Наскільки добре ти знаєш українську мову: 4 онлайн-тести

630_360_1531247045-5151
Автор фото Євгенія Онищенко

День української писемності та мови відзначають 9 листопада вже 21 рік поспіль.

Свято було засновано президентом України Леонідом Кучмою в листопаді 1997 року. Відповідно до його указу, святкування Дня української писемності та мови щорічно проводиться 9 листопада в день пам'яті українського святого Нестора-Літописця. Він – письменник-агіограф, основоположник давньоруської історіографії, перший історик Київської Русі, мислитель, вчений, чернець Києво-Печерського монастиря.

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Його перу належать такі відомі роботи: «Повість временних літ», «Житіє святих князів Бориса і Гліба», «Житіє Феодосія Печерського».

Щорічно, в День української писемності та мови можна побачити урочисте покладання квітів до пам'ятника Нестора Літописця. Також відбувається нагородження кращих українських літераторів і популяризаторів українського слова, і видавництв, які випускають літературу українською мовою. Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності і перевірити свої знання.

ІА Дивись.info з нагоди свята пропонує пройти цікаві тести на знання української мови.

Тест «Який ви фразеологізм?» пропонує дібрати пояснення до сталих сполучень слів, на зразок «устромити ґнота», «лизнути скляного Бога» чи «битий жак».

Результати допоможуть визначити – ви «стріляний горобець», який знає ледь не всі фразеологізми чи «пасете задніх» у цій справі.

«Чи розпізнаєте ви суржик» – можна дізнатися, пройшовши ще один тест.

За допомогою цитат, питальник допоможе перевірити себе на вживання суржикових слів та розрізнення їх у потоці мовлення. І хтозна, може, за результатами тесту виявиться, що ви можете помірятися силами навіть із мовознавцем Олександром Пономаревим.

Тест «Яка ти українська цитата?» допоможе визначити, на кого ви більше схожі – голосіння баби Палажки, прокльони Івана Вишенського або філософські спостереження Григорія Сковороди.

Для цього творці пропонують визначити, які рядки з українських народних пісень характеризують вашу закоханість, чий портрет ви повісили б на стіну та який орнамент прикрашає вашу вишиванку.

Тест від редакції Дивись.info на знання історії нашої мови.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: