Росія програла: Інтерпол очолив представник Південної Кореї

Dsgmn7XXoAAOluU

Представник Південної Кореї Кім Чон Ян обраний директором Інтерполу за підсумками сесії генеральної асамблеї організації в Дубаї. Раніше головним фаворитом на цю посаду був генерал російського МВС Олександр Прокопчук.

Про це  інформує Російська служба ВВС.

Посада президента Інтерполу виявилася вакантною після того, як представник Китаю Мен Хунвей раптово зник під час поїздки на батьківщину, а потім подав у відставку в зв'язку з розпочатим проти нього в КНР розслідуванням за звинуваченням у корупції.

Новина про можливе призначення Прокопчука на пост глави Інтерполу була зустрінута бурховим невдоволенням з боку деяких західних країн.

Група сенаторів з США виступила зі спільним зверненням, в якому зазначалося, що «обрання новим президентом Інтерполу генерал-майора Прокопчука це щось на кшталт ідеї поставити лисицю на чолі курника».

У вівторок американський телеканал CNN повідомив, що сенатор-республіканець Марко Рубіо робив спроби через міністерство юстиції і Держдепартамент безпосередньо лобіювати країни-члени Інтерполу проти обрання Прокопчука.

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Вашингтон «рішуче підтримує» кандидатуру нинішнього в.о. керівника агентства, представника Південної Кореї Кім Чон Яна.

Проти Прокопчука виступила і низка британських міністрів, на думку яких обрання росіянина на пост глави Інтерполу стане «образою постраждалих в результаті хіматаки в Солсбері».

Найжорсткішу позицію з цього питання зайняла Литва: у вівторок парламент цієї країни прийняв резолюцію, згідно з якою республіка вийде з Міжнародної організації кримінальної поліції, якщо її президентом буде обраний росіянин Прокопчук.

Глава МВС України Арсен Аваков зазначив, що Україна також може призупинити членство в Інтерполі, якщо організацію очолить Прокопчук.

При цьому в самому Інтерполі заявили, що не допустять зриву виборів президента організації.

Офіційний представник МВС Ірина Вовк назвала заяви західних політиків «кампанією з дискредитації російського кандидата».

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, натомість, назвав звернення американських сенаторів спробою втрутитися у виборчий процес.

Насправді, президент Інтерполу в значній мірі символічна посаду. За статутом Інтерполу, він повинен:

головувати і керувати дебатами на сесіях генасамблеї і її виконкому

контролювати відповідність діяльності Інтерполу рішенням Генасамблеї і виконкому

за можливості підтримувати постійний безпосередній зв'язок з генсеком організації

Оперативне керівництво Інтерполом і координацію між країнами-членами здійснює інший орган - генеральний секретаріат. Ним з 2014 року керує представник Німеччини Юрген Шток.

Крім того, що Олександр Прокопчук – представник Росії, він виявився ще й молодшим братом українського дипломата Ігоря Покопчука. Про це повідомило Дзеркало тижня з посиланням на власні джерела.

Прокопчук Ігор Васильович, молодший рідний брат кандидата на посаду глави Інтерполу генерал-майора російської поліції Олександра Васильовича Прокопчука, вже 8,5 років очолює постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні.

Ігор Прокопчук в цілому перебуває у закордонному відрядженні 10,5 років, до свого призначення в Відень був послом України в Литві.

Зазначається, що багато хто з колег відзначає помітну зовнішню схожість Ігоря та Олександра Прокопчуків і обидва Прокопчука закінчили Київський державний університет ім.Т.Шевченка. У біографії Ігоря Прокопчука, що розміщена на сайті диппредставництва, зазначено, що народився він у Житомирській області. Вікіпедія Батьківщиною Олександра Прокопчука називає Україну, а місцем початку кар'єри – Житомирський обком комсомолу.

«Колеги характеризують Прокопчука-молодшого як висококласного професіонала, обізнаного і дисциплінованого, не схильного публічно обговорювати свої політичні переконання. При цьому колеги не помічали за ним проросійських поглядів і стверджують, що Ігоря Прокопчука цінують і поважають як в ОБСЄ (у Відні), так і в центральному апараті МЗС. За свідченням українських дипломатів, він сумлінно відстоює інтереси України в ОБСЄ. Однак у його колег викликало здивування те, що його діти ще не так давно (уже в розпал російсько-української війни) відвідували школу при посольстві РФ», – пише видання.

Натомість заступник глави Міністерства закордонних справ України Сергій Кислиця назвав Ігоря Прокопчука професіоналом, діяльність якого на міжнародній арені потрібна Україні.

Він зазначив, що протягом понад 25 років роботи у МЗС України «зустрічав лише з десяток послів, які б були настільки віддані справі захисту інтересів України», як Ігор Прокопчук. Кислиця назвав його добрим колегою і приятелем.

«Усе, що він зробив і ще зробить як посол, як професіонал, потребує Україна на міжнародній арені. Ситуація з тим, що такий український дипломат, як посол Ігор Прокопчук, є родичем Олександра Прокопчука, російського міліціонера, якого наразі Росія висунула на посаду очільника колегіального органу – виконкому Інтерполу, власне має більше хвилювати російську ФСБ, адже мати такого родича, як Ігор Прокопчук, – це ще той компромат, якщо хочете», – написав Сергій Кислиця у Фейсбуку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: