У Польщі повідомили про прогрес щодо «історичної суперечки» з Україною

1443803

Посол Польщі в Україні Ян Пєкло повідомив, що в діалозі з Україною стосовно історичних питань є прогрес, незважаючи на спроби «радикальних сил» посварити Київ та Варшаву шляхом провокацій.

Про це дипломат заявив у коментарі Укрінформу.

«Так (прогрес – ред.) є. Хтось, хто говорить, що поступу немає, не розуміє, що він є і що діалог іде постійно. Є комісія істориків, є співпраця між інститутами національної пам'яті Польщі і України, є відкриття українських архівів у Хмельницькому, Одесі. Для польських істориків це найкраще, що може бути, бо ми там знаходимо шокуючі документи», – наголосив Пєкло.

Водночас він заявив, що частина «радикальних сил» з польського і українського боку хотіли б «зреалізувати щось, щоб нас посварити».

«Але політичні еліти Польщі і України розуміють, що наше майбутнє – це спільна Європа і інтеграція України з європейськими структурами. Це є також питанням нашої спільної безпеки», – додав посол.

Як повідомлялося, 8 листопада посол Польщі в Україні Ян Пєкло переконаний, що Київ та Варшава зможуть вирішити проблеми щодо історичних питань.

25 жовтня міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що Україна та Польща домовилися про спільні кроки з примирення в суперечках щодо історичних питань.

26 квітня на кладовищі села Грушовичі активісти та представники польських націоналістичних організацій розібрали надгробний пам'ятник бійцям УПА. Як заявило українське МЗС, в Україні обурені демонстративними і зухвалими діями, пов'язаними з руйнуванням українського пам'ятника.

Згодом українська сторона заявила про призупинення процесу легалізації польських меморіальних об’єктів на території України і надання дозволів на проведення робіт з пошуку поховань та впорядкування польських місць пам’яті в Україні.

Нагадаємо, польський закон про Інститут національної пам’яті, що передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту, набрав чинності 1 березня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: