичі), №33 (вул. Виговського – вул. Січових Стрільців), №25 (вул. Кордуби – ТРЦ King Cross Leopolis, вул. Стрийська), №27 (ст. Скнилів – вул. Личаківська).

Лот 9: №11 (вул. Величковського – просп. Червоної Калини), №14 (АС «Західна», вул. Городоцька – вул. Антонича), №7 (вул. Чигиринська – вул. Скрипника).

Ще два лоти отримало АТП-14630:

Лот 8: №15 (Приміський вокзал, вул. Городоцька – вул. Медової Печери), №31 (Головний залізничний вокзал, вул. Чернівецька – Галицьке перехрестя), №23 (вул. Суботівська – вул. Тракт Глинянського), №42 (просп. Червоної Калини – пл. Кропивницького).

Лот 12: №21 (Кільцева дорога -вул. Коперника), №44 (ТРЦ Victoria Gardens, вул. Наукова – вул. Медової Печери), №26 (вул. Антонича – вул. Миколайчука).

Стільки ж лотів має Фіакр-Львів:

Лот 10: №39 (вул. грінченка – вул. Богданівська), №41 (вул. Сихівська – Галицьке перехрестя), №17 (вул. Рудненська – вул. Миколайчука), №24 (Приміський вокзал – вул. Медової Печери).

Лот 14: №34 (с. Білогорща – вул. Грінченка), №13 (вул. суботівська – просп. Червоної Калини), №22 (пл. Святого Теодора – вул. Під Осовою), №43 (вул. Суботівська – вул. Раковського).

Успіх БМ дістався лот №11: маршрути №51 (Галицьке перехрестя - ТРЦ Victoria Gardens, вул. Наукова), №53 (Галицьке перехрестя – просп. Червоної Калини), №38 (вул. Університетська – просп. Червоної Калини

Відтак розподіл маршрутів майже не змінився.

Водночас обслуговувати 3 лоти, а це 12 маршрутів, не зголлвися жоден з учасників конкурсу. Йдеться про лот №4, а це маршрути №18 (вул. Суботівська – вул. Тракт Глинянський), №37 (вул. Під Голоском – вул. Хоткевича), №48 (аеропорт «Львів» - вул. роХмельницького), №49 (вул. Величковського – приміський вокзал, вул. Городоцька), шостий лот, в який входять маршрути №40 (ТРЦ King Cross Leopolis, вул. Стрийська – м. Винники), №36 (м. Винники – пл. Кропивницького), №50 (вул. Величковського – вул. Дж. Вашингтона), №19 (вул. Антонича – вул. Миколайчука) та лот 13, у який входять маршрути №35 (вул. Польова – вул. Трильовського), №30 (вул. Величковського – вул. Карбишева), №12 (вул. Величковського – вул. Миколайчука), №54 (вул. Антонича – с. Бірки).

Сподівання і реальність

У мерії кажуть, що після конкурсу якість перевезень у Львові повинна зрости.  За словами голови конкурсного комітету Ірини Маруняк з переможцями конкурсу будуть укладені договори терміном на 5 років. При цьому договори можуть бути автоматично продовжені, якщо перевізники дотримуватимуться їх умов і до них буде зауважень.  Водночас недотримання умов перевізниками може призвести до їх розірвання.

Як розповів в. о. начальника управління транспорту ЛМР Олег Партика, автобуси їздитимуть у звичайному режимі а не «маршрутне таксі». Крім цього до 2019 року перевізники зобов’язані на 30% оновити рухомий склад, а до 2020 року – на 50%, та збільшити кількість автобусів великого класу. Усі автобуси мають бути обладнані GPS-трекерами.

За порушення умов договорів передбачені штрафи, це стосується чистоти у маршрутках, поведінки водіїв, дотримання необхідної кількості автобусів на маршрутах та графіку. Розмір штрафу коливається від 1700 до 3400 грн. «В договорах прописано за яке порушення, який має бути штраф», - розповів Олег Партика.

Щодо маршрутів, обслуговувати які ніхто не виявив бажання, то з перевізниками укладуть тимчасові договори, які діятимуть до проведення нового конкурсу. Втім санкції за порушення, які передбачені постійними договорами, у тимчасових не діятимуть.

Голова ГО «За якісний транспорт Святослав Товстига каже, що хоча конкурс проведено набагато більш професійно ніж попередні і заводить пасажирські автоперевезення у Львові у правове поле, разом з тим він дав старт для фактичного перерозподілу ринку перевезень на користь комунального АТП-1, а також початок процесу встановлення нового тарифу.

«Ми бачимо, що ніхто з нових перевізників не з’явився, частину претендентів технічно відсіяли. Частина маршрутів, які обслуговують приватні компанії, фактично зменшилася за рахунок маршрутів, на які ніхто не подався. Транспорт, який курсував на маршрутах, на які ніхто не подався, зараз є заявлений на лоти, де ці перевізники стали переможцями. Єдиний, хто має необхідний транспорт для обслуговування маршрутів, на які ніхто не подався – це комунальний перевізник», - Святослав Товстига.

Водночас, якщо автобусів вистачає, то їздити на них нікому.

«На 17 жовтня в АТП-1, з 209 автобусів (які на той час були на балансі із урахуванням МАЗ) тільки 109 виходять на маршрути, 100 одиниць просто стоїть. Якщо б вони виходили на маршрути, то проблем не було б. Тобто глобально проблема була вирішена, якщо б на АТП-1 прийшли усі замовлені нові атобуси і на них було б кому їздити, а також курсували ті 100 одиниць автобусів, які не виїжають на маршрут. А так наявні водії просто пересядуть на нові автобуси, а старі стоятимуть. Чомусь у нас попри закупівлю нового транспорту, кількість автобусів великої вмістимості не стає більшою на комунальних маршрутах. Зараз на АТП-1 не вистачає водіїв навіть на ті автобуси, які вони вже отримали», - додає Святослав Товстига.

Натомість, з моменту початку дії постійних договорів, перевізники можуть ініціювати зміну тарифу і цього разу місто не зможе їм перешкодити інакше, як звернувшись до Антимонопольного комітету. «Відповідно до постанови Кабміну від 2015 року звичайний режим перевезення не підпадає під регулювання тарифу містом. Відразу після підписання угод перевізники мають право хоч на наступний день по заявницькому принципу повідомити організатора перевезень, що економічно обгрунтований тариф є таким-то, і вони запроваджують його з такого-то числа, як це вже є в області. Оганізатор перевезення може лише звернутися в АМКУ, щоб вони це перевірили. Це може зайняти 2-3 тижні і після цього в нас може бути будь-який тариф. Тут управління транспорту підіграло перевізникам, бо була пропозиція запровадити звичайний режим тільки на великих автобусах. Щоб виконати вимогу законодавства має бути хоча б один маршрут в звичайному режиму», - додає Святослав Товстига.

Відтак, тепер місто не зможе диктувати свої умови, а якщо не захоче допустити підвищення тарифу, змушене буде дотувати їх, як це зараз робиться з комунальним АТП-1, а цього року на АТП було перераховано 290 мільйонів гривень.

Володими ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: