Константинополь виступить арбітром на Об’єднавчому соборі українських церков, – релігієзнавець

630_360_1535906094-1913

Головні питання, які будуть розглянуті на Об’єднавчому соборі українських церков, стосуватимуться насамперед того, хто очолить нову українську церкву і як вона будуватиметься.

Про це ІА Дивись.info розповів релігієзнавець Дмитро Горєвой.

«Найімовірніше, це будуть питання виключно церковно-адміністративні. Тобто хто буде главою церкви, на яких засадах вона будуватиметься, можливо, зачеплять тему поділу на єпархії. Тому що ми розуміємо, що в УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП єпархії, тобто церковні області, які дублюються. Щоби не вийшло так, що буде три митрополити Житомирські, для цього треба буде якось вирішити це питання: якими будуть межі єпархії, що робити з кількома митрополитами з однаковими титулами.  Думаю, що це питання може бути винесено на собор. А питання, які важливі для вірян, тобто питання календаря, богослужбової мови, обрядовості, літургійного життя, банально, навіть лавок у церквах – ці питання зараз не будуть виноситися на обговорення, оскільки вони є потенційно конфліктогенними, які можуть роз’єднати публіку. Тому зараз розглядатимуться питання, які об’єднують», – сказав Дмитро Горєвой.

Не слід очікувати, що рішення щодо обрання глави нової церкви дасться просто, вважає релігієзнавець.

«Треба бути готовим до труднощів з обранням майбутнього глави єдиної церкви. Адже слід буде поєднати інтереси різних сторін і груп. Ми розуміємо, що ці інтереси дуже часто суперечать один одному. Тому доведеться шукати компроміс, напрацьовувати спільне рішення. Велика роль буде Вселенського Патріархату, який, власне, і буде виступати модератором тих процесів, щоб, знаходячись на фінальній фінішній прямій, не зіпсувати все чисто людським фактором. Саме тому Константинополь буде виступати арбітром», – сказав Дмитро Горєвой.

Нагадаємо, у грудні буде проведено Об'єднавчий собор Української церкви. Наразі точна дата собору не визначена.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: