4 міфи про схуднення, які заважають отримати тіло мрії

87f83f5284013059d904615f4e62fc6b
Фото ілюсративне. Джерело: ТСН

Колонка Уляни Депутович.

Давайте знайомитися. Мене звуть Уляна і я працюю у фітнес-індустрії понад шість років. Чому я вирішила з нуля опанувати цю професію? Все просто – мені не надто пощастило з генетикою (у 17 років я важила понад 60 кілограмів), як би того не хотілося, я не можу їсти все, що завгодно і скільки завгодно, залишаючись при цьому стрункою.

Тому я почала шукати відповідь на запитання, яке хвилює, мабуть, всіх дівчат: що робити, щоб завжди мати гарне, здорове тіло і не страждати при цьому 24 години на добу. Спершу я перепробувала чимало методів, запропонованих «дієтологами» та хелсі-сайтами в інтернеті: гречка з кефіром, яблучні дієти, навіть голодувала. Але дієти закінчувались, а проблеми з зайвою вагою, целюлітом і низькою самооцінкою нікуди не зникали.

Фото з фейсбук

Тож я зрозуміла: довіряти всьому, що ми чуємо або читаємо про фітнес точно не варто і прийняла рішення сама стати інструктором та консультантом з правильного харчування. Їздила по фітнес-конвенціях, семінарах, курсах і майстер-класах, читала багато книг, консультувалась у більш досвічених колег… І врешті-решт знайшла для себе та своїх клієнтів найбільш комфортний і безпечний спосіб позбутися зайвих кілограмів, та утримувати гарне, сповнене здоров’я, тіло не лише під час 3-тижневої дієти, а впродовж усього життя.

Я перепробувала на собі чимало популярних методів та на власному досвіді переконалась, ЩО насправді працює, а чому не варто довіряти. У мене немає жодних сумнівів, що міфи, які я розвінчуватиму сьогодні, добре знайомі багатьом із вас. Можливо, саме віра в них не давала вам отримати бажаний результат і позбутися непотрібних кілограмів.   

Міф 1: Дробне харчування допоможе схуднути (їсти часто і мало – запорука зниження ваги?)

Б’юся об заклад, ви неодноразово чули, що аби схуднути, треба їсти часто і маленькими порціями. Це популярне сьогодні так зване «дробне» харчування.  Його ідея полягає в тому, щоб робити невеликі перекуси між основними прийомами їжі.

Фітнес-тренери, експерти зі схуднення, різноманітні хелсі-сайти в один голос переконують: такий тип харчування нібито «розганяє» обмін речовин, внаслідок чого сприяє втраті зайвої ваги. Мабуть, всі мої клієнти до зустрічі зі мною були на 100% впевнені в тому, що це правило діє. Що казати, навіть я колись думала, що так воно і є. Бо прийшовши вперше у житті в тренажерний зал, також почула від свого тренера цю рекомендацію.

Насправді все набагато простіше. Важлива не кількість прийомів їжі за день, а загальна калорійність раціону. Якщо ваша мета – позбутися зайвої ваги, абсолютно не має значення, скільки разів на день ви будете їсти. Головне – створити дефіцит кілокалорій, тобто, споживати енергії менше, аніж витрачаєте. Озбройтеся кухонними вагами, табличкою калорійності продуктів і рахуйте не прийоми їжі, а калорії. Це перевірений метод, який завжди подіє.

Звичайно, одним прийомом їжі за день обмежуватись не варто, адже це точно нашкодить вашому шлунково-кишковому тракту.  Проте сніданок, обід і вечеря – цілком нормально і достатньо.  Можете не хвилюватись, що поївши тільки тричі, не схуднете! Вам обирати, як саме комфортніше розподілити продукти харчування за день: на 3,4,5 чи 6 прийомів. Бо якщо ви створюєте дефіцит кілокалорій – результат не змусить себе чекати незалежно від того, дробно ви харчуєтесь, чи ні! Хочете знати, як рахувати калорії? Це може стати темою наступних блогів.

Міф 2: Фрукти низькокалорійні, тому їх можна їсти безлімітно

У вас траплялись моменти, коли ви замінювали чіпси чи попкорн, наприклад, торбинкою винограду, а на роботу замість шоколадки чи печива брали в’язку бананів? Думали: це ж корисно, і  без шкідливих продуктів схуднути буде легше? Не буде! Мушу вас розчарувати, якщо ваша мета – позбутися зайвих кілограмів, фруктова «дієта» в цьому не допоможе. Так, у невеликій кількості фрукти вживати потрібно: 200-250 грамів на день! Адже це вітаміни, деякі мінерали та клітковина. Проте ми часто недооцінюємо їхню калорійність, а потім ламаємо собі голову: чому ж вага не змінюється?

Якщо збираєтесь схуднути, кілограм яблук щодня – це точно забагато! Як же так? Давайте порахуємо: всім нам відомий шоколадний батончик «Твікс» має 496 кілокалорій на 100 грам. Вага одного батончика: 55 грам, тож у ньому порядка 270 кілокалорій. Повернемося до наших яблучок, які мають 47 кілокалорій на 100 грам. Одне середнє яблуко вагою 200 грамів буде мати 100 кілокалорій. Тож якщо ви з’їдаєте 3 такі яблучка за день – це рівноцінно батончику «Твікс». А я вже писала вище – що саме кількість кілокалорій є визначальною при схудненні. Тому якщо любите фрукти, не зловживайте ними і їжте краще в першій половині дня, коли ще маєте багато шансів витратити енергію, спожиту разом з ними.

Міф 3: Цільнозерновий хліб кращий за звичайний

Цільнозерновий хліб має таку ж саму калорійність, як і звичайний. Тому якщо ви думаєте, що вживаючи цільнозернові булочки, зможете схуднути без проблем, то помиляєтеся. Єдина різниця між пшеничним та цільнозерновим хлібом полягає в тому, що останній має нижчий глікемічний індекс (внаслідок його вживання інсулін вивільнятиметься повільніше), а також містить багато клітковини та мікроелементів. А це ж корисно, скажете ви!

Так, але необхідну кількість клітковини ви без жодних проблем можете отримати, наприклад, з овочів, які споживаєте протягом дня. А в них, повітре, калорій набагато менше, а клітковини, до речі, набагато більше. Тому якщо хочете схуднути, хліб – не найкраща складова у меню, незалежно від того, цільнозерновий він, чи ні.

Крім того, я неодноразово передивлялася хлібні відділи наших масмаркетів, щоб оцінити склад так званих «цільнозернових», «мультизлакових» і «фітнес»-хлібів. Майже всі вони містили або дріжджі, або цукор, або пшеничне борошно, що явно не робить їх корисними і тільки додає калорій.

Міф 4: «Мультизлакові» батончики та сухі сніданки – корисні!

На вудочку маркетологів з написом «фітнес» клюють мільйони дівчат. Різноманітні пластівці, солодкі кульки і батончики розрекламовані, як низькокалорійний та корисний варіант сніданку чи перекусу. І ми віримо. Але те, що написано на упаковці, насправді дуже часто лише рекламний  хід, щоб товар купували. Щоб вважали його чимось кращим, кориснішим або якіснішим від всіх інших, навіть якщо це не зовсім так. Ну або зовсім не так.

Вам точно знайомі фітнес-батончики. Багато з вас, мабуть, і досі полюбляє їсти їх на перекус. Які асоціації вони викликають у покупця?  Здоров’я, правильне харчування, схуднення, дієта, користь... Насправді звичайний чорний шоколад буде набагато кращим за цю «фітнес» штуку.

Давайте розберемо, ЩО виробники запхали у цей злаковий батончик, щоб він всім нам так смакував. Перш за все борошно: всяке і різне ( і цільне, і просте пшеничне, і рисове). Вже маємо швидкий вуглевод, а разом з тим – калорії!

Йдемо далі: добавка «шоколад», а в ній звісно цукру додали, а ще відомий всім емульгатор - соєвий лецитин. Безконтрольне вживання продуктів з його вмістом пригнічує ендокринну систему і може викликати алергічні реакції. Далі - глюкозний сироп, цукор, інвентний сироп з коричневого цукру - ну ви самі розумієте, яка «користь» таких компонентів. А якщо не знаєте, розповім - це ваш майбутній підшкірний жир. Наступний компонент - жир, в тому числі трансжир: пальмова олія, яка заповільнює обмін та сприяє розвитку ракових клітин. Ну як вам фітнес-продукт?

Не ведіться на красиві назви та написи на упаковках про вітаміни і мінерали, які містяться в цих «фітнес» десертах. Краще з’їжте солодкий фрукт або зробіть вдома корисну цукерку з фініка та горішків і поласуйте нею (але однією, а не всіма, які зробите, ми ж з вами знаємо, що все це – зайві калорії).

Як вам міфи про схуднення? Знали, що це неправда, чи теж вірили у все це?

Черпайте інформацію лише з перевірених джерел і замість довіряти тому, що чуєте про здоровий спосіб життя та схуднення, не полінуйтеся дізнатися більше. Бо деякі «корисні» поради можуть не тільки відтягнути ваше схуднення на роки, але й коштувати вам найціннішого – здоров’я.

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правилнього харчування

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

Будь-яке копіювання чи відтворення тексту або частини тексту дозволене лише з письмової згоди редакції. В іншому випадку це вважатиметься порушенням авторських прав.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: