Спорткомплекс на Сихові: інфраструктурний прорив чи грандіозна афера

44982025_2183960674987783_4165889673190703104_o

Депутати Львівської міської ради під час позачергової сесії фактично дали старт будівництву на Сихові грандіозного спорткомплексу, вартістю близько мільярда гривень.

Це при тому, що грошей на реалізацію проекту у бюджеті міста і немає і найближчими роками не буде.

Субвенція, ж яку наразі виділяє на будівництво держава – це крапля в морі порівняно із загальним кошторисом проекту. Виглядає на те, що і наступного року місто отримає не набагато більшу допомогу. Втім, після тривалих дискусій депутати таки прийняли потрібні ухвали.

Є зайві гроші?

Позачергову сесію скликали в авральному режимі, за добу. Напереродні ввечері, під час колегії міський голова Андрій Садовий наполегливо переконував депутатів проголосувати за потрібні ухвали, інакше, мовляв, Львів не потрапить до державної програми і не отримає субвенцію з державного бюджету – 54 мільйони гривень.
Втім на саму сесію мер не прийшов, що викликало обурення багатьох депутатів, але не завадило їм приступити до обговорення проектів ухвал.

Доцільність будівництва грандіозного і мегадорогого комплексу викликала у частини депутатів сумніви.


«Такий комплекс потрібен, це всі розуміють, але чи він на часі? Є багато нагальних питань, які треба вирішувати, цей комплекс буде будуватися не один рік, а 3-5, - заявив голова фракції УКРОП Ігор Телішевський. - З вчорашніх розмов, я зрозумів, що є фірма, яка і має зайти виграти підряд. Кожного року через інфляцію цей кошторис буде зростати. Це буде хороший заробіток якомусь підряднику. Наступного року в бюджеті державному на ці спорткомплекси передбачено 200 мільйонів, Львів може претендувати тільки на частину коштів. Звідки ми візьмемо кошти для будівництва на наступні роки? В нас інфраструктура не будується. Візьміть вулицю Малоголосківську - ні садочка, ні школи. Так само на Пасічній, дорога на Білогорщу призупинена, бо немає коштів, і ще скільки такого можна назвати. Не вирішене питання полігону ТПВ, сміттєпереробного заводу. Ми заганяємо місто в боргову. Можливо збудуємо і потім доведеться комусь продати. А як ви збираєтеся освоїти цих 50 млн за кілька днів у грудні? Ми цю субвенцію не зможемо використати до кінця року».

«Назвіть прізвища людей, які будуть відповідати за реалізацію проекту. Щоб я знав, з кого потім питати. А на мою думку це може бути тільки міський голова і головний архітектор міста. І яка відповідальність депутатів?» - запитав депутат Сергій Івах.


«За такий проект не може відповідати одна людина, хоча в таких випадках міський голова каже, що за все, що відбувається в місті, відповідає він. За юридичну частину буду відповідати я, - відповіла директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич. - Є ЛКП, є управління молоді. За архітектурну частину несе відповідальність головний архітектор. За роботи відповідатиме майбутній підрядник, який ще не визначений, якщо ви маєте іншу інформацію – звертайтеся до правоохоронців. А відповідальність депутатів – політична».

За її словами, за те, що державні кошти, не вдасться використати до кінця року, і їх доведеться повертати у держбюджет, хвилюватися не варто.

«Готується постанова кабміну про можливість продовження використання цих коштів. Але якщо ми не приймемо зараз необхідних рішень, то їх доведеться повернути», - заявила Гелена Пайонкевич.

«Зараз нам розходиться у межах цього календарного року сплатити аванс на рахунок майбутнього підрядника, а він ці кошти використовуватиме вже і в наступному році, - додав депутат Роман Іванців. - Ніяких порушень тут немає, ніхто не освоюватиме кошти «за три дні»… Згідно з проектною документацією, сьогодні вся конструкція спорткомплексу коштує 270 млн грн. Із них 100 млн грн – це кошти на фундамент, відведення ґрунтових вод, комунікації. Тому якщо ми вже маємо 54 млн грн, то освоїти перший цикл фундаменту є цілком реалістично».

Головне почати, а там якось буде

Щодо того, де взяти кошти на побудову спорткомплексу, то чіткої відпвіді на це у мерії наразі немає.

«Мені цілком відомо, що таких коштів на будівництво ні цього року, ні наступного у міському бюджеті бути не може. Але цей проект можна будувати і вводити в експуатацію почергово, законодавство це дозволяє. Є інструменти, які активно використовують виконавчі органи. Це є інвестиційні угоди, програма державно-приватного партнерства. То чому ми не можемо розглядати такі варіанти?», – заявила Гелена Пайонкевич. Схожа позиція була і в частини депутатів.

«Розуміючи, які ризики нас чекають, розуміючи що реалізувати це буде неймовірно важко, наша фракція буде підтримувати цю ухвалу. Не страшно, що там звучить мільярд. Це для наших дітей. Треба шукати кошти, різні – бюджетні, спортивних федерацій. Ми вв’язуємося у бій, наслідків до кінця не розуміючи, але по ходу зрозуміємо і будемо приймати рішення, - заявив голова фракції БПП Петро Адамик. - Якщо у цю програму увійдемо, держава вже не буде мати виходу і буде нас дофінансувати, бо добгобуд буде бити по іміджу керівників держави і міста. Треба щоб діти не по під’їздах з сигаретами сиділи, а мали куди ходити. Сподіваємося, що наші виконавчі органи достойно пропишуть тендер, що він буде міжнародним, якась прийде серйозна компанія і збудує нам цей стадіон».

Зрештою голосами 43 депутатів необхідні ухвали були прийняті. Замовником будівництва палацу спорту визначили нещодавно створене ЛКП «Палац ігрових видів спорту». Йому передали у постійне користування земельну ділянку площею 1,87 га на проспекті Червоної Калини.

ЛКП також має виготовити проектно-кошторисну документацію, висновок експертної організації, технічні умови. Депутати також погодили внесення до статутного фонду підприємства додатково 1 млн грн, а на додаткову проектно-кошторисну документацію зарезервували у бюджеті Львова ще 12,8 млн грн.

Щодо самого спорткомплексу, то передбачається, що він матиме чотири окремі зали для регбі, гандболу, баскетболу та волейболу, критий басейн для водного поло, блок адміністративно-господарських приміщень, а також центральний багатофункціональний зал на 3800 місць, який можна використовувати і для проведення концертів. Дах комплексу служитиме одночасно лижним спуском.

Тим часом на плани спорудження спорткомплексу відреагували деякі активісти.
«Мільярд на будівництво спорткомлпексу на Сихові? Вони в тій міськраді чокнулися зовсім? Це просто першочергова потреба львів’ян, для яких бракує шкіл, садочків, стадіонів, тенісних кортів, дитячих майданчиків і парків? Ви куди так спішите? Не маєте де гроші подіти? То запитайте львів'ян - вони розкажуть, що їм потрібно!» - написала у соцмережах активістка Олеся Дацко.

Водночас, депутат ЛМР Валерій Веремчук ініціює звернення від міської ради до Верховної Ради, зокрема, до депутатів групи «Львівщина», аби вони домоглися у держбюджеті-2019 збільшення фінансування програми будівництва спортивних палаців в Україні з 200 до 400 млн гривень. Збільшення фінансування програми, на його думку, означатиме і більшу субвенції на львівський спорткомплекс. За звернення планують голосувати уже під час наближчої чергової сесії ЛМР - 8 листопада.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: