Сміттєзвалище у Миколаєві хочуть назад передати комунальникам-банкрутам

3778cebf-7d08-4665-9d0b-a4a0343fbec9

Рік тому там провели експеримент — віддали занедбаний комунальний полігон ТПВ, яких десятки на Львівщині, в управління приватній компанії.

Вже за кілька місяців об’єкт став візитною карткою області на фоні інших смітників: завали відходів розрівняли, втрамбували, почали перешаровувати землею, встановили контроль за завезенням. Про це пише Gal.info.

Однак найголовніше – із збиткового та стихійного об’єкту смітник перетворився в одного з головних наповнювачів місцевого бюджету. Проте, невдовзі полігон мають закрити на рекультивацію і постає питання розробки нових карт. Та приватного інвестора миколаївська місцева влада бачити вже там не хоче. Вона вимагає, аби сміттєзвалище повернули назад в управління місцевому ЖЕКу-банкруту, який догосподарювався до понад восьмимільйонного боргу.

Миколаївське сміттєзвалище в урочищі Гроби розташоване в центрі діючого піщаного кар’єру за межами міста. Старий смітник, який діє вже понад 50 років, навіть не зважаючи на те, що його впорядкував приватний інвестор, невдовзі  потрібно буде закрити на рекультивацію. Поряд з ним в гирлі кар’єру є ще незайняті території. Враховуючи досвід позитивного господарювання приватного бізнесу на сміттєзвалищі у Гробах, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка надав дозвіл розробляти нові карти під полігон у кар’єрі приватній  фірмі «Садем-Трейдинг».  Йдеться про ділянку розміром 5.7 га. Це рішення очільника області отримало тотальний спротив в місцевої влади. Місцеві миколаївські чиновники враз забули події ще дворічної давнини, своє комунальне підприємство фактично банкрут з невиплаченим п’ятимільйонним боргом. Влада Миколаєва знову захотіла перетягнути «сміттєвий бізнес» на себе. Міський голова Миколаєва Андрій Щебель звернувся з проханням до Олега Синютки, щоб той віддав цю землю не приватникам, а  миколаївским комунальникам. 11 жовтня він зібрав позачергову сесію  Миколаївської міської ради, де депутати проголосували проти будівництва нового полігону ТПВ приватною фірмою. Далі дебати переїхали вже до Львова.

В компанії ТзОВ «Інвестиційна фірма Екотех» не склалася співпраця з львівською фірмою-перевізником ТПВ ТзОВ «Грінера Україна». «Грінера Україна» заборгувала «Екотеху» значну суму за утилізацію львівського сміття, відтак теперішній оператор сміттєзвалища у «Гробах» не має коштів аби інвестувати  в розробку нового проекту сміттярки і відмовився від цієї ініціативи. «Компанія «Грінера Україна» є основним засновником компанії «Інвестиційна фірма Екотех». На початках засновник своєчасно виконував свої зобов’язання та розраховувався з нами за утилізацію ТПВ зі Львова,  але  потім перестав це робити. В кінці серпня на початку вересня заборгованість становила понад 7 млн. грн. Тому, через фінансову сторону ми змушені були відмовитися від розробки нових карт Миколаївського сміттєзвалища», - зазначив у коментарі директор Інвестиційної компанії «Екотех» Сергій Терещук.

Планування нової території полігону ТПВ це справді не дешево. Розробка лише однієї карти коштує щонайменше 15 - 20 млн. грн. ТзОВ «Садем - трейдинг» вже задекларувало, що готове цю суму інвестувати. Звідки ж такі кошти взяти Миколаївському ЖЕКу, який є потенційним банкрутом – не відомо. Про це не говорить ні мер Миколаєва Андрій Щебель, ані депутати міської ради. Вочевидь за сценарієм коли б розробку полігону таки віддали Миколаївському «Житлово комунальному управлінню» ці кошти місцева влада знову б вимагала в області, а предметом торгу знову б стало «львівське сміття»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: