Урядові ініціативи загрожують українцям ростом цін на товари з іноземних інтернет-магазинів до 40-50%

posylka_0267d

Ухвалені парламентом за основу зміни до Податкового кодексу щодо зменшення ліміту безподаткового пересилання міжнародних відправлень зі 150 до 100 євро на одну посилку в сукупності з запропонованими Мінфіном змінами до Митного кодексу приведуть до зростання вартості товарів з інтернет-магазинів до 40-50%.

*Промоція

Про це пише інформаційне агентство «Варіанти».

Журналісти розповідають про перебіг боротьби навколо урядових ініціатив щодо закордонних посилок.

Значний резонанс у суспільстві викликала ініціатива Мінфіну зменшити ліміт безподаткового ввезення з-за кордону посилок із 150 до 22 євро.  Тоді ж з’явились декілька петицій до влади з  вимогою не допустити ухвалення таких змін. Одна з петицій зібрала понад половину необхідних голосів.

Під тиском суспільних настроїв уряд побоявся зафіксувати ліміт у 22 євро. Але підготував нову ініціативу – законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Він оперативно був винесений на розгляд парламенту та ухвалений депутатами в першому читанні. Ним передбачено зменшення ліміту безподаткового пересилання відправлень зі 150 до 100 євро.

«Ліміт у 100 євро все одно негативно позначиться на кінцевому споживачу», –  вважають журналісти.

Поза увагою залишилося те, що Мінфін спершу пропонував зміни одразу до Податкового та Митного кодексів. Однак до парламенту подав лише зміни до Податкового кодексу.  Хоч реалізувати нововведення без внесення змін до Митного кодексу неможливо. Що ж приховано у змінах до Митного кодексу? Мінфін запропонував змінити статтю 374. В новій редакції вона передбачає, що базою оподаткування для товарів, котрі ввозяться в посилках з-за кордону, є не частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 150 євро, як це є зараз, а уся фактурна вартість. Це за фактом означає зростання цін на товари з інтернет-магазинів аж до 40-50%.

«Проведемо прості розрахунки. Зараз, замовивши з-за кордону товар на суму 160 євро, необхідно сплатити 10% ввізного мита та 20% податку на додану вартість, які нараховуються на різницю між вартістю товару (160 євро) та лімітом у 150 євро.

Виходить, що за товар вартістю 160 євро ви повинні заплатити 3,2 євро податків та зборів:

(160 – 150) * 10% = 1 євро (ввізне мито)

((160 – 150) + 1) * 20% = 2,2 євро (ПДВ)

1 + 2,2 = 3,2 євро

У разі прийняття механізму, який пропонує Мінфін, при купівлі товару вартістю тих же 160 євро треба буде заплатити 51,2 євро податків та зборів, що у 16 разів більше, ніж зараз:

160 * 10% = 16 євро (ввізне мито)

(160 + 16) * 20% = 35,2 євро (ПДВ)

16 + 35,2 = 51,2 євро“.

«Варіанти» нагадують, що митники мають право змінювати вартість посилки, від котрої розраховуються податки: «При отриманні звичайної посилки із вживаним товаром від родичів з-за кордону, Ви будете платити мито та ПДВ із розрахунку повної вартості такого нового товару, якщо так вирішить працівник митної служби».

Окрім споживачів, страждатимуть також українські логістичні компанії. Громадяни змушені будуть з метою економії користуватись іншими, в основному контрабандними способами переміщення товарів через кордон.

У підсумку держбюджет понесе збитки від нововведень. Про це свідчить іноземний досвід. Адже надходження до бюджету від поштових операторів знизяться, а держава змушена буде витратити додаткові кошти на адміністрування процесу ввезення посилок.

*Промоція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: