Після 17 років перерви українські вчені відновлюють дослідження Південного океану, - МОН

в-глубине-океана-
Фото: ілюстративне

Група українських вчених 13 листопада, вперше після 17-річної перерви, вирушає в дослідницьку експедицію з вивчення стану Південного океану.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

«Уперше з 2001 року Україна бере участь у подібних дослідженнях. І це, звичайно, є визнанням як високого наукового потенціалу України, так і активної міжнародної позиції нашої держави у питаннях збереження вразливої екосистеми Антарктиди», – заявив керівник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий, який очолюватиме експедицію.

До команди увійдуть науковці Національного антарктичного наукового центру МОН України, Українського наукового центру екології моря й Інституту геофізики НАНУ.

За даними Міносвіти, українська команда досліджуватиме запаси антарктичного криля, збиратиме дані про стан води в океані і відбиратиме зразки «екологічного ДНК», щоб визначити перелік всіх мешканців Антарктичного океану від мікроорганізмів до китів.

У Кейптауні (ПАР) дослідники сядуть на риболовецьке судно і вирушать до берегів Антарктиди. Вісім вчених працюватимуть на кораблі протягом місяця, а одна дослідниця залишиться на судні на весь період, доки вода Південного океану буде вільна від криги. Дослідження триватимуть щонайменше до травня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: