Від Антарктиди відколовся величезний айсберг

40_main
Ілюстрація: Stef Lhermitte

Від передньої частини льодовика Пайн-Айленд в Західній Антарктиці відколовся величезний айсберг.

Зокрема, площа крижаної брили становить "115 квадратних миль, тобто в п'ять разів більше за Манхеттен", передає Новое время.

У звичних для нас одиницях виміру розмір айсберга дорівнює 300 квадратних кілометрів. Для порівняння, площа Запоріжжя становить 278 квадратних кілометрів, а Харкова - 350.

"Що особливо примітно в цій події, так це те, що частота утворення айсбергів, схоже, збільшується. У 2000-х роках події такого масштабу відбувалися приблизно кожні п'ять років. Але з 2013 року було вже чотири події, в тому числі в минулому році", - розповів експерт з дистанційного зондування льодів Стів Лермітт з Університету в Делфті.

Те, що відбувалося на льодовику Пайн-Айленд в останні роки, може стати ознакою того, що потік айсбергів зростає, а сам льодовик катастрофічно зменшується. Супутникові знімки, зібрані Лерміттом, показують, що передня частина льодовика повільно сповзала в океан протягом десятиліть, перш ніж почати різко руйнуватися в останні роки. За рахунок цього льодовик Пайн-Айленд став найбільш швидкотанучим льодовиком на Землі.

"Зміни в Пайн-Айленд з точки зору втрати маси і танення шельфового льодовика, мабуть, більш важливі для майбутнього підвищення рівня моря, ніж будь-які інші, оскільки ця область є однією з потенційних гарячих в прямому сенсі слова точок в Антарктиді", - сказав Лермитт.

Дослідники зазначають також, що товщина льоду на Пайн-Айленд також зменшується, зі швидкістю приблизно 1 метр на рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: