Через банк Порошенка вивели 2 мільярди гривень Януковича — Схеми

12_main

Банк Порошенка заробив мільйони гривень на видачі грошей оточення Януковича. 

Сотні мільйонів гривень з депозитів у Всеукраїнському банку розвитку (ВБР) Олександра Януковича у 2016-2017 роках були переведені та зняті готівкою через каси Міжнародного інвестиційного банку (МІБ), контрольний пакет акцій якого належить президентові Петру Порошенку. Про це йдеться в журналістському розслідуванні програми Схеми, спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший.

«Дані про банківські операції, які отримали Схеми, свідчать: близько 2 млрд грн були перераховані з банку Януковича до банку Порошенка і майже одразу частина з них була знята готівкою через касу МІБ», – пише видання.

​У 2015 році міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про арешт 2,5 млрд грн на рахунках ВБР і висловив сподівання, що зрештою їх конфіскують до держбюджету.

Та вже наприкінці 2016 року стало відомо, що суд зняв арешт з рахунків службових осіб банку.

Протягом двох наступних років компаніям та людям, наближеним до старшого сина екс-президента-втікача Олександра Януковича, вдалося зняти близько 2 млрд грн готівкою.

Гроші – одразу декількома десятками мільйонів – знімали, в основному, через колишніх співробітників банку ВБР.

«Схеми проаналізували список осіб, які тримали кошти на рахунках у ВБР і протягом 2016-2017 років зняли сотні мільйонів готівкою і виявили, що більшість з них одночасно були співробітниками цього ж банку. Дехто з них навіть не знав, що на них були оформлені депозити і виплачені зрештою десятки мільйонів гривень. Інші, почувши запитання, відмовлялися спілкуватися з журналістами», – йдеться в статті.

На думку слідства, загалом депозитні рахунки в банку Олександра Януковича були оформлені на три десятки службових осіб ВБР, які не мали доходів, що відповідали би розмірам депозитів.

Щоб забрати кошти з банку ВБР, який нині перебуває у процесі ліквідації, вкладники повинні були відкрити рахунки у будь-якому діючому українському банку – щоб перерахувати туди свої кошти. І, виявилося, що майже всі екс-працівники банку Януковича, з чиїх рахунків один за одним був знятий арешт, пішли знімати гроші у Міжнародний інвестиційний банк (МІБ) – порівняно невеликий банк, який навіть не входить до 20 найбільших.

Якщо врахувати, що комісія за видачу готівки складає 1% (така ставка офіційно вказана на сайті МІБ), то тільки на комісії фінустанова змогла заробити до 20 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: