Безсмертя, космічний туризм та роботи-найманці. Про що говорили на TEDxLviv

44953620_2154735301211894_6163535132142600192_n
Фото зі сторінки TEDxLviv у Фейсбук

У майбутньому люди перестануть старіти, освоять космос, навчаться володіти своїм мозком, а також працюватимуть виключно на креативних роботах, бо усе інше виконуватиме штучний інтелект.

Такими думками поділилися науковці та спеціалісти різних галузей під час конференції TEDxLviv 27 жовтня. Ми занотували найцікавіше.

Людина майбутнього спостерігає

«Головний секрет мистецтва – спостереження, як наслідок спостереження – натхнення, а як наслідок натхнення – наші геніальні ідеї», – переконана ілюстраторка Євгенія Гайдамака.

Вона вірить, що спостереження є корисним не лише у мистецтві. Спостерігаючи за навколишнім середовищем, людина застосовує корисні знання у своїй  роботі, творчості, інженерії, архітектурі та технологіях уже зараз. Євгенія Гайдамака сподівається, що людина майбутнього прибігатиме до такої стратегії куди частіше.

Людина майбутнього дослухається до себе

«Я мушу чи я хочу?» Цим питанням щодня задається підприємець Олег Луканюк.

Моментами потрібно просто зупинитися та подумати. Прислухатися до себе та зрозуміти, що ж насправді потрібно тобі. Таким є алгоритм щастя для львівського бізнесмена, творця майстерні пряників «Юрашки» та гуцульської арт-резиденції «Дідова хатчина». Аби дослухатись до себе, 75% свого часу Олег проводить у Карпатах, у гармонії із собою.

Людина майбутнього бере повний контроль над штучним інтелектом у корисних цілях

Замість того, щоб боятися штучного інтелекту, потрібно забезпечити механізми контролю над ним. Завдяки штучному інтелекту, можна зробити нові відкриття у медицині, науці, космосі та навіть особистісному розвитку.

Фото зі сторінки TEDxLviv у Фейсбук

«Ми будемо генерувати голки замість того, щоб шукати їх у копиці сіна», – вірить Микола Максименко, Principal Scientist у компанії SoftServe.

Людина майбутнього має перевагу над штучним інтелектом – це її мозок

Люди повинні вивчати мозок, щоб краще функціонувати. Жоден існуючий комп’ютер чи штучний інтелект не зрівняється із людським. «Комп’ютер – це лише примітивна копія мозку», - стверджує нейрохірург Ігор Курілець. Проте варто пам’ятати, що мозок – він як пісочний годинник: якщо нічого не вкладати туди, то він деградуватиме.

Людина майбутнього розрізняє фейки

У сучасному світі існує безліч фейкових новин, але і досі не виробили ефективних інструментів їх перевірки. «Знання – це обґрунтоване істинне переконання», – пояснює психотерапевт Олександр Фільц.

Попри те, що Фільц разом із своєю командою активно розробляє стратегії розпізнавання фейків, потрібного алгоритму ще не знайдено. Утім вони сподіваються, що це вдасться у найближчому майбутньому.

Людина майбутнього послуговується виключно наукою при пізнанні світу

Людина сприймає світ крізь призму релігії, культури, історії, науки та почуттів. Малек Томе, підприємець та засновник «HRS Modernists», пропонує відкинути усе, окрім науки.

Фото зі сторінки TEDxLviv у Фейсбук

«Ми повинні мати раціональний науковий скептичний погляд на світ», вважає він та закликає усіх сприймати інформацію із ноткою скептицизму.

Людина майбутнього не старіє

«Я Даша і я старію, а старість – це хвороба», – лунає із сцени. Вже незабаром людство навчиться використовувати генну інженерію з метою оновлювати людський організм та робити його знову молодим.

А поки цього ще не досягли, Дарія Лосєва, генетик та співзасновниця компанії «Myhelix», закликає людей дослідити своє власне тіло за допомогою тесту ДНК та вживати відповідний раціон на додачу до спорту.

Людина майбутнього живе за принципом «childfree»

У давні часи людство було змушене народжувати багато дітей, тому що відсоток тих, хто вижив, був незначним. Олексій Жмеренецький, експерт з інноваційної політики, футуролог та публіцист вважає, що попри економічний та технологічний розвиток світу, «древня звичка народжувати про запас не зникла», що, власне, і є проблемою перенаселення планети.

Він вважає, що «людина майбутнього не зникне, а просто втратить звичні фізичні функції», що в майбутньому зникне поняття «масової вагітності», а народжені діти будуть кращими із кращих.

Людина майбутнього – пристрасна у своїй справі

«Пристрасть – це те, що відрізняє людей від роботів», – заявила Анна Мазур, засновниця кар’єрного порталу Happy Monday та авторка професійного наставництва MakeMeBetter. На її думку, 68% людей – це роботи, оскільки вони не отримують жодного задоволення від роботи.

«Саме людина пристрасна – це людина майбутнього. І саме вони стануть затребуваними експертами», – каже вона.

Людина майбутнього адаптується

По визначенню людей майбутнього, виникає логічне питання: «Якою ж повинна бути людина, яка управляє ними?»

Артем Сердюк, менеджер в IT-компанії вважає, що менеджер майбутнього повинен мати три ролі: фасилітатор (допомогати у прийнятті рішень), медіатор (врегульовувати конфлікти) та коуч (навчати). «Якщо ви навчитеся цих речей, то у майбутньому вам точно знайдеться місце», – каже він.

Людина майбутнього не обмежена віком

Нікіта Шульга, співзасновник проекту «Компола» та переможець міжнародного конкурсу Eco-Hero Rewards, має усього лиш 13 років. Завдяки тому, що батьки повірили у його ідею, тоді ще 10-річний Нікіта втілив у життя свій проект з компостування відходів у школі.

«Риса, яка відрізняє дітей від дорослих - те, що вони не бояться провалитися», – каже хлопець. За його версією, людина майбутнього не зважає на вік та думку сторонніх, а просто діє.

Людина майбутнього – креативна та неординарна незалежно від умов

«Хороша ідея народжується не від того, що все добре, а від того, що вас щось курвить», – заявляє Роман Гавриш, засновник та керуючий партнер маркетингової агенції Aimbulance. Попри економічні негаразди українців, на його думку українці є кращими у багатьох сферах, зокрема у IT.

Саме негаразди сприяють нашій креативності та винахідливості, що у свою чергу є невід’ємною рисою людини майбутнього. Роман вірить, що українці здатні стати найбільшими експортерами інтелектуальної послуги. Він додає: «Нехай збудеться моя мрія і нашим штампом стане “тут без українця не розібратися”».

Людина майбутнього із космосом на «ти»

«Людина майбутнього буде планувати місії не тільки на край Сонячної системи, але й на екзопланети на краю нашої галактики. І це ще не кінець», – вірить Тетяна Скороход, наукова співробітниця Інституту космічних досліджень НАНУ-ДКАУ. Жінка стверджує, що варто відкинути усі страхи та долучитися до вивчення та освоєння космосу: «Кожен може взяти участь в космічних дослідженнях за допомогою додатку seti@home і долучитися до пошуку сигналів інопланетян».

Фото зі сторінки TEDxLviv у Фейсбук

Людина майбутнього – неупереджена

«Люди з раком не потребують жалості, лише підтримки, любові і розуміння», – ділиться своїм досвідом Дарина Брикайло, співзасновниця проекту «Soul Sisters – простір канцеросвіти та підтримки».

Люди часто через власне незнання та упередженість уникають людей із онкологією, або й гірше – жаліють їх та змушують почуватися гірше.

«Торкайся мене, обіймай мене. Зараз мені дуже сильно потрібна підтримка. Не кажи: “Все буде добре, тримайся” А просто проведи зі мною час. Не цурайся мене. Я така ж як і ти. Лише захворіла», – пояснює Дарина Брикайло.

Людина майбутнього співпереживає

«Наш внутрішній стан впливає на наше майбутнє», – заявляє Олександра Дергоусова, засновниця Dergousova Agency та Home me.

«Людина теперішнього – інфантильна, бо думає, що інші за нас щось мають зробити», а людина майбутнього – свідома, відповідальна та чутлива до інших людей», – каже вона.

Юлія ПОСКРОБОК,

Школа журналістики УКУ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: