У Львові відтворили історичний бій 1918 року (фоторепортаж)

IMG_9505

Сьогодні, 4 листопада, у сквері "На Валах" реконструктори з усієї України відтворили історичний "Бій за Львів".

Про це повідомляє кореспондент Дивись.info.

Понад сотня реконструкторів відтворила бій за Львів, один із епізодів доленосних подій листопада 1918 року. Листопадовий чин почався близько 4 години 1 листопада 1918 року. До 7 години ранку українці, не втративши жодного стрільця, зайняли урядові будинки і стратегічні пункти міста. Вночі з 1 листопада силами польських військових організацій та вояків австро-угорської армії розпочалося збройне повстання, південно-західну частину міста займають польські бойовики.

3 листопада прибули до Львова частини Українських Січових Стрільців — з Буковини 800 добре озброєних січових стрільців. Українці захоплюють Цитадель та прилеглі квартали, відновилися бої за вокзал. 4 листопада продовжилися бої за головний залізничний вокзал. Фронт, який утворився 4 листопада, практично не змінювався протягом двох тижнів. У місті утворилася формальна бойова лінія — поляки зайняли західну частину міста з головним залізничним вокзалом, українці утримували середню і східну частини з Високим Замком і вокзалом Львів — Підзамче.

Після того, як до Львова прибуло потужне підкріплення польській армії, сили поляків стали у 1,5 рази перевищувати українські. 22 листопада українським армійцям був відданий наказ залишити Львів. У боях за Львів українці втратили загиблими 250 вояків, близько 500 дістали поранення. Поляки — загиблими 277, 910 осіб поранено.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: