Леви розбрату: Львівська обласна рада вимагає демонтажу скульптур на Личакові, міська рада мовчить

Levi-Lviv-620x400

Черговий скандал розгортається навколо скульптур левів біля Меморіалу львівських орлят на Личаківському цвинтарі. Облрада заявляє про неприпустимість встановлення на кладовищі мілітарних символів, натомість у МЗС Польщі попереджають про негативні наслідки, якщо скульптури будуть демонтовані.

Отже, Львівська обласна рада 25 жовтня підтримала заяву щодо незаконного встановлення на території Личаківського кладовища мілітарних символів.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, висловлюючи послідовну зацікавленість позитивним розвитком українсько-польських стосунків, стурбовані діями, які можуть зашкодити співпраці між нашими народами. Зокрема йдеться про незаконне встановлення на території Личаківського кладовища скульптур левів, що раніше були частиною польського мілітарно-пропагандистського меморіального комплексу і перетворюються на фактор імовірних провокацій у Львові», – йдеться у заяві.

Зазначається, що скульптури були завезені незаконно невідомими особами на територію кладовища.

«Пізніше з’ясувалось, що дозвіл дала консультативна рада з питань охорони культурної спадщини при управлінні охорони історичного середовища Львівської міської ради під керівництвом голови ради Лілії Онищенко. Однак таке рішення суперечить ухвалам Львівської міської ради від 04.09.2000 № 770 та від 13.06.2005 № 2553. Так, відповідно до п.4 ухвали міської ради від 13.06.2005 № 2553 зазначено: «Вважати неприпустимим встановлення скульптур, архітектурних елементів та мілітарних символів, які не обумовлені ухвалами Львівської міської ради». Зайве наголошувати, що у названих ухвалах не йшлось про жодних левів», – написано у заяві.

У Львівській обласній раді вважають, що чиновники міської ради не зробили нічого, аби виправити ситуацію і повернути її у правове поле. Ситуацію загострює той факт, що відновлення скандальних скульптур відбувається на фоні системного знищення українських пам’ятників у Польщі. Крім того, леви вже встигли стати причиною провокацій у липні 2018 року, коли група з 10 осіб спробувала пошкодити дерев’яні щити навколо скульптур левів. Пізніше з’ясувалось, що одним із вандалів був громадянин Польщі, який приїхав до Львова, щоб «визволити левів».

«Зважаючи на це, вимагаємо від правоохоронних органів, посадовців Львівської міської ради провести розслідування та встановити осіб, причетних до незаконного переміщення скульптур левів та встановлення їх на території Личаківського кладовища. Також вимагаємо, задля уникнення можливих провокацій та зважаючи на відсутність правових підстав для перебування згаданих скульптур на території Личаківського кладовища, демонтувати левів і перевезти для зберігання до вирішення ситуації у законний спосіб», – наголосили депутати Львівської облради у заяві.

Не забарилася й реакція МЗС Польщі.

Заступник голови міністерства закордонних справ, який курує українські питання, Бартош Ціхоцький заявив, що міністерство рішуче виступає проти можливості незаконного вилучення левів з «кладовища орлят». Українська сторона була попереджена про негативні наслідки цього для двосторонніх відносин.

«Ми висловили нашу рішучу позицію щодо можливості незаконного демонтажу левів – незаконного у тому сенсі, що це суперечило б двостороннім протоколам щодо реконструкції та відновлення Личаківського цвинтаря; українську сторону попереджено про негативні наслідки для двосторонніх відносин», – сказав Бартош Ціхоцький.

Подібну позицію висловив і голова польського Інституту національної пам'яті Ярослав Шарек.

Серед перших, хто відреагував на події навколо левів на Личакові, Володимир В’ятрович – голова Українського інституту національної пам’яті.

«Так званий «цвинтар орлят» у Львові на Личакові – результат дуже важких перемовин і компромісу, досягнутого в 2005 році. Умовою, яка зробила можливою домовленість, було те, що жодна сторона не має права вносити якісь зміни в меморіал. Несподівано, кілька років тому там з‘явилися фігури левів з написом «Тобі, Польще». Незаконно і невідомо ким встановлені фігури керівництво цвинтаря «запакувало» в коробки. Львівська обласна рада звернулася з вимогою усунути їх.

Нині польська влада вустами заступника глави МЗС заявила, що протестуватиме «проти незаконного усунення левів». Тобто «незаконного усунення» незаконно встановлених фігур! Нинішні польські політики після відставки можуть проводити майстер-класи «Як з нічого зробити проблему і зіпсувати стосунки з сусідам», – прокоментував на своїй сторінці у Фейсбуку Володимир В’ятрович.

Порушення українських законів

Натомість відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам’яті, голова ГО «Українські меморіали» Святослав Шеремета, що польська сторона подібними діями систематично порушує українське законодавство.

«Насамперед, мені здається, що у міждержавних стосунках і у стосунках щодо увічнення пам’яті має бути верховенство права і закон. На превеликий жаль, польська сторона систематично порушує українське законодавство у питаннях увічнення поляків. І передусім  це стосується незаконного, підкреслюю абсолютно незаконного ввезення на територію Личаківського кладовища, на Меморіал польських військових поховань у грудні 2015 року левів.

Питання відкриття меморіалу обговорювалося і дискутувалося понад 10 років. Були дуже гострі дискусії, але 2005 року вдалося досягнути компромісного рішення, відтак українська сторона пішла і так на великі поступки польській стороні і у червні 2005 року польські військові поховання були урочисто відкриті двома президентами – України та Польщі. Відповідно до усіх документів, які були підписані напередодні відкриття, і відповідно до ухвал Львівської міської ради, чітко було передбачено, що ні скульптур левів на військових польських похованнях, ні на центральній плиті мілітарного символу – меча-щербця не може бути.

Однак польська сторона проігнорувала рішення української сторони та з 2005 року так і не демонтувала на центральній плиті меморіалу меч-щербець. Українська сторона завжди наполягала, що коли ми говоримо про примирення і пам’ять,  то на центральні плиті має бути не міліарний знак – меч, який означає війну, а символ християнства – хрест. І коли ми говоримо про польські поховання, то логічно, що там мав би бути католицький хрест, оскільки тут поховані солдати-католики.

Польська сторона це проігнорувала, і 10 років українська сторона заплющувала очі на це відверте ігнорування нашого закону.

Коли минуло 10 років від моменту відкриття польських військових поховань двома президентами, у грудні 2015 року з ініціативи Міністерства культури Республіки Польща приватними особами нелегально, без жодного погодження були ввезені скульптури левів. Відповідно, вважаю, що це є неприпустимо, такі дії не сприяють духу порозуміння і партнерства та порушують українське законодавство

Переконаний, що вигляд меморіалу має бути приведений до норм українського законодавства і там не може бути ні скульптур левів, ні меча-щербця на центральній плиті. Тільки дотримання закону дозволить не загострювати міждержавні стосунки.

І також хочу наголосити, що леви і меч-щербець несли у собі відповідне імперське мілітарне навантаження і слугували підкресленням того, що територія західноукраїнських земель знаходиться у складі польської держави. Бо на одному щиті було написано «Тобі, Польще!», а на другому «Завжди вірні». Тобто аж ніяк не йдеться про увічнення пам’яті загиблих. Ті солдати, які лежать на Личаківському кладовищі, мають усю шану, повагу, могили, хрести, величний пантеон, який увічнює їхню пам’ять. Тобто це питання імперської експансії, яку проводили у часи Другої Речі Посполитою і, на жаль, хоче проводити частина польських політиків зараз», – наголосив Святослав Шеремета.

Не поле для політиків

Директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», історик Руслан Забілий зазначає, що є питання, на яких не варто робити політику.

«Я вважаю, що тих левів там би не мало бути. Десь мені на очі потрапляла інформація з апеляцією до того, що у Львові дуже багато левів, які є символами міста і тому подібне. Але у даному випадку йдеться про маркування території, де поховання мілітарного характеру, мілітарного значення. І це має геть інший характер – політичний. Раніше було прийняте одне рішення, але тут раптом чомусь воно скасоване на користь встановлення мілітарної символіки на фоні і так складних українсько-польських стосунків щодо поховань, могил, увічнення пам’яті тощо. Вважаю, що насправді треба повернутися до status quo і ті леви там би не мали стояти. Це моя особиста, суб’єктивна думка, але так би було правильно.

Була позиція львів’ян щодо левів ще до того, як вони з’явилися на Личакові й треба було це врахувати. Чомусь якийсь час ті скульптури були забиті фанерою. Слід повернути все так, як було до цього. Є речі, на яких не варто робити політику, особливо на фоні деяких складних доволі питань. Ці леви як мілітарний символ польської держави міжвоєнного періоду мають бути прибрані із Личаківського цвинтаря», – сказав Руслан Забілий.

ІА Дивись.info звернулася і до Львівської міської ради щодо ситуації із левами, адже скандальні скульптури з’явилися там саме завдяки дозволу консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при управлінні охорони історичного середовища, однак тут вирішили гратися у мовчанку і коментувати будь-що, пов’язане із скульптурами на «цвинтарі орлят», відмовляються.

Довідка

Ділянку для поховань поблизу Личаківського цвинтаря, колишній фільварок монастиря вірменських бенедиктинок, подарувала Гертруда Оханович, сестра вірмено-католицького архієпископа Йосифа Теодоровича. Перше поховання відбулось 24 листопада 1918 року. У подальшому кількість могил збільшувалась. У березні 1919 року збудовано дерев'яну каплицю. Протягом 18-22 квітня 1919 року перенесено поховання з двору Політехніки.

1921 року було організовано конкурс проектів некрополя. Надійшло чотири проекти. Перше місце здобув проект студента архітектурного факультету Львівської політехніки Рудольфа Індруха.

Меморіал почали руйнувати 1956 року. У серпні 1971 року було знищено могили і зруйновано колонаду за допомогою танків та будівельної техніки. Вціліли лише пілони, фундамент яких виявився вкрай міцним. Кам'яних левів з-під тріумфальної арки вивезено.

Відновлення меморіалу почалося на межі 1980-их і 1990-их років. Роботи йшли повільно через політичні ускладнення. Обурення української сторони викликав напис про «загиблих у боях за Польщу», а також зображення коронаційного «меча-щрбця» — символу польської військової слави. Зазубрини на мечі, згідно з польською легендою, є слідами удару об Золоті Ворота в Києві.

Натомість леви уціліли: один – стояв на трасі Львів-Винники, другий – на подвір’ї Геотехнічного інституту.

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: