У Львові пропонують створювати житлово-будівельні кооперативи

5b418118534e846b79fb501ef2d8265d_XL

На комісії законності, депутатської діяльності та свободи слова розглянули програму про створення житлово-будівельних кооперативів.

Програма спрямована на поступове формування умов для розвитку кооперативного житлового будівництва та сприяння учасникам антитерористичної операції, працівникам закладів освіти та охорони здоров’я за рахунок власних коштів способом створення кооперативів у житловій сфері та їх діяльності. Про це інформує портал lvivrada.gov.ua.

Як розповіла заступниця начальника управління житлового господарства ЛМР Галина Мазур, необхідність ухвалення програми виникла у зв’язку із ініціативою окремих категорій населення створювати житлово-будівельні кооперативи.

«Черговики-учасники АТО, які стають на кооперативну чергу, виявили бажання формувати житлово-будівельний кооператив. На сьогодні таких мешканців є вже понад 60 осіб. Такі ж звернення маємо від медиків та вчителів. Тому пропонуємо створення кооперативів для будівництва житла для цих трьох категорій населення. Будівництво здійснюватиметься за кошт самих черговиків. На зборах вони мають обрати голову правління, ревізійну комісію. А після цього уже укладуть угоди із підрядником, який будуватиме житло».

Зі слів Галини Мазур, створення житлово-будівельних кооперативів передбачає здешевлення вартості квадратного метра.

«Це відбудеться за рахунок того, що місто буде виділяти земельну ділянку, проектна документація розроблятиметься за міський кошт, а також будуватиметься інфраструктура. Це буде здешевлювати вартість будівництва житла на 25-30%».

Як зазначив заступник голови комісії законності, депутатської діяльності та свободи слова Андрій Шевців, у Львові уже є досвід створення ЖБК.

«Працівники житлово-комунальної сфери раніше уже створювали кооператив і згодом побудували будинок. Звісно, це не справа року-двох. Люди організовуються в колектив, обирають правління, яке займається підготовкою будівництва житла. Вони не купують на ринку житло, а відкривають рахунок, вносять туди певні суми коштів, обираючи підрядника – виконавця робіт. Окремо місто бере на себе зобов’язання щодо  виділення коштів на інфраструктуру - це прокладання мереж, будівництво доріг, освітлення, щоб мешканці мали комфортні умови. Я думаю, що насправді охочих будувати власне житло є значно більше, тому профільним управлінням потрібно звернутись до своїх професійних середовищ, щоб мешканці  зголошувались для створення кооперативів».

Додамо, що Програму про створення житлово-будівельних кооперативів буде винесено на розгляд депутатського корпусу на одному з найближчих пленарних засідань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: