У Львові створили центр, де фахово допомагають дітям із порушенням розвитку (фото)

2FEDB87A-A3B5-48EE-A397-F00480EED091

У Львові, на базі 4-ї міської поліклініки, що на Сихові, розпочав роботу Центр раннього втручання для сімей, в яких виховуються діти з порушенням розвитку.

У Львові, на базі 4-ої міської поліклініки, що на Сихові, розпочав роботу Центр раннього втручання для сімей, у яких виховуються діти з порушенням розвитку.

Сьогодні, 19 листопада, роботу центру оглянули міські чиновники, передає кореспондент Дивись.info.

Зокрема тут з малюками, віком до 4 років, працюють фахівці, які допомагають їм розвиватись, а також адаптуватись їм та їхнім батькам до життя в суспільстві.

Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що у Сихівському районі це такий перший центр.

«Я думаю, що однозначно потрібно робити такі центри в середньому – один центр на 150 тисяч людей. Такі центри мають бути по усій Україні. Згідно із статистикою, до 10% діток потребують окремої підтримки та окремого навчання батьків, як із такими дітьми поводитись.

Ми маємо унікальний центр «Джерело», який працює у нас у Львові для дітей із особливими потребами. Даний міський центр ми робимо спільно із «Джерелом».

У Львові 6 районів, і наше завдання в кожному районі міста, в поліклініках, мають бути такі центри. Зараз відпрацьовуємо модель на прикладі Сихівського району, тому що це один з найбільших районів Львова», - зазначив міський голова Львова.

Натомість керівник Центру раннього втручання КНП «4-та міська поліклініка міста Львова» Оксана Гик розповіла, що послуга раннього втручання – це визнана у всьому світі послуга, яка надається сім'ям, де виховують дітей, котрі мають порушення розвитку або ризик його виникнення.

«До нас на послугу можна потрапити через скерування сімейного лікаря, невролога, психіатра або навіть прийти і просто записатися.

Наразі ми обслуговуємо більше дітей Сихівського району, а пізніше будемо брати й інших. Тут ми займаємося із дітьми, які мають порушення нервової системи, а також з дітьми, які мають біологічний ризик, недоношені. На програмі зараз є 69 сімей, і це діти з різними діагнозами. Головна особливість нашого центру — це те, що ми акцентуємо свою увагу не лише на дитині — а на всій сім’ї. Тобто ми робимо батьків компетентними у завтрашньому дні», — пояснила Оксана Гик.

У створенні Центру раннього втручання активно допомагали фахівці навчально-реабілітаційного центру «Джерело».

Зокрема вони ділилися з фахівцями Центру досвідом роботи з такими дітками. Адже в Центрі раннього втручання працює мультидисциплінарна команда фахівців, серед яких педіатри, психолог, логопед, фізичний реабілітолог.

Саме сьогодні з одним із пацієнтів займався професійний психолог.

Львів’янка Роксолана Хвостенко, матір 2-річного Миколки розповіла, що потрапили вони сюди завдяки сімейному лікарю, яка їм підказала, що є такий центр.

«Наш син – передчасно народжена дитина, у нас виникали певні питання. Ми стоїмо на обліку у невролога. У дитини є проблеми, які стосуються мовлення та соціалізації.

В цьому центрі ми займаємося недовго, орієнтовно два тижні, але вже маємо результати. Це маленькі кроки, але, завдячуючи чудовим професіоналам, які тут працюють, ми їх маємо.

Дуже добре, що на місцевому рівні є можливість таким діткам та батькам займатися», – додала пані Роксолана.

Займається сім'я із психологом, логопедом та педіатром.

«Наш Микола говорив лише один склад будь-якого слова, а два склади не хотів повторювати. І за ці два тижні вже є результат, що для нас є великим досягненням», – зауважила жінка.

За словами керівника міського управління охорони здоров’я Володимира Зуба, наступні такі центри планують відкрити у Залізничному та Шевченківському районах.

«Наступні центри плануємо відкривати на вул. Виговського, 32, в 5-ій міській поліклініці Залізничного району, на вул. Мазепи,25 в Шевченківському районі», – повідомив Володимир Зуб.

За його словами, знайти приміщення, його відремонтувати — не головна проблема.

«Головне — це підготовка кадрів. Бо сьогодні дуже важко знайти фахівців, які хочуть працювати із сім’ями, в яких є діти з вадами розвитку. Це треба любити і навчитися цьому. Я дякую «Джерелу», що підготували цю команду фахівців, бо в університетах цього не вчать.

Тому найбільшою проблемою є відсутність спеціалістів. Це проблема, яку потрібно вирішувати на державному рівні. Бо ми це робимо у Львові, а в інших містах цього, на жаль, не робиться», – додав керівник міського управління охорони здоров’я.

Для створення Центру раннього втручання, зокрема на ремонтні роботи приміщень та закупівлю обладнання й інвентарю, використали майже 1,2 млн. грн.

Додамо, що у Львові, окрім Центру раннього втручання КНП «4-а міська поліклініка м. Львова», діє також навчально-реабілітаційний центр «Джерело» та два осередки денного перебування для молоді з інвалідністю, де молодь отримує соціальні послуги та веде активний спосіб життя у супроводі фахівців.

Фото: ІА Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: