У Буську активісти влаштовують толоку в палаці Бадені

bad_dd84c

У Буську в субота, 3 листопада, о 10 годині, всіх небайдужих запрошують доєднатися до толоки з прибирання території Палацу Бадені.

Пост про це розміщено на сторінці «Буськ онлайн» у Фейсбуку.

«На запитання – а чого це не роблять чиновники, відповімо просто – сьогодні чиновник є, а завтра немає, а палац був, є і буде, тож збережімо його для наших нащадків.

Із собою мати:

а)гарний настрій

б) по можливості:

- бензопили;

- ручні інструменти для обрізання кущів та чагарників;

- граблі;

- віники;

- мішки для збору сміття.

А чиновникам міста відправимо запрошення, щоб приєднувалися», – йдеться у повідомленні.

Довідка

Палац Бадені – родинний маєток графа Казимира Фелікса Бадені.

Будівля палацу зведена у класичному стилі. Споруда двоповерхова, з багатьма просторими кімнатами. Головний фасад у центрі прикрашений портиком, парковий (тильний) фасад оздоблений псевдоризалітами, довгим балконом та кам'яними вазами на балюстраді.

Палац з його прилеглою територією стоїть на пологому пагорбі, що в центрі Буська. З боку головного входу територія палацу обмежена вулицею Петрушевича, з лівого боку — річкою Західний Буг, з двох інших боків — глибоким ровом і схилом пагорба, який спускається у міський парк ім. І. Франка.

Палац побудований у 1810 році. Першими власниками палацу були Мієри, які з другої половини ХVІІІ ст. володіли навколишніми землями. У 1819 році Войцех Мієр продав маєток в Буську. З часом буський маєток купив Фелікс Мієр, двоюрідний брат Войцеха. Він його передав у спадок своєму сину Генріку, а той у свою чергу своїй дружині — львівській акторці Анні Вієрер. Саме після неї замок перейшов у спадок до племінників її чоловіка – братів Бадені, синів Цецилії Мієр. Сталося це у 1876 році.

Після приходу радянської влади палац починає занепадати. З 1961 року тут містилась військова частина, тому з внутрішнього декору палацу мало що залишилось.

Останніми роками палац стоїть пусткою і поступово руйнується.

Внаслідок пожежі 8-9.11.2016 року пошкоджено покрівлю та перекриття на площі 150 м².

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: