На Львівщині запрацювала сонячна електростанція, здатна живити піврайону (фоторепортаж)

IMG_8995

На Львівщині активно розвиваються альтернативні джерела енергетики.

Сьогодні, 1 листопада, в межах ХVIII Міжнародного економічного форуму відбулось відкриття цілого енергоострову в Яворівському районі.

Журналісти ІА Дивись.info також побували на відкритті найбільшої в Західній Україні сонячної електростанції.

Варто зазначити, що потужну сонячну електростанцію відкриватимуть в дві черги. Станом на сьогодні, запрацювала вже перша черга, потужність якої становить 36,5 мВт, а річне виробництво - приблизно 41 млн кВт/годин.

Участь у відкриті також взяв перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

За словами Степана Кубіва, енергетичний острів, який формується у Яворівському районі, творить енергоефективність України і незалежність від Росії.

"Коли ми говоримо про Львівщину, яка є перша в інвестиціях та в топ-3 по енергетичному блоку зеленої енергетики, те, що сьогодні робимо в Яворові – це неоціненно важливий бренд, проект сьогодення та майбутнього", - зазначив віце-прем'єр-міністр України.

Директор компанії "Еко-Оптіма" Максим Козицький розповів журналістам, що
будівництво електростанції розпочали з листопада минулого року.

"Дана сонячна станція охоплює 140 га, перше черга - це 70 гектар, які вже повністю забудовані. Тут є 135 тисяч сонячних модулів", - повідомив Максим Козицький.

За його словами, якщо брати потужність цієї першої черги, то в денний період можна було б забезпечувати електроенергією половину Яворівського району.

"Проте підстанція видає потужність, яка потім йде до підстанції "Укренерго" в загальну мережу України. Відповідно до українського законодавства, вся електроенергія, яка виробляється на всіх електростанціях йде в загальну мережу, де подавцем електроенергії є державна компанія "Енергоринок", - пояснив Козицький.

Він також розповів, що будівництво наступної черги розпочнуть вже із грудня цього року, та планують завершити до червня наступного року. "Буде така ж потужністьі тоді ми вийдемо в загальну цифру 72 мВт", - додав Максим Козицький.

Варто зазначити, що проект був фінансований спільно з ЄБРР, Міжнародною корпорацією для країн, що розвиваються, Північно-екологічною корпорацією та компанією «Еко-Оптіма».

Загальна вартість проекту становить 35 млн євро. Окупність - близько 6,5 роки.

Наразі обслуговують станцію 18 людей.

Свою чергою, керівник управління інвестиційної політики Львівської обласної державної адміністрації Роман Матис розповів, що на Львівщині активно відкривають не лише сонячні електростанції, але й вітрові.

"Крім цієї сонячної електростанція, яку ми сьогодні бачимо й будемо відкривати першу, маємо ще грандіозні плани. Я не можу назвати компанії та інвесторів, але можу сказати, що на сьогоднішній день в роботі знаходиться ще 5 об'єктів сонячної енергетики, які найближчим часом запрацюють", - сказав Матис.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка додав, що Львівщина сьогодні одна із лідерів розвитку зеленої енергетики. "Я переконаний, що ми крок за кроком йдемо вперед і так буде завжди", - сказав Олег Синютка.

Читайте також: Посли, міністри й бізнесмени: хто приїхав на міжнародний економічний форум до Львова (фоторепортаж)

Нагадаємо, 1-2 листопада у Львові проходить міжнародний економічний форум «Львівщина – хаб можливостей».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: