Пам’ятнику Героям Небесної Сотні не місце біля Центру Довженка – з обговорення на Сихові

DSC08982

На площі перед Центром Довженка буде громадський простір, а не пам’ятник Героям Небесної Сотні. Такий висновок можна зробити після учорашнього обговорення проекту реконструкції площі.

Більшість з тих, хто прийшов на обговорення, висловилися проти спорудження монументу, і за облаштування громадського простору.

Трохи історії

Міська влада планує облаштувати на площі перед Центром Довженка громадський простір. У березні був оголошений конкурс, а у травні був оголошений його переможець. Низка активістів активно підтримує цю ідею.

Водночас, є й інші активісти, які вважають, що на площі має постати пам’ятник Героям Небесної Сотні. Вони теж провели свій конкурс на кращий проект але вже пам’ятника. Їх підтримала Львівська облрада, яка прийняла відповідне звернення до ЛМР. Відповідне звернення скерував до міської ради також голова ЛОДА Олег Синютка.

На одне із останніх засідань виконкому ЛМР прийшли прихильники встановлення пам’ятника, які вимагали, щоб питання було винесене на сесію міської ради. Тоді ж їм було обіцяно організувати громадське обговорення проекту, яке і відбулося вчора. При цьому, хоча й було представлено альтернативний проект, чиновники мерії недвозначно дали зрозуміти – обговорювати є сенс тільки уже затверджений проект громадського простору.

 

Громадський простір

Попри те, що суперечки щодо майбутнього вигляду площі тривають вже довго, на обговорення прийшли лише кілька десятків людей і прихильники пам’ятника були у явній меншості.

Проект облаштування громадського простору та результати опитування сихівчан представляло аж четверо спікерів.

«Тут передусім мало б бути збереження зеленої зони, тобто це є площа пішохідна, яка є в однаковій дистанції, радіусі до найвіддаленіших частин Сихова. Однозначно вона має бути насичена різноманітними функціями, тобто від зелені до фонтанів і іншого сучасного освітлення. Вона має передбачати можливість дуже різного сценарію використання, тобто на всі сезони, на всі вихідні, на всі свята, на кожен день різні верстви населення повинні нею користуватися», — розповів головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

 

Він додав, що посередині площі буде заглиблення, яке створить шумовий захист від дороги і як наслідок затишний простір.

«Найнижча точка може використовуватися як фонтан, як ковзанка взимку, як сцена, а навколишні пагорби будуть як амфітеатр», - додав головний архітектор.

Згідно з опитуванням 412 мешканців мікрорайону, люди хочуть бачити на площі фонтан, лавки, багато зелені, дитячі майданчики. Натомість не хочуть бачити точок продажу алкоголю, вигулу собак, кіосків, літніх майданчиків, атракціонів. Також більшість опитаних швидше хочуть бачити на площі сучасну скульптуру, аніж пам’ятник. При цьому було проведено повторне опитування, лише серед молоді.

Пам’ятник

Водночас, інша сторона продемонструвала 5 тисяч підписів мешканців за спорудження пам’ятника.

«Ми оголосили конкурс у 2016 році. Аж тоді у міських чиновників виникла ідея впорядкувати простір – до цього він нікому не був цікавий. Це має бути місцем, де родини Героїв Майдану побачать, що лбди шанують їхні жертви. Для молоді це буде приклад, нагадування.  Цей проект не захаращує площу, він не є «совєтікус», світлий чистий простір, є інформація про кожного Героя. А в цьому поглибленні, що пропонується зробити, буде збиратися волога, сміття. Це неминуче. Але ми не проти цього проекту. Ми хочемо, щоб в ньому було враховано можливість встановлення меморіалу», - пояснив керівник ГО «Громадський комітет із вшанування пам’яті українських героїв» Олександр Ворона.

Як додав автор проекту пам’ятника, його проект теж передбачає відпочинкову зону- громадський простір, фонтан.

Втім, заступник міського голови Андрій Москаленко закликав подавати пропозиції, до уже затвердженого мерією проекту громадського простору.  За його словами, вони можуть включати і «елементи вшанування пам’яті Героїв.

За і проти

Під час обговорення більшість присутніх виловилися проти спорудження пам’ятника.  Серед них і представники родин Героїв Небесної сотні.

«Є проект пам’ятника, який вже почав реалізовуватися, тому ми тільки розмиємо цю пам'ять. Потрібно зміновати простір перед кіонотеаторм, для чого сюди приплітати Небесну Сотню», - заявив брат Богдана Сольчаника.

«Мій дядько ненавидів ці монументальні споруди. Він любив природу. Це простір для відпочинку, ці монументи тут недоречні, це доречно біля церкви», - додала племінниця Юрія Вербицького.

Натомість вдова Андрія Дигдаловича висловилася за спорудження пам’ятника.

«Родина Дигдаловича, як багато інших родин Героїв Небесної сотні, підтримали саме цей проект. На Сихові це саме те місце, де варто вшановувати. Я розумію, що всі хочуть гарного простору де можна відпочивати, але давайте враховувати всі думки», - заявила вона, чим обурила одного з прихильників громадського простору.

«Тут є центр Довженка, тут кіно, сміх, жарти. А ви кажете – давайте закатаємо це все в цемент? Це не зроблено для людей, які йдуть вперед. Для людей, яким зараз 60, це виглядає по іншому. Чому ви думаєте тільки про вас, а не про ваших дітей?» - заявив молодик.

При цьому всі виступаючі підкреслювали, що вони за вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, але не в цьому місці або не у такій формі.

«Чому не посадити 108 дубів, чому ми говоримо про каміння, воно не буде мати ніякого сенсу неприємно буде знаходитися там», - заявив ще один прихильник громадського простору.

«Саме там, де проходить багато людей, цей пам’ятник має зміст, а не десь на загумінках», - заявив у відповідь Олександр Ворона.

Компроміс без компромісу

Зрештою, коли виступили усі охочі, Андрій Москаленко закрив дискусію, пообіцявши, що обговорення буде продовжуватися, і за потреби може відбутися ще одна така зустріч. При цьому він чітко дав зрозуміти, що може йтися лише уточнення затвердженого ЛМР проекту.

«Всі думки, які сьогодні озвучували, ми зафіксували. Ескіз площі є визначений», - заявив він.

Як підсумувала одна з активісток, треба знаходити порозуміння, але на базі затвердженого проекту, зокрема розробити його деталізацію, наповнення, яке б влаштувало більшість мешканців Сихова. А меморіал не обов’язково має бути з бетону або граніту.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: