Смерть Каті Гандзюк: перебіг розслідування та реакція суспільства

8A8A340A-6461-426F-B6F0-3F9803EB65B7_w1023_r1_s

4 листопада в опіковому відділенні Київської міської клінічної лікарні №2 померла Катя Гандзюк

.

Херсонську активістку, а також радницю міського голови Катерину Гандзюк 31 липня облили кислотою. Вона виконувала обов'язки керівника справами виконавчого комітету Херсонської міської ради. Жінка з опіками потрапила в реанімацію.

4 листопада Катерина Гандзюк померла в лікарні. Активісти та знайомі повідомили, що вона померла від розриву тромбу.

Результати експертизи про причини смерті  Катерини Гандзюк стануть відомі приблизно через два дні, заявив в ефірі «112 Україна» адвокат Масі Найєм. «Я поки не чув, щоб ухвала суду була про проведення експертизи, чекаємо того, щоб була експертиза», – зазначив адвокат. Відповідаючи на питання, чи може він підтвердити інформацію, що у Гандзюк відірвався тромб, Найєм сказав: «Ні, не можу. Ще немає експертизи».

Як розслідують вбивство Каті Ганздюк

Смерть Каті Гандзюк викликала величезний суспільний резонанс, протести під будівлею МВС і заклики відправити у відставку керівників правоохоронних відомств. Причиною вибору таких локацій стало повільний, на думку суспільства, темп розслідування справи, яке тягнеться з літа.

Спочатку напад на Гандзюк кваліфікували як «хуліганство», потім його перекваліфікували в «нанесення тяжких тілесних ушкоджень», а згодом — у «замах на вбивство з особливою жорстокістю».

Зараз Національна поліція України відзвітувалася, що виконала всі необхідні слідчі та розшукові дії в рамках справи, порушеної за фактом замаху вбивства Гандзюк.

«Сьогодні, 5 жовтня, Генеральною прокуратурою прийнято рішення про зміну підслідності в зазначеному кримінальному провадженні за Головним слідчим управлінням СБУ», - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що завдяки зазначеним діям правоохоронці зможуть об'єднати провадження і вести розслідування щодо зазначеного злочину з моменту його планування і до фактичного закінчення злочину. Крім того, СБУ веде розслідування щодо встановлення замовників убивства Гандзюк, очевидно, тепер дві справи об'єднають.

Нардеп від БПП Мустафа Найєм вимагає створити тимчасову слідчу комісію для розслідування фактів нападу на активістів в 2017 - 2018 роках.

Ким була Катя Гандзюк

Талановита політична та громадська діячка, волонтерка, депутатка Херсонської обласної ради V скликання та Херсонської міської ради VI скликання, виконувала обов’язки керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міської ради, радниця херсонського міського голови, національна волонтерка ООН, аспірантка Національної академії державного управління при Президентові України, громадська активістка у сфері доступу до публічної інформації, координаторка Центру політичних студій та аналітики в Херсонській області, - так можна формально охарактеризувати діяльність Катерини Гандзюк.

Активна учасниця Євромайдану в Херсоні. Протистояла спробам розпочати у Херсоні «руську весну». Після анексії Криму та початку війни на Донбасі, опікувалася вимушеними переселенцями. Працюючи помічником із питань правового захисту Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Херсонській області, започаткувала волонтерський рух зі збору грошей для придбання взуття дітям переселенців. З 2016 року входила до волонтерської групи Itchy Trigger Finger Ukrainians, що займається розробкою та розповсюдженням патріотичної зовнішньої реклами, спрямованої для мешканців окупованого Криму.

Протягом тривалого часу Катерина Гандзюк мала конфлікти із проросійськими силами Херсонщини. Зокрема, як пишуть ЗМІ, із такими організаціями, як «Український вибір» Віктора Медведчука, КПУ, КОБ, Рух Екстериторіальних Громад. З 2017 року в конфлікт Гандзюк з проросійськими силами регіону було втягнуто правоохоронців, які відверто підтримували, охороняли та надавали організаційну допомогу сепаратистським рухам Херсонщини.

У квітні 2018 року Гандзюк оприлюднила інформацію про те, що майже 200 «журналістів» з підробними посвідченнями отримали в обласній поліції дозволи на володіння травматичною та газовою зброєю у 2014-2018 роках.

Хто замовив Катю Гандзюк?

У справі про напад на активістку затримали п’ять підозрюваних – Сергія Торбіна, Віктора Горбунова, Володимира Васяновича, Микиту Грабчука та В'ячеслава Вишневського. Пізніше стало відомо, що четверо з них уже зізнались у скоєнні злочину. Підозрювані родом з різних регіонів України, а можливий організатор злочинної групи є жителем Херсонської області.

Підозрювані у справі нападу на Катерину Гандзюк є бійцями з підрозділу УДА.

Сергій Торбін

Організатором нападу вважають Сергія Торбіна. Він є учасником АТО і захищав українські позиції біля селища Піски, був в складі батальйону, який у 2014 році захищав українські позиції в Донецькому аеропорту, брав участь у захисті українських позицій біля шахти «Бутівка», також був у складі батальйону неподалік Авдіївки.

Сама Гадзюк підтвердила, що затримані поліцією підозрювані в нападі на неї причетні до злочину. Вона зазначила, що бачила обличчя нападника «збоку» і могла б його упізнати.

«Це той, про якого кажуть, що він облив кислотою. Я впізнала ту людину, про яку кажуть. Не маю жодних сумніві у тому, що всі затримані – причетні», – сказала вона.

Втім, найважливіше питання полягає не лише у виконавцях, а і в замовниках. За словами самої Гандзюк, що пролунали під час її відеозвернення близько місяця тому, вона - серед 40 інгших активістів, на яких нападали протягом останнього року і напади на яких досі не розкриті. «Замовники жодного з них не були названі», - говорила вона.

За словами разника міністра МВС Антона Генащенко, слідство розраховує, що організатор убивства Гандзюк, назве імена замовників.

Коментарі та реакції на смерть активістки

Буквально за годину після появи інформації про смерть Каті Гандзюк трагічну звістку прокоментував президент Петро Порошенко.

Раніше Порошенко не часто звертав увагу на цей напад. Зараз, ще до підтвердження від поліції, першим вимовив слово «вбивство» і зажадав від правоохоронців зробити все можливе для його розкриття.

«Я хочу звернутися до правоохоронців, щоб було зроблено все можливе для того, щоб були знайдені вбивці, щоб убивці були покарані, опинилися на лаві підсудних. І ми всі маємо об'єднати зусилля для того, щоб це відбулося, спільно допомогти правоохоронним органам, поліції, щоб зло було покаране», – підкреслив президент.

Протяго доби заяви оприлюднювали журналісти, політики, генпрокурор Юрій Луценко, представники МВС та громадські активісти.

Реакції за кордоном

Реакція на смерть активісти послідувала майже миттєво і з-за кордону. дипломати та представники іноземних держав закликали притягнути винних до відповідальності.

Так відреагували у Євросоюзі: «Дуже засмучений новинами про смерть неймовірно сміливої Катерини Гандзюк. Напади на активістів не прийнятні. Винні у цьому злочині мають бути притягнуті до відповідальності», — заявив єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган.

У США так закликають притягнути до відповідальності замовників вбивства Гандзюк:
«Від імені уряду США і американського народу висловлюю свої найглибші співчуття родині та друзям Катерини Гандзюк. Ми вкотре закликаємо українську владу притягти злочинців до відповідальності, включаючи замовників», - підкреслила посол США в Україні Марі Йованович.

Особи, винні в нападі, що призвів до смерті Гандзюк, повинні бути притягнуті до відповідальності, заявила посол Великобританії в Україні Джудіт Гоф.
«Вкрай засмучена звісткою про смерть Катерини Гандзюк. Вона з мужністю і гідністю боролася зі своїми жахливими ранами. Важливо, щоб особи, відповідальні за цю страшну атаку, були притягнуті до відповідальності», - написала посол.

Реакція суспільства

Під будівлею МВС у Києві пройшла акція в пам'ять про Гандзюк. Участь в акції взяли понад 500 осіб.

Друзі, активісти, колеги, журналісти та політики принесли портрети загиблої. Перед входом на територію Міністерства внутрішніх справ активісти виклали напис на тротуарі «Її вбили».

Учасники акції вимагали знайти і покарати замовників вбивства Гандзюк. Аналогічні акції пройшли у Львові, Херсоні, Харкові, Дніпрі та інших містах.

Підготував Юрій Шумак

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: