Не домовилися: місто та автоперевізники не можуть дійти згоди щодо розміру тарифу

IMG_1436

Переговори щодо нового тарифу на автоперевезення у Львові між чиновниками ЛМР та автоперевізниками зайшли у глухий кут. Такий висновок можна зробити після брифінгу за результатами перемовин.

Брифінг був анонсований як підведення підсумків після переговорів Асоціації перевізників та предсатвників ЛМР. Втім, вже по ходу спілкування з пресою з'явилося враження, що домовленості, яка влаштовувала би всі сторони, не існує. Принаймні, реакція спікерів з обох боків перемовин на слова одне одного породжує чимало додаткових запитань.

До кінця не зрозуміло, причина у браку комунікації чи нечітких домовленостях, чи у якісь підкилимній грі, тому подаємо основні тези учасників та їхні реакції на слова одне одного.

Ультиматум ЛМР

За словами заступника директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрія Білого, місто розуміє необхідність підвищення тарифу, адже в багатьох містах тарифи уже підняли до 7-8 грн.

«Ми не можемо втримати тариф. Пальне піднялося на 25%, собівартість перевезень зросла. При існуючому тарифі автотранспорт у місті зупиниться. Але ми розуміємо, що тариф у 9 грн. неприйнятний. Люди стають все біднішими і не можуть платити навіть комунальні послуги. Міський голова вже казав, що ми можемо розглядати корегування тарифу за умови перевезення безкоштовного пенсіонерів. І ми певної згоди доходимо», - заявив Андрій Білий.

Чи є порозуміння?

Водночас голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка дещо заперечив слова Андрія Білого.

«Є спільне розуміння з міською владою, що тариф треба міняти. Є проект рішення виконкому – розглядається тариф 8 грн. Але я б не пов’язував питання зміни вартості проїзду з перевезенням пільгових категорій. АТП готові розглядати це питання при умові, що з міського бюджету будуть виділені додаткові кошти. Сьогодні на монетизацію пільг у Львові потрібно більше 200 млн.грн. Перевізники просять, за умови перевезення безкоштовного пенсіонерів 40% від цієї суми. Думаю що це можна вирішити», - заявив Іван Велійка.

Андрій Білий на ці слова відреагував здивуванням: «Я не почув, чи ви готові возити пенсіонерів після коригування тарифу?» - запитав він.

«Коригування тарифу плюс додаткова субвенція з міського бюджету на цю категорію. Це має бути рішення ЛМР про виділення субвенції конкретно для пенсіонерів і тоді питання знімається», - заявив Іван Велійка.

Почувши це Андрій Білий сказав, що про підняття тарифу наразі не йдеться.

«Коли за круглим столом говориться про одне, а тут озвучується інше, то ми не говоримо про підняття тарифу», - обурився він.

«Якщо про перевезення безкоштовне пенсіонерів не йдеться, ми це навіть не розглядаємо», - додав він.

Чи хтось з директорів- перевізників готовий озвучити до чого ми домовилися?» - запитав він дещо провокативно. Однак, керівник одного з приватних АТП Микола Шкурган практично повторив аргументи Івана Велійки.

Не дочекавшись бажаної відповіді, Андрій Білий сам озвучив предмет домовленості, якої, на його думку, було досягнуто: «Ми говорили, що місто готове розглянути коригування тарифу, за умови відновлення безкоштовного перевезення пенсіонерів. Ми домовилися, що ви від себе це озвучите, а не я. Ми не будемо за вас ваші зобов’язання озвучувати. Не може всіх пенсіонерів перевозити тільки АТП-1. Ви їх не перевозите, тому однаковий тариф не може бути апріорі. Ми піднімаємо тариф всім однаково, але тоді в усіх умови однакові», - заявив  Андрій Білий.

«Тобто домовленість така, що 9 грн. не буде, 8 грн – навряд чи, це ми обговоримо під час громадських слухань, але є умова, що пенсіонери їздять безкоштовно. Це єдина умова, при якій буде розглядатися коригування. А тариф, який може бути - це ми побачимо на громадських слуханнях. А щодо субвенції з міського бюджету, то вона буде збільшена в певних межах, щоб перевізники отримали частину компенсації» - додав Андрій Білий.

При цьому, він не назвав суму, на яку може збільшитися субвенція у наступному році навіть на уточнюючі запитання журналістів.

Без конкретики

За словами Андрія Білого на громадські слухання буде винесено кілька варіантів вартості проїзду. Один з них – це подані перевізниками розрахунки, за якими тариф становить 8.2 грн.

«Але це не остаточно, бо ще має перевірити АМКУ розрахунки, і тільки тоді виконком може прийняти рішення. Але це буде не більше ніж 8.2 грн. Про 9 грн взагалі не йдеться. А менше 8.2 грн може бути», - заявив чиновник.

Втім Іван Велійка не поступився і розмова перетворилася на обмін ультиматумами.

«Якщо сьогодні розглядати тариф без пенсіонерів, то тягар того тарифу має впасти на платних пасажирів, а того ми не хочемо. Має бути піднятий тариф і має бути субвенція, і тоді нема питань щодо перевезення пенсіонерів, ми не відмовляємося від цього», - заявив Іван Велійка.

«Якщо перевізники не хочуть зробити простої заяви, до якої ми домовилися, ми не будемо піднімати тариф, навіть якщо вони пройдуть всі процедури. Виконком його  просто не погодить і все. Ми будемо чекати певної заяви, перевізники мають час», - оголосив свій ультиматум Андрій Білий, після чого покинув брифінг.

«Є чітко прорахована сума субвенцій, ми не можемо нічого видумувати. Для монетизації пільг Львову потрібно 200 млн.грн. Ми не претендуємо на 200 млн. Ми говоримо – 40% від цієї суми, 85 млн.грн і у Львові будуть їздити безкоштовно всі категорії пільговиків, включаючи пенсіонерів. Не можна ставити умову – що буде новий тариф і ми возимо пенсіонерів. Це неправильно. І я не розумію позицію Андрія Білого, тому що ми про це і говорили. І вийшовши з круглоло столу, я думав, що ми про це домовилися. Але позиція, що ми переглядаємо тариф і пенсіонери вже їздять безкоштовно, а чи буде субвенціія - ми не знаємо - це не є вирішення питання», - підсумував Іван Велійка.

Тим часом, громадські слухання щодо тарифу на автоперевезення мають відбутися уже в понеділок.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: