Лікнеп щодо франчайзингу в Польщі: як вибрати і до чого готуватися

Inceput-696x418

Колонка Ольги Зеркаль про переваги франшизи.

Колонка Ольги Зеркаль про переваги франшизи.

Основні переваги франшизи переж самостійним запуском бізнесу з нуля:

  • менше приводів для занепокоєння, тому що ви спираєтеся на досвід франчайзера. Іноді помилки підприємця-початківця дуже дорого обходяться;
  • можна стати професіоналом у незнайомій галузі, при цьому не витрачаючи багато часу на отримання освіти і досвіду, адже на початкових стадіях  усьому навчає франчайзер;
  • ви отримуєте від франчайзера повний пакет інформації, що допомагає відразу без тестування оформити виграшний дизайн, направити бізнес у потрібне русло і займатися розвитком компанії;
  • у вас є бренд і вже закріплена за ним репутація, що істотно спрощує завдання.

При виборі ідеї для бізнесу важливо також визначитися з країною, в якій цей бізнес міг би оптимально розвиватися і його не затиснули б із часом податки або інші невигідні умови.

Польща давно привертає увагу підприємців. Усе тому, що ця країна активно тримає позицію лідера за темпами розвитку франчайзингових систем. Законодавство Польщі пропонує вигідні умови для запуску власного бізнесу.

Давайте розберемо основні вигоди від купівлі франшизи у Польщі.

  1. Ведення бізнесу на порядок дешевше, ніж в інших європейських країнах, але при цьому ви отримуєте рівноправну участь свого бізнесу в зоні вільної торгівлі ЄС.
  2. Ви маєте права нарівні з іншими польськими суб'єктами господарського права.
  3. При відкритті бізнесу в Польщі вам видають тимчасовий вид на проживання ВНЖ, у подальшому ПМЖ і польське громадянство.
  4. У вас з'являється можливість зберігати гроші у європейських банках.
  5. Згодом ви можете отримати кредит у польських банках із низьким річним відсотком (до 3-8%).
  6. Для статутного капіталу вашого бізнесу достатньо 5000 злотих.
  7. У вас з'являється право на отримання у лізинг обладнання, техніки, автотранспорту.
  8. Ви отримаєте доступ до різних пільг у Польщі.

Крім усього цього, від ЄС можна отримати дотацію в $ 5 000 000 на розвиток бізнесу.

Крім можливостей, є ще обов'язкові платежі, які потрібно сплатити залежно від виду франшизи, яку ви купуєте.

Існує три основних види платежів, про які варто знати:

Паушальний внесок так називається початковий платіж, який потрібно відразу сплатити франчайзеру при підписанні договору франшизи.

Роялті це щомісячні суми, які франчайзі платить франчайзингу відповідно до договору. Якщо такого платежу немає або він дорівнює нулю, це означає, що франчайзер у результаті не буде підтримувати свого франчайзі або ж роялті може бути включено вже у вартість витратних матеріалів. На це потрібно звертати особливу увагу при підписанні договору.

Рекламний збір внесок, який надається франчайзеру за рекламні витрати. Він буває щомісячним або щорічним. Затверджується на етапі укладання договору.

Розмір платежів залежить від обраного бізнесу і його перспективності.

При виборі франшизи для купівлі слід звернути увагу на важливі критерії відбору. Адже це дуже відповідальне рішення, яке потрібно добре зважити і проаналізувати.

  1. Аналіз франшизи. Проведіть великий ресерч і знайдіть якомога більше інформації про компанії, чию франшизу ви хочете купити. Зверніть увагу на попит, ефективність товару / послуги, на його популярність серед споживачів і чи є у них довіра до бренду.
  2. Перспективність бренду, який ви збираєтеся купити в майбутньому. Оцініть, чи буде цей товар / послуга користуватися попитом через кілька років. Чи не оминуть його конкуренти? Чи не втратить він своєї цінності на ринку? Чи потрібен він буде через 5 років?
  3. Наявність керівництва, викладеного в документальній формі, про систему бізнесу, його менеджмент, корпоративну політикуі, маркетинг, PR позиціонування на ринку. Загалом, усі важливі складові франчайзингової програми.
  4. Здатність франчайзера навчати франчайзі. Максимум при хорошому навчанні на це має піти 3 місяці. Якщо франчайзер не може вас навчити і передати як слід формат ведення бізнесу, то подумайте, перш ніж підписувати з ним договір.
  5. Перспективність капіталовкладення. Ви повинні прорахувати витрати і знати, коли приблизно зможете повернути вкладені гроші, та ще й з прибутком.

Якщо за всіма пунктами у франчайзера плюс, можна сміливо укладати договір і налагоджувати довірчі довгострокові відносини.

Ольга Зеркаль,

співзасновниця Першої Консалтингової Канцелярії EWIGOL Consulting і спікерка Східноєвропейського бізнес-форуму

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

Будь-яке копіювання чи відтворення тексту або частини тексту дозволене лише з письмової згоди редакції. В іншому випадку це вважатиметься порушенням авторських прав.

ІА Дивись. info - офіційний медіапартнер Східноєвропейського бізнес-форуму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: