Українка розповіла про навчання в Естонії

630_360_1516977674-4792

Ганна Зотова із Києва навчається на магістратурі Таллінського університету за програмою Estonian Studies. 

Про вступ та навчання в естонському вузі вона розповіла Gazeta.ua.

«Вперше я приїхала до Естонії у вересні 2016 року, як волонтер в рамках програми EVS (European volunteer service), - розповідає дівчина. - Потрапила до маленького міста на півдні країни - Тирва. Там працювала з людьми, у яких є певні розумові відхилення. Проект був розрахований на один рік. За цей час зустріла свого хлопця. Тож, коли термін поїздки закінчився, почала шукати способи, щоб залишитися. Загалом є кілька варіантів для отримання посвідок на проживання - робота, навчання та одруження. Про весілля мова не йшла, а посвідку на роботу дають лише, якщо отримуєш велику зарплату. Тому вирішила отримати другу вищу освіту».

За її словами, для вступу достатньо відправити документи та пройти співбесіду по скайпу.

«Я подавалася на програму, де навчання ведеться англійською. Тому також потрібно було отримати сертифікат про те, що маю достатній рівень мови. Для цього в університеті складала екзамен IELTS, який коштував близько 200 євро. Пізніше дізналася, що зробити це в Україні, було б вдвічі дешевше. Також варто знати, що подача документів в університети Естонії платна. Суми відрізняються залежно від закладу. В першому я платила 50 євро, в другому - 80 євро. Якщо не поступите, гроші ніхто не повертає», - зазначила українка.

Ганна додала, що навчається на платній основі та віддає за навчання 830 євро у семестр. Але іноземці можуть написати заяву на отримання знижки.

«Давати чи ні знижку, зазвичай вирішують після перегляду оцінок. Я писала заяву одразу, як вступила. Мені пощастило і минулого року платила лише 50%, - додала дівчина. - Навчання проходить лише у четвер і п'ятницю. В інші дні працюю у магазині бурштину. Взагалі є обмеження для студентів - працювати не більше 20 годин на тиждень. Але в Естонії це більше як рекомендація і суворо не контролюється, на відміну від інших країн. Головне, щоб робота не перешкоджала навчанню».

Також вона повідомила, що дозвіл на проживання видається на час навчання: у її випадку - це два роки. Як і інші іноземці, які отримали вищу освіту та знайшли роботу в Естонії, дівчина матиме право отримати посвідку за спрощеними критеріями. Зокрема, не враховуватимуть розмір зарплатні.

«Подобається, що в Естонії немає бюрократії, паперових домашніх завдань. Всі роботи публікуються в електронному вигляді завдяки спеціальній системі. Там можна дізнатися та переглянути усі свої оцінки, побачити розклад. Якщо в Україні він фіксований і майже не змінюється упродовж семестру, то тут є перелік предметів, які потрібно обов'язково пройти за два роки. Головне, щоб у семестрі було 30 кредитів (навантаження студента упродовж навчання). У мене один предмет - 6 кредитів. Тобто у семестрі маю обрати 5 предметів», - дадала українка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: