Верховна Рада запровадила в Україні інститут кримінальних проступків

im578x383vr2radagov-4eda160b5e8dba20c5e0761a3298a329

Верховна Рада України у четвер, 22 листопада, ухвалила закон про кримінальний проступок, який серед іншого передбачає основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподаткованих мінімумів.

За прийняття законопроекту №7279-д в цілому проголосували 239 депутатів, повідомляє «Укрінформ».

Як йдеться у пояснювальній записці до документу кримінальним проступком є діяння (дія або бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у вигляді штрафу в розмірі не більш ніж 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тис. грн) або інше покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

На думку авторів законопроекту, введення інституту кримінальних проступків суттєво спростить роботу органів розслідування і спростить розгляд у суді незначних кримінальних правопорушень.

Також передбачається, що практичне застосування інституту кримінальних проступків сприятиме забезпеченню швидкого розслідування кримінальних правопорушень невеликої тяжкості та зменшенню навантаження на слідчих органів досудового розслідування.

Згідно з частиною третьою статті 38 КПК, їх повноваження при досудовому розслідуванні кримінальних проступків зможуть здійснювати співробітники інших підрозділів, зокрема органів Національної поліції, органів безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства.

До того ж, розслідування проступків провадитиметься у формі дізнання із відповідним спрощенням процедури, включаючи скорочені строки (не можуть перевищувати місяць з дня повідомлення про підозру), спрощений порядок судового розгляду (за певних умов).

Закон набуде чинності через три місяці з дня його опублікування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: