Вселенський патріарх звернувся до українців

1036146

Вселенський патріарх Варфоломій виступив зі зверненням до українського народу напередодні 85-их роковин Голодомору в Україні, обіцяючи допомогти у вирішенні церковних проблем за допомогою надання автокефалії української церкви.

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на сайт української православної церкви в США.

Як заявив Варфоломій, Вселенський престол вирішив надати автокефалію «багатостраждальній православній церкві в Україні, щоби вона приєдналася до повноти православ'я в єдності і внутрішньому мирі». Патріарх зазначає, що неприпустимо байдужість Вселенського престолу, коли український народ страждає і шукає рішення церковних проблем, «мучать їх протягом століть»

«Константинопольська Церква-Мати спілкується з усіма вами з тягарем на серці, в молитві згадуючи Голодомор українського народу, трагічне і нелюдське подія 1932-1933 років, коли безліч людей загинули від навмисного і жорстокого голоду», – заявив він.

«Ми втручаємося, тому що це наш обов'язок – виключно на основі достовірно-церковних, всесвітніх і виключно з наднаціональних критеріїв – заради істини і традицій церкви, захисту канонічного порядку і ідентичності православ'я, завжди для торжества тіла Христового, а не для себе і не для демонстрації світової сили або влади», – підкреслюється в зверненні.

Нагадаємо, собор єпископів Української православної церкви Московського патріархату заявив, що рішення Константинополя щодо українського церковного питання «не має ніякої канонічної сили» і відмовився в участі в створенні автокефальної церкви.

Раніше архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков Іова (Гечі) заявив, що єдина автокефальна церква після отримання томосу буде називатися Православна церква в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: