Субсидія у новому опалювальному сезоні: що потрібно знати львів’янам, аби не переплачувати за комунальні

subs
Фото ілюстративне

Станом на 1 вересня 2018 року у Львові понад 34 тисячі домогосподарств отримували субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, хоча минулого року таких було більше 118 тисяч.

Причина зменшення кількості субсидіантів — у законодавчих змінах.

З одного боку, тепер переселенцям не потрібно надавати договір про оренду житла, аби отримати пільгу, а люди, які орендують помешкання, навпаки мають змогу оформити пільгу. З іншого ж — з’явилася низка умов, які «відсіяли» чималу кількість людей через дороговартісні покупки, поїздки на неофіційні заробітки тощо.

Дивись.info на прикладі з життя та з реальними цифрами розповідає, як отримати субсидію в опалювальний період і розрахувати її.

Нові субсидії для нового опалювального сезону

Враховуючи зміни, які вніс Кабінет Міністрів цими днями, право на отримання житлової субсидії з 1 травня 2018 року втратили:

  • орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду;
  • особи, які щось придбали або оплатили послуги, вартістю понад 50 тисяч гривень;
  • володарі автомобілів, з дня випуску яких пройшло менше 5 років. Виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами;
  • особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або в інший законний спосіб набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб;
  • боржники з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума двомісячної заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • власники житлових приміщень, опалювальна площа яких перевищує 120 кв. метрів (якщо це квартира) та 200 кв. метрів (у випадку будинку). Обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї;
  • особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні (крім безробітних у сільській місцевості, райцентрі, селищі міського типу — такі випадки розглядаються на Комісії)

Переселенці ж тепер мають право одержувати житлову субсидію навіть якщо не мають договору про оренду. Аби претендувати на пільгу, їм необхідно лише мати статус внутрішньо-переміщеної особи — бути зареєстрованими на підконтрольній Україні території і за місцем проживання подавати заяву.

 

Міністр Соціальної політики України Андрій Рева також зазначив, що в розділі 3 Декларації про доходи у жовтні 2018 року ні заробітну плату, ні пенсію, ні соціальні виплати відображати не потрібно. Цю інформацію управління соціального захисту населення верифікує самостійно. Натомість обов’язково треба вказати додаткові доходи: від здачі квартири в оренду, фрілансу абощо.

Важлива новина жовтня — те, що якщо ви (або член вашого домогосподарства) не маєте доходів, бо перебуває у складних життєвих обставинах через хворобу, або в складі вашого домогосподарства є працездатні алко- чи наркозалежні (за наявності довідки від лікаря), онкохворі (за наявності висновку ЛКК), субсидію вам може призначити Комісія з питань призначення житлових субсидій.

Крім того, з 1 жовтня 2018 року при розрахунку житлової субсидії не враховуються до сукупного доходу:

  • сплачені аліменти;
  • спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби.

Також тепер враховується опалювальна, а не загальна, площа житла: для отримання субсидії вона має не перевищувати 120 кв. метрів для квартири та 200 кв. метрів для індивідуального будинку.

Життєвий приклад

Родина Олійників переїхала до Львова у 2014 році. Спочатку до міста перебралася мати з двома дітьми, а потім і батько, коли його компанія, що займається продажем ліків, остаточно вирішила перенести сюди офіс з окупованого Донецька. Спочатку всі жили в орендованій квартирі. За три роки син досягнув повноліття, влаштувався на роботу. За фахом стала працювати й мати — випікає хліб у місцевому магазинчику, хоча й отримує зарплатню неофіційно.

«Коли винаймали квартиру, підписали типовий договір оренди з власницею. Хотіли оформити субсидію, аби було трошки легше з фінансової точки зору. Але власниця сказала, що не можна. Вона не здавала квартиру офіційно, не сплачувала за це податки і боялася, що у випадку оформлення субсидії про її бізнес дізнаються правоохоронці», — каже Богдан Олійник, голова родини.

Зрештою, на сімейних зборах вирішили не псувати ані собі, ані хазяйці нерви та сплачувати повні суми, які нараховували комунальні служби. За газ, воду, електроенергію платили близько тисячі гривень, в опалювальний період ще стільки ж — за тепло.

«Це не критична сума, адже ми непогано заробляли втрьох, коли син також пішов працювати. Моя зарплата від 12 тисяч, дружини й сина — по 7, тож вистачало», — зазначає Богдан Олійник.

За три роки вони назбирали трохи грошей і взяли двокімнатну квартиру в кредит. Тепер перепон для оформлення субсидії немає, вважає голова родини. А з огляду на чималий кредит, вона би дуже знадобилася. Утім сім’я не впевнена, що може претендувати на неї, оскільки чула, що після придбання житла на таку пільгу претендувати не можна.

Що каже про ситуацію закон

Дійсно, постанова № 329 від 27 квітня 2018 року затверджує положення про призначення житлової субсидії у новій редакції. Відповідно до документу, право на отримання субсидії втратили особи, які придбали майно, у тому числі, житлове приміщення, вартість якого перевищує 50 тисяч гривень.

Це підтверджують і у Львівській міській раді. За словами Галини Луч, головної спеціалістки відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту, після того, як сім’я Олійників зареєструвалася у новопридбаному житлі, вони втратили статус переселенців, а отже звертаються за субсидією на загальних підставах.

«Якби вони були переміщеними особами, то подавали би заяву на субсидію, яку розглядала би комісія. Зараз же вони є звичайними львів’янами. У травні цього року почало діяти обмеження на призначення субсидій. І якщо вони придбали житло, дорожче за 50 тисяч гривень, право на субсидію втрачається, — пояснює фахівчиня. — Однак за рішенням комісії, у разі складних життєвих обставин, які склалися, рішення може змінитися. Ми розуміємо, що люди могли захворіти абощо, тож розглядаємо кожну ситуацію».

Галина Луч розповідає: для того, аби вашу справу розглянула Комісія з призначення житлових субсидій, потрібно у заяві підкреслити цей пункт. Крім того, слід подати перелік документів, які слугуватимуть підставою для призначення субсидії. Затвердженого списку немає, отже їх особи подають на власний розсуд — у соцзахисті можуть тільки рекомендувати певні папери.

Крім того, звернення громадян щодо призначення житлових субсидій, які має розглянути комісія, подаються вже з актом обстеження матеріально-побутових умов. Цей документ складають державні соціальні інспектори відділу соціального захисту. Вони узгоджують із заявником дату, годину, приходять до нього у квартиру чи будинок, і дивляться на умови, в яких проживає особа.

«Комісії, які розглядають звернення, утворені при районних адміністраціях. Засідання відбуваються залежно від наявності справ, один чи два рази на місяць. Рішення вони виносять одразу, — зазначає представниця ЛМР. — Якщо була відмова, заяву до комісії можна подати повторно, прикріпити нові документи, якщо такі з’явилися. У випадку, коли особа не погоджується з рішенням, вона також має право оскаржити його у судовому порядку».

Як можна перевірити нарахування субсидії

Сьогодні необов’язково дзвонити до соцзахисту чи йти туди особисто, аби дізнатися, чи нарахували вам субсидію та у якому розмірі.

В Україні працює публічний реєстр одержувачів субсидій. У ньому можна перевірити наявність субсидії за будь-якою адресою. На сайті показують розмір отриманої субсидії за всі періоди, а також за місяць. При цьому особисті дані при пошуку не висвітлюються.

Для розрахунку субсидії можна скористуватися кількома сервісами. Один з них — розробка Міністерства соціальної політики. Також можна скористатися калькулятором на сайті teplo.gov.ua. Він дозволяє онлайн ввести дані своєї родини (середньомісячний дохід, чисельність зареєстрованих осіб та ін.) і дізнатися, скільки становитимуть комунальні витрати у разі оформлення субсидії.

Крім того, існує альтернативний проект — Субсидія.Укр, ініційований не державою. Його автором є молодий розробник, який насамперед сам хотів розібратися з субсидією. Планується, що на сайті можна буде розрахувати субсидію один раз і отримувати розрахунки вартості щомісяця, дізнатися, як перераховується субсидія, ставити питання експертам тощо. Наразі користувачів запрошують зареєструватися на тестування сервісу.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: