У Львові спільно з мешканцями відреставрували ще одну старовинну браму (фото)

IMG_9557

В рамках програми співфінансування реставрації історичних дверей і брам між Львівською міськрадою та мешканцями цього року вже відреставрували 15-ту браму.

Чергова старовинна брама знаходиться на вулиці Лисенка, 33, передає кореспондент Дивись.info.

Загальна вартість реставрації металевої брами на вул. Лисенка, 33 становила 63,4 тис. грн, із них фінансова частка міста (70% коштів від вартості робіт) — 44,4 тис. грн, частка мешканців (30%) — 19 тис. грн.

Як розповіла керівниця ЛКП "Археологічно-архітектурна служба" Тетяна Булакова, цього року отримали 50 заявок від мешканців і до кінця року планують відреставрувати ще 15 об'єктів.

За словами чиновниці, на ремонтні роботи з реставрації вхідних брам у співфінансуванні з мешканцями у міському бюджеті було передбачено 3 млн грн, близько 1 млн уже освоєно.

Своєю чергою, столяр-реставратор Юрій Миколаїшин розповів, що складність реставрації цієї брами полягала в тому, що було дуже багато втрачених елементів, і нам доводилося вишукувати по місту схожі брами, щоб взяти як зразки від них взірці певних елементів.

"Ми мали й складніші брами, з якими було більше роботи. Складність також була ще в роботі зі склом, оскільки тут все скло неправильної форми, доводилося часом підрізати, вивозити в шклярню та підточувати, але люди відносилися до цього із розумінням.

Зараз реставратори працюють над брамою, що за адресою Рильського,3 та на черзі брама на вулиці Костя Левицького, 22.

За словами начальниці управління охорони історичного середовище ЛМР Лілії Онищенко, у Львові фактично кожна брама є унікальною і дуже рідко вони повторюються, навіть, якщо і зроблені в одному стилі.

"Це сецесійна брама, на якій специфічний рослинний орнамент. Тут ми бачимо листя лавра та різних екзотичних квітів. Брама фактично прозора та має багато скла.

Дана робота - зразок доброї синергії та довіри мешканців, міста, реставраторів і зразок того, як одна добра справа породжує інші", - сказала Онищенко.

Нагадаємо, в межах програми співфінансування реставрації історичних дверей і брам між Львівською міською радою (70% коштів вартості робіт) і мешканцями (30% коштів вартості робіт), цього року вже відреставровано вхідні двері будинку на пл. Старий Ринок, 2, дерев’яні брами в будинках на вул. Залізнична, 4, вул. Павлова, 11, вул. Котляревського, 15, вул. Лисенка, 3, на вул. Кониського, 5, вул. Архітекторська, 3, вул. Чупринки, 46 і вул. Козланюка, 8, та металеві брами на вул. Головацького, 22 та вул. Котляревського, 45. Зараз на реставрації — брами в будинках за адресами: вул. Смольського, 3, вул. Гоголя, 5, вул. Козланюка, 2 та ін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: