Порошенко закликав українців не йти на псевдовибори на окупованому Донбасі

thumbnail-tw-20181023143039-8419
Фото: відкриті джерела

Президент наголосив, що Росія проводить ці вибори аби призначити своїх маріонеток.

Президент України Петро Порошенко звернувся до громадян України, які перебувають на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Він закликав їх не брати участі у "виборах" ватажків "Л/ДНР", призначених Російською Федерацією на 11 листопада, пише ТСН.

Про це Петро Порошенко заявив 10 листопада у Парижі під час спілкування з журналістами.

"Звертаюся до тих українців, які зараз вимушені проживати на окупованих територіях - не віддавайте свій голос, не беріть участь у фейкових виборах", - заявив він.

Президент України додав, що Російська Федерація  проводить ці "вибори" лише для того, щоб спершу усунути своїх попередніх маріонеток, які були залучені у вбивствах, тортурах та порушенні законодавства.

"Тепер Росія робить цей крок лише для того, щоб "обрати" вже призначених наступних маріонеток", - наголосив Порошенко.

За його словами, Україна відповідатиме на такі дії РФ одразу ж. Першим кроком буде винесення питання незаконних "виборів" на засідання Постійної Ради ОБСЄ в понеділок у Відні.

"Ми розпочали консультації в Раді Безпеки ООН в Нью-Йорку з постійними членами Ради Безпеки. Ми забезпечили, щоб це питання незаконного проведення так званих виборів було внесено у порядок денний засідання Ради міністрів ЄС у закордонних справах. На найближчому засіданні Комітету міністрів Ради Європи це питання також внесено у порядок денний", - зазначив президент України.

Як повідомляє Українська правда, виборчі дільниці для голосування на псевдовиборах "глав і депутатів парламентів" так званих "ДНР" і "ЛНР" відкрилися о 7 ранку за київським зимовим часом (8 ранку за московським часом).

В "Центральних виборчих комісіях ДНР і ЛНР", дільниці для голосування будуть відкриті до 19:00 за київським часом (20:00 мск).

Голова так званої "ЦВК ДНР" Ольга Позднякова повідомила агентству, що всі 408 виборчих дільниць розпочали роботу, з них 153 - у Донецьку.

За її словами, на момент відкриття дільниць будь-яких провокацій і порушень зафіксовано не було.

"Глава ЦВК" також повідомила, що дільниць для голосування на "виборах" в "ДНР" за кордоном не передбачено, як і на підконтрольній Україні території.

За її словами, перші попередні результати "виборів" будуть озвучені о 23:00 за київським часом (00.00 годин 12 листопада за московським).

На пост "голови ДНР" претендують п'ятеро людей. Серед них нинішній "виконуючий обов'язки керівника ДНР" Денис Пушилін. Крім того, серед кандидатів "суддя народного трибуналу" Олена Шишкіна; "громадянин республіки" Роман Храменков; пенсіонер, колишній "заступник міністра освіти і науки ДНР" Володимир Медведєв і керівник музею бойової і трудової слави ветеранів Афганістану Петровського району Донецька Роман Євстифеєв.

До участі в "парламентських виборах у ДНР" допущені кандидати від громадських рухів "Донецька Республіка" і "Вільний Донбас". Голосування буде проходити за пропорційною системою.

У псевдореспубліці заявляють, що на "виборах" в "ДНР" будуть присутні 48 спостерігачів з 14 держав: РФ, Австрії, Греції, Італії, Бельгії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Франції, Нідерландів, Чилі, Туреччини, а також невизнаних світом Абхазії та Південної Осетії.

За посаду "глави ЛНР" ведуть боротьбу чотири кандидати, в їх числі нині "виконуючий обов'язки глави ЛНР" Леонід Пасічник; голова "загальнореспубліканської професійної спілки працівників освіти і науки ЛНР" Олег Коваль; голова Перевальського територіального відділення громадського руху "Луганський економічний союз" Людмила Руснак і голова профспілкової організації "Республіканський профспілка працівників залізничного транспорту Луганської народної республіки" Наталія Сергун.

У виборах депутатів "Народної ради ЛНР" беруть участь кандидати від двох політичних сил: громадських рухів "Мир Луганщині" і "Луганський економічний союз".

За даними "в Центральній виборчій комісії ЛНР", на вибори в псевдореспубліку прибули 46 спостерігачів з 22 країн: невизнаної Абхазії, Бельгії, Бразилії, Угорщини, Німеччини, Греції, Демократичної Республіки Конго, Іраку, Ірландії, Ємену, Канади, Нідерландів, Норвегії, Палестини, Польщі, Росії, Сербії, Сирії, США, Туреччини, Фінляндії, невизнаної Південної Осетії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: