«Пиво варили лише одружені чоловіки»: у Львові працює унікальний музей пива

02
Фото Євгена Кравса

На території «Львівської пивоварні» працює унікальний музей пива – «Львіварня», що вважається одним з найкращих музейно-культурних комплексів Східної Європи.

Тут розповідають як і коли виникло пиво, чому спершу його пили через соломинку, а також про розвиток пивоваріння у Львові. Відвідувачам показують давні атрибути пивоварів та навіть пропонують підпали Львів, як це трапилось у 1527 році, повідомляють кориспонденти ZAXID.NET.

У підвалі музею відвідувачам показують з чого розпочиналась історія пива та розповідають про Шумерське царство, Вавилон та Єгипет. Перше пиво з ячменю та пшениці, без додавання хмелю, варили саме шумери. Його винайшли випадково. На барельєфі на початку експозиції зображено людей, що через соломинки п’ють пиво з великого глечика. Екскурсовод розповідає, що пиво було не фільтроване, тому його пили через соломинку, щоб людям не заважав осад та зерно. Пити пиво з келихів почали в Асирії.

Праця пивовара в Єгипті та Вавилоні була настільки шанованою, що люди цього фаху звільнялися навіть від військової повинності. Єгиптянам так подобалось пиво, що навіть у похованнях фараонів ставили «ушебті» – фігури пивоварів, щоб вони варили їм пиво після смерті.

Детальну хронологію поширення пива у світі можна побачити на одному із стендів «Львіварні». Звідки дізнаємось, що Нефертіті вміла добре варити пиво, хто познайомив Європу з пивом та коли у нього почали додавати хміль. До слова, першими у пиво хміль почали додавати монахи.

Баварські монахи у VIII ст. – IX ст. виявили, що хміль надає пиву особливого смаку і міцності, а також продовжує термін його зберігання. Оскільки це морозостійка рослина, то її можна було вирощувати у Європі.

1516 рік став знаковим у середньовічній історії пива, адже у Баварії видали «Закон про чистоту пива». Він дозволяв варити пиво тільки з хмелю, солоду і води.

Диплом львівського пивовара

Перший документально підтверджений цех пивоварів у Львові заснували у 1425 році. Туди приймали лише одружених чоловіків, які перед тим пройшли навчання тривалістю два роки.

У музеї показують оригінал сертифікату, який видали одному з пивоварів, що працювали у цеху. 61-річний Франц Гарднер «з радістю, тихо, мирно та сумлінно» проходив навчання 2 роки і 6 тижнів.

За старими львівськими гравюрами XVI ст. – XVII ст. у музеї відтворили макет давньої вежі пивоварів, яка колись була на сучасній вул. Підвальній. Чоловіки, що працювали у цеху, під час війни мали обороняти свою вежу.

У одному з залів музею відвідувачам показують пожежу 1527 року, у якій згоріло майже все місто. На великому екрані зображені дерев’яні будинки, а вже через кілька секунд екскурсовод пропонує відвідувачам їх підпалити. Від невеликої іскри до великої пожежі відвідувачі бачать як згоріло місто у 1527 році. Тоді пожежа виникла у будівлі пивоварні. Відтоді пивоварні дозволяли відкривати лише у передмісті.

Також відвідувачі можуть бачити макет того, як згоріло місто у 1527 році. У 1715 році монахи-єзуїти заснували «Львівську пивоварню», вона була розташована на передмісті Львова (сучасна вул. Клепарівська) і працює донині. Одним з найвідоміших підприємців, що розвивав пивоварню, був Роберт Домс.

Окрім історичних фактів, відвідувачі можуть подивитись фрагмент фільму про львівських батяр та зробити фото на кількох фотозонах: у кнайпі, біля пивовара чи у ванні, у яку раніше наливали відпрацьовану воду з пивоварні.

Цікавою є також автентична книга пивовара 1930-х років. Головний пивовар фіксував у цій книзі процес варіння певного сорту пива, характеристики солоду, хмелю, бродіння. Тут також вказували кількість готової продукції, яку передавали на склад.

Як виглядала тогочасна реклама пива біля кнайп, плакати та фото з рекламних кампаній, які організовували, щоб привертали увагу до нових сортів пива, також показують відвідувачам.

Стеля із пивних бочок

Після екскурсії залами з історичними експонатами, що розповідають про історію пивоваріння, відвідувачі потрапляють до мистецького простору «Львіварні». Піднявшись сходами, увагу одразу привертають чани та стеля із 20 тис. клепок (дощечок, з яких складаються пивні бочки).

Тут можна побачити частину колекції пивних етикеток Ростислава Лозовюка. Зокрема, тут представлені кілька десятків різних етикеток, що стосуються пивоваріння у Львові, загалом ж у колекції львів’янина є 200 тис. експонатів.

У музеї можна доторкнутись до пивного солоду та хмелю, дізнавшись, де їх вирощують та у чому полягає особливість різних видів.

Цей зал останній, у якому розповідають про пивоваріння. Піднявшись сходами на другий поверх, відвідувачам пропонують спробувати, яке воно на смак.

У цьому залі, окрім дегустації пива, відбуваються також кінопокази, виставки та творчі зустрічі.

Вартість: вхідний квиток для дорослого коштує 60 грн, для студентів та підлітків – 48 грн, діти до 7 років можуть відвідувати музей безкоштовного. У вхідний квиток включена екскурсія, що відбувається згідно з графіком. Вартість дегустації чотирьох сортів пива – 40 грн.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: