Справа Гандзюк: що розповіли у ВР Луценко та Князєв

preview_w696zc1

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що наразі у слідства є 12 підозрюваних у замовленні нападу на активістку Катерину Гандзюк і напередодні «піарники на крові» злили інформацію про одного з них у ЗМІ.

Про це він сказав під час доповіді з трибуни парламенту.

За його словами, за результатами фахового розслідування швидко було встановлено, ким злочин був організований і виконаний. Зокрема було проведено 367 допитів, 21 експертиза.

«Сьогодні ми маємо підозри щодо 12 осіб, які, ймовірно, були замовниками. Сама Гандзюк говорила про частину з них. Мені особисто вона висловлювала думку щодо трьох з цих осіб», – сказав Луценко.

Він додав, що слідство вважає доведеним вину виконавця та організатора і низку експертиз справа буде передана до суду до кінця цього року.

Водночас Юрій Луценко звинувачує активістів і депутатів, які вимагають назвати імена замовників убивства Катерини Гандзюк, у піарі на крові, витоку інформації і підриву діяльності слідства.

«До вчорашнього дня я був упевнений, що в найближчий час ми спрацюємо ефективно. Тим не менше вчора в ході піару на крові, який розгорнула частина тих, хто хоче всіляко спаплюжити владу, а не допомогти результату слідства, одна з версій слідства витекла у ЗМІ», – сказав Луценко.

Він додав, що «12 осіб, які нами розробляються на причетність до замовлення, у зв’язку з учорашнім витоком отримали необхідну їм інформацію».

«Також не розумію обвинувального ухилу, який розгорнула ця кривава кампанія на всіх можливих ефірах. Вчорашній витік інформації – по одній із 12 версій замовника – підірвав успішність діяльності слідства», - сказав Луценко.

Він також додав, що не розуміє, чим буде займатися тимчасова слідча комісія ВР, на створенні якої наполягає нардеп Мустафа Найєм, при незакінченому слідстві.

«У неї навіть не буде предмету роботи, бо будь-яка інформація становить таємницю слідства, і прокурор не дозволить – особливо після вчорашнього витоку – отримати доступ будь-якого члена ТСК до будь-якого документа слідства», – сказав Луценко.

Генпрокурор заявляє, що «організаторам ТСК потрібен не результат, їм потрібен піар для боротьби за владу».

Натомість голова Національної поліції Сергій Князєв оприлюднив відеозаписи зі свідченнями й слідчим експериментом у справі про напад на Катерину Гандзюк, в результаті якого вона померла.

Він продемонстрував їх, доповідаючи у Верховній Раді про результати слідства поліції.

За словами Князєва, допитали 5 затриманих осіб та 367 свідків, провели 9 обшуків, провели понад 20 експертиз, більше 100 негласних слідчих дій – після чого встановили обставини злочину.

На одному з оприлюднених  відео чоловік говорить, що їм запропонували «провчити активістку Гандзюк у зв’язку з тим, що в неї були русофобські погляди, вона негативно відгукувалася про воїнів АТО і вона причетна до скандалів, пов’язаних із корупцією».

Винагороду обіцяли 4 тисячі доларів – на всіх.

За даними поліції, зловмисники спершу планували побити Катерину Гандзюк за винагороду у 5 тисяч доларів, але потім вирішили застосувати до неї сірчану кислоту.

Напад готували в місті Олешки, а 26 липня, напередодні злочину, організатор Сергій Торбін та його співучасники придбали сірчану кислоту у Каховці. Особу продавця встановили.

Князєв сказав, що було встановлено організатора злочину, двох його поплічників та безпосереднього виконавця: «Усі, на жаль, учасники АТО».

На одному з відео чоловік розповідає, що придбав дві пляшки сірчаної кислоти за 300 гривень, які отримав від Торбіна. Ще останній дав 10 тисяч гривень «на розходи», сказав підозрюваний.

За даними поліції, серед п’яти виконавців злочину був водій і нападник, а інші спостерігали за територією.

На одному з відео показано слідчий експеримент, коли чоловік показує, що хлюпнув кислоту на Гандзюк ззаду, по лопатках – а звідти вона потрапила на обличчя.

Після вчинення злочину, дорогою до Олешків, нападник викинув взуття, зіпсоване сірчаною кислотою, та пляшку у ріку. Їх потім вилучили.

Ще одну пляшку з сірчаною кислотою вилучили в Олешках.

Князєв наголосив, що усім 5 особам, яких вважають виконавцями нападу, повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід

Тим часом Верховна Рада вирішила створити Тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування нападів на радницю Херсонського мера Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

Відповідне рішення підтримали 259 народних депутатів.

Джерело: УП

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: