На Львівщині вирішили, як боротимуться з трудовою міграцією молоді за кордон

DSC_0288_1542291275_613x407.645_3_0

Агітаційні відеоролики, сайт з вакансіями для молоді та дуальна освіта. Так на Львіщині хочуть запобігати масовому виїзду молоді на роботу за кордон. Що робити, щоб молодь залишалася працювати в Україні, обговорювали під час круглого столу «Перше робоче місце в умовах трудової міграції української молоді за кордон». У ЛОДА зібралися освітяни, роботодавці, студенти.

Агітаційні відеоролики, сайт з вакансіями для молоді та дуальна освіта. Так на Львіщині хочуть запобігати масовому виїзду молоді на роботу за кордон.

Що робити, щоб молодь залишалася працювати в Україні, обговорювали під час круглого столу «Перше робоче місце в умовах трудової міграції української молоді за кордон». У ЛОДА зібралися освітяни, роботодавці, студенти.

Трохи статистики

Згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного у минулому році на замовлення Міністерства молоді та спорту України, 25,8% опитаної молоді має вищу освіту, 47,2% опитаних мають роботу, 51,4% працевлаштованих мають роботу за місцем проживання, а 54,3% молоді працює в обласному центрі.

Також 45,5% молоді вважає, що отримана ними освіта дає можливість їм розвиватись у трудовій сфері. Понад 30% готові відкривати власний бізнес. Саме бізнес вважають найпривабливішим видом діяльності 45,2% опитаних. Серед професій найпривабливішими є юрист-  36,1% та IT-спеціаліст 31,2% опитаних.

Водночас, згідно з даними обласного центру зайнятості, впродовж січня-жовтня цього року послугами служби зайнятості скористалося 48 тис. осіб. З них випускниками вищих навчальних закладів та закладів профтехоствіти було 1,3 тис. осіб. За сприяння служби зайнятості було працевлаштовано 44 тис. осіб, з них 270 випускників навчальних закладів.

«Станом на 1 листопада цього року в області шукають роботу і зареєстровані в службі зайнятості 12,8 тис. осіб. Актуальними зараз є понад 10 тис. вакансій», - розповіла представниця обласного центру зайнятості Наталія Наконечна.

При цьому вона зауважила, що офіційні дані не відображають сповна реальну картину, адже багато випускників навчальних закладів шукають роботу самостійно. Крім цього, важко підрахувати, скільки молоді виїхало на роботу за кордон. Лише за офіційною статистикою, через ліцензовані агенції з працевлаштування за кордон на роботу виїхало понад 4 тис. осіб

Що робити?

Серед причин, які спонукають молодь шукати роботу саме за кордоном, називали неможливість професійного росту, низькі зарплати. Нарікали також на невідповідність між тим, яких фахівців випускають навчальні заклади та потребами роботодавців, а також на не завжди високу якість освіти, особливо професійно-технічної.

«Якщо ми беремо елементарне, громадське харчування, до нас приходить випускник, який не бачив пічку для піци. Його потрібно вчити з початків», - заявила одна з представниць роботодавців.

Читайте також: Як українських жінок рятують з сексуального рабства за кордоном

«Для того, щоб змінювати свідомість нашої молоді, учнів та школярів, ми хочемо розширити нашу інформаційну кампанію, яка, окрім бордів та листівок, буде підкріплена й відеороликом. Його ми хочемо демонструвати у школах та навчальних закладах. Мета – висвітлити реальні труднощі та проблеми, з якими стикаються люди, які вирішили працювати за межами нашої держави. Окрім того, у ролику хочемо підкреслити усі позитивні сторони і переваги праці на Львівщині. Продемонструвати молоді успішних львів’ян та їхні історії успіху», - запролонував голова Молодіжної ради Об’єднання профспілок Львівщини Олег Долінський.

Учасники круглого столу також звернуться до влади щодо пришвидшення запровадження дуальної освіти, яка поєднує навчання з практикою на підприємствах, причому останній відводиться значно більше часу, ніж на теорію.

Читайте також: «Це ніби життя на вокзалі»: чому українці їдуть за кордон на заробітки й чому повертаються

У планах також створення інформаційного ресурсу для молоді, на якому б розміщали свої пропозиції роботодавці, заціквлені у працевлаштуванні молоді і які вже мають свої програми навчання. Також буде створена робоча група, яка напрацює онлайн щоденнник можливостей для молоді та механізм створення онлайн платформи для висвітлення інформації про відкриті вакансії та стажування молоді у роботодавців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: