СБУ у Львові запропонувала новий підхід до захисту критичної інфраструктури в Україні

n_5394_40457791

Вчора у Львові провели міжнародний семінар "Становлення і перспективи розвитку державної системи захисту критичної інфраструктури в Україні".

Про це йдеться у повідомленні прес-центру СБУ.

У Службі безпеки розповідають, що захист об’єктів критичної інфраструктури є одним з пріоритетних напрямків діяльності сектору безпеки і оборони України. Підтверджують стратегічність питання також інспіровані ззовні критичні події, теракти, диверсії та інші прояви "гібридної війни", які спрямовані проти державних органів, а також на критично важливих об’єктах інфраструктури. Але для захисту критичної інфраструктури в Україні бракує наявного у держави законодавчого та інституційного інструментарію, тож жоден орган державної влади комплексно не опікується цією проблематикою.

Служба безпеки України та Мінекономрозвитку запропонували концептуально нове рішення проблеми – запровадження державного механізму регулювання цієї сфери. Урядом, зокрема, прийнято розпорядження “Про схвалення Концепції створення державної системи захисту критичної інфраструктури України". Це заклало сучасні підходи до управління безпековими ризиками, оптимізоване використання наявних ресурсів, гнучкість та швидкість реагування на інциденти та кризи у сфері життєзабезпечення населення України.

Створення дієвої державної системи захисту критичної інфраструктури передбачає запровадження нормативно-правової бази у сфері захисту критичної інфраструктури та інституційні й організаційні засади державної системи захисту у цій сфері.

Наразі вже практично завершено розробку проекту Закону “Про критичну інфраструктуру України та її захист”, у якому будуть врегульовані всі важливі питання щодо створення та функціонування механізму. Також на основі аналізу сучасних безпекових ризиків СБУ визначено перелік об’єктів критичної інфраструктури, які потребують посиленого контррозвідувального забезпечення і захисту.

«Йдеться про завдання, що визначають діяльність підрозділів економічної контррозвідки в процесі її реформування – це контррозвідувальний захист науково-технічного потенціалу, економічної безпеки та об’єктів критичної інфраструктури», ‒ наголосив заступник начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України Андрій Негляд. Завдання підрозділу сьогодні насамперед сфокусовані на контррозвідувальному забезпеченні та захисті критичної інфраструктури, зокрема об’єктів життєзабезпечення, промислового та транспортного комплексів, енергетики, фінансової системи та інших стратегічно важливих галузей для функціонування економіки і безпеки держави та населення, безперебійного функціонування державної системи її захисту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: