На скільки зростуть пенсії у 2019 році та чи вистачить на це грошей у Пенсійного фонду

pensiya-9af59f22a2814b2a3f46a7c19d622b07

1 березня 2019 року в Україні вперше проіндексують пенсії за новою формулою.

За оцінкам міністра Соцполітики Андрія Реви пенсії у середньому мають зрости приблизно 20%. Відтепер зростання пенсій на 50% залежатимуть від зростання інфляції за минулий рік, і на 50% - від середньорічного зростання зарплат. Виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук пояснює, чому це підвищення буде не настільки відчутним, як видається.

У мене немає ілюзій щодо того, що індексація пенсій значно покращить ситуацію для українців, або матиме відчутний вплив на бюджет у цілому. Це буде фактично підвищення з урахуванням інфляції, яка за прогнозом НБУ у 2018 році складе 10,1%, тому зростання пенсій буде не таким вже відчутним.

Те саме стосується і іншого пов’язаного чинника — середньорічного зростання зарплат. На нього, в першу чергу, вплине очікуване збільшення у 2019 році мінімальної зарплати з 3723 до 4170 грн, від якого залежатиме, на скільки зростуть пенсії конкретних українців. Річ у тому, що підвищення мінімалки на 12% — це також в межах інфляції та підвищення видатків бюджету. Таке абсолютно нейтральне підвищення загалом також можна назвати індексацією.

Чи вистачить у держави грошей на такі підвищення пенсійних виплат та зарплат?

Пенсійний фонд буде затверджувати свій офіційний кошторис лише у березні наступного року, і тоді можна буде аналізувати ситуацію більш предметно. У цьому році вони оптимістично підвищили видаткову частину бюджету на 35% — наскільки я розумію, це було спричинено ростом пенсійних доходів у 2017 році.

Зараз ситуація з урахуванням дефіциту у 15 млрд буде не критичною, але все одно неприємною.

Чи вистачить Пенсійному фонду у наступному році грошей на заплановану індексацію, залежатиме від багатьох чинників. Варто буде врахувати ті ж самі виплати військовим (на них у бюджеті на 2019 рік наразі закладено 55,6 млрд гривень), видатки на які у липні 2018 року спричинили затримки з виплатами пенсій та необхідність Пенсійного фонду звернутися за ссудою до Держказначейства. Загальна сума займів, отриманих Пенсійним фондом від Державної казначейської служби у 2018 році склало 70,2 млрд гривень. 56,8 млрд Пенсійний фонд станом на 1 листопада 2018 вже повернув.

Отже, загалом індексацію пенсій я оцінюю нейтрально. Це підвищення в межах інфляції, і я не бачу для України далекосяжних наслідків чи навіть серйозних впливів на стан економіки, пов’язаних з цією індексацією.

Дмитро Боярчук, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна

Матеріал наданий у межах партнерства з проектом VoxConnector       

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: