Втричі вищі зарплати та вдячні пацієнти: як на прикладі одного міста на Львівщині працює медреформа

997737
фото: 24 Канал

 Червоноградські лікарі лідирують за кількістю підписаних декларацій з пацієнтами.

Станом на 5 листопада це 78,36%  декларацій. Але попри це тривають виїзні прописні кампанії. Зокрема, до пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Роблять це медики для того, аби бути максимально близькими до людей, - передає кореспондент Дивись.info.

Оголошення про вибір сімейного лікаря у місті надрукували навіть на комунальних платіжках. Сповіщення відбувається всесторонньо. Адже кількість лікарів, яких можуть обрати пацієнти, мінімальна.

фото: Анна Ярмола. мережа Фейсбук

«У нас досить свідомі пацієнти. Тому що вони розуміють, що про своє здоров’я треба дбати і мати лікаря, до якого при потребі можна звернутися. І в разі, звичайно, профілактичного звернення. Але ми також проводили з грудня місяця кампанію роз’яснювальну з приводу того, що потрібно обрати собі лікаря. Це були і ефіри на телебаченні, і газети, і ефіри на радіо, - пояснює директорка комунального підприємства Червоноградський центр первинної медико-санітарної допомоги Анна Ярмола. - Ми постійно максимально комунікували з нашими мешканцями, що їм потрібно подумати і обрати собі лікаря. З квітня, коли почалася офіційна реєстрація, направду пацієнти наші досить активно зреагували. І станом на 1 липня ми вже мали 50% підписаних декларацій», - пояснює директорка.

За її словами, зручність від нової системи роботи відчувають не лише пацієнти. А й лікарі. Адже кошти тепер перераховує Національна служба здоров’я.

«Ми підписали угоду з Національною службою здоров’я 5 червня, ми потрапили у першу хвилю, отримали перші кошти в липні. Одразу однозначно видали нашим лікарям зарплату, у цьому місяці ми дали ще премії. Тобто лікарі відчули, що реформа в дії і що вона працює. Нашим лікарям ми забезпечили повністю усе, що потрібно в кабінетах для надання первинної медичної допомоги. Те що стосується табеля оснащення. Це і електрокардіографи, пульсоксиметри, глюкометр та інше. Працюється досить добре, тому що навіть в липні, у перший місяць, коли почала діяти реформа з новою системою фінансування, ми навіть увійшли в десятку закладів в Україні, які отримали максимальну кількість коштів. Це тішить», - каже Анна Ярмола.

На підприємстві, яким керує пані Анна, є 38 сімейних лікарів та 14 педіатрів. Існує також поняття взаємозаміни у випадках раптових вихідних чи відпустки.

«У нас є наказ по закладу, що у них (лікарів) є взаємозаміна по кабінету. Тобто лікар, який підписав декларацію, він сидить позмінно ще з одним лікарем. І вони взаємозамінні. Пацієнти комунікують через телефон з лікарем і він їх скеровує до колеги. Також у нас в реєстратурі є повідомлення про те, що, наприклад, лікар у відпустці чи на лікарняному. Тож пацієнтів цього лікаря скеровують до іншого лікаря, який є у кабінеті», - зазначає Анна Ярмола.

Щодо фінансового покращення медиків, то лікар, який набрав максимальну кількість пацієнтів та має вищу категорію, отримує втричі більшу зарплату, ніж раніше. Після оподаткування це трохи більше 15 000 гривень.

Також через систему закупівель у медзакладі змогли придбати два легкових автомобілі, які обслуговують пацієнтів. На них лікарі виїжджають при потребі на виклики або ж до Львова за препаратами. Зробили це за кошти, які отримали від НСЗУ, за кількість підписаних декларацій.

Загалом на Львівщині понад 50% мешканців уже уклали декларації з лікарями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: