Правильне харчування для підготовки організму до зими

1508159343_ovochi
Фото: відкриті джерела

Осінь - пора року, коли не тільки завмирає природа, але і відбувається перебудова всього організму людини. Світловий день поступово стає коротше, в результаті чого виникає дефіцит природного освітлення. Крім того, похмура погода і постійно затягнуте хмарами небо перешкоджають потраплянню сонячного проміння на землю. Щоб зустріти осіннє - зиязикай період, людині необхідна правильна підготовка організму до холодів. 

Осінь - пора року, коли не тільки завмирає природа, але і відбувається перебудова всього організму людини. Світловий день поступово стає коротше, в результаті чого виникає дефіцит природного освітлення. Крім того, похмура погода і постійно затягнуте хмарами небо перешкоджають потраплянню сонячного проміння на землю. Щоб зустріти осіннє - зиязикай період, людині необхідна правильна підготовка організму до холодів.

Восени кардинально змінюється харчування та набір продуктів на обідньому столі. Якщо влітку на ньому більше легкої і рослинної їжі, свіжої зелені, овочів і фруктів, то взимку явно відчувається дефіцит цих продуктів. Організм відчуває нестачу вітамінів і поживних речовин, отримує менше енергії і інших корисних речовин. Ну і, звичайно, не можна забути про те, що імунну систему і здоров'я сильно послаблює період постійних простуд і всюдисущих вірусів. Тому правильна підготовка вкрай важлива вже на самому початку осені.

У холодну пору року майже кожна людина в середньому встигає 3-5 разів перенести застуду або грип. Відпустка закінчилася, і всі ми повернулися на свої робочі місця до свого малорухливого способу життя, і на нас вже навалилася осіння хандра. Загалом, прихід зими супроводжується сумними зітханнями, чханням і кашлем.

Щоб такого не було, підготовка до зими з профілактикою інфекційних захворювань повинна починатися заздалегідь, щоб з роками не хворіти довше і з ускладненнями. Адже запас міцності нашого організму не безмежний, а епідемії тривають з жовтня по березень. Від того, як наш організм підготовлений до цього періоду, залежить, захворіємо ми чи ні, і в якій мірі тяжкості пройдуть для нас ці недуги.

Організму потрібно перебудуватися на зимовий режим харчування, підготуватися до похолодання та різкого скорочення кількості сонячних днів. З настанням холодів відбувається активізація численних вірусних інфекцій, зустрітися з якими і захворіти в цей час може кожен. До того ж наш організм, відповідно до свого біологічного годинника, всіма силами намагається «впасти у сплячку» в зв’язку зі зменшенням світлового дня. Як наслідок – уповільнення обмінних процесів в організмі.

Давайте розберемося, що можна зробити для свого організму прямо зараз.

1. Перше, що слід зробити, це переглянути свій харчовий раціон і скласти збалансоване харчування. Робити спроби зміцнення імунітету напередодні зими, ігноруючи важливість збалансованого харчового раціону, – це все одно що будувати будинок без фундаменту. Головні принципи тут такі: продукти повинні надходити в організм у правильному співвідношенні: білків – 15%, жирів – 20%, вуглеводів – 65%.

Білок тваринного походження можна замінити дієтичним, що містяться в бобових – сої, квасолі, сочевиці. Це особливо рекомендовано тим, хто стежить за своєю вагою! Тваринні жири потрібно максимально замінити рослинними, вживати «складні» вуглеводи з продуктів, багатих на клітковину (цільнозерновий хліб, крупи, фрукти, овочі). Потреба в солодкому можна задовольняти медом і сухофруктами. Харчуючись так, ви ніколи не будете голодні, значно схуднете і оздоровите мікрофлору кишечника та надасте своєму імунітету неоціненну послугу.

2. Починайте приймати мультивітаміни, оскільки запасів природних вітамінів, що надходять з продуктів харчування, недостатньо. Скільки б ми не отримали вітамінів влітку – на зиму їх «не відкласти». Мультивітаміни стануть необхідним доповненням до вашого збалансованому харчуванню.

3. Рухайтеся! Ходіть пішки, бігайте, танцюйте – одним словом, вибирайте будь-який відповідний вам вид фізичної активності. Взимку це здорово допоможе протистояти вірусним атакам.

5. Віруси грипу в першу чергу вражають легені, тим більше ослаблені. Якщо ви курите, поставте собі за мету кинути палити до зими. А ще нікотин звужує судини і ввергає організм в кисневий «голод». Взимку це особливо небезпечно.

Одягайтеся по сезону

Перегляньте свій гардероб. Перед початком морозів необхідно виключити переохолодження, носити головні убори і тримати голову в теплі. Ходити без головного убору – значить піддавати себе ризику: можна запросто підхопити простуду, та ще й ускладнення у вигляді гаймориту та отиту.

Якщо ви не станете відкладати зміни на краще і займетеся собою вже сьогодні, то дуже скоро, крім зміцненного здоров’я, обов’язково відчуєте радість життя та гарний настрій. А це найкращі засоби від зимової хандри!

Все просто та смачно

Для профілактики грипу можна вранці та ввечері полоскати горло трав’яним відваром, наприклад шавлією, щоб не допустити кашлю та запалення. І якщо ви відчуваєте, що змерзли та дуже втомилися за день влаштуйте собі ввечері «релакс» у вигляді гарячої ножної ванни, трав’яний інгаляції. Як противірусний засіб добре зарекомендував себе зелений чай. Чай з гибискуса або каркаде зміцнює стінки судин, підвищує загальний тонус, а лимонна кислота, допомагає захищатися від хвороботворних бактерій і вірусів.

Що стосується харчування, то апельсини, лимони, ківі – всі ці фрукти містять вітамін С, який підіймає імунітет. В одному ківі до 250 мг вітаміну С – це подвійна добова норма. За його змістом один ківі замінює 2 апельсина та 4 помідори. Стільки ж клітковини, скільки в половині грейпфрута, більше калію, ніж в банані, плюс залізо, фосфор, магній амінокислоти та антиоксиданти – ідеальна підготовка до зими.

Підготовка до зими буде неповною, якщо не включити в свій раціон східний фрукт, відомий під різними іменами – китайський персик, східне яблуко, слива богів, або просто хурма. Цей фрукт – просто хранитель всіляких вітамінів, мінеральних та інших корисних речовин. У хурмі безліч харчових зв’язків, які покращують роботу кишечника, магнію, благотворно впливає на нервову систему і калію, що сприяє зміцненню серцевого м’яза. До того ж, цей яскравий оранжево-червоний плід багатий бетакаротин, що є антиоксидантом, що уповільнює процеси старіння клітин організму. Він також перешкоджає утворенню клітин злоякісного характеру. І просто цей сонячний плід чудово видаляє голод.

Надихаючі рецепти

Хочу запропонувати вам декілька ідей для урізноманітнення вашого раціону. На жаль, я не дієтолог, тому рецепти не розписувала по усім нормам та стандартам дієтології. Моя мета надихнути вас на кулінарну творчість з сезонними овочами та фруктами, та показати, що зимовий стіл теж може бути смачним та корисним, якщо знати деякі хитрощі.

Теплий салат з гарбуза та коріння селери

У рівних пропорціях наріжте соломкою гарбуз та корінь селери, засмажте на сковорідці до м’якості. Натріть імбир на дрібній терці (якщо вам подобається смак імбиру то додавайте грамів 10, якщо ні — 2-3 грама) та покладіть його до гарбуза з селерою. В кінці додайте кунжут та дрібно натертий волоський горіх. Подавайте салат на стіл та насолоджуйтесь теплим смаком. Загалом смажити необхідно 5-7 хвилин.

Салат з редьки дайкон

Подрібніть на крупній терці довгу (не круглу) редьку, посоліть та дайте трохи часу аби вона пустила сік. До редьки додайте терті яблука, буряк, імбир за бажанням. До речі, в Індії цю довгу редьку нарізають невеличкими круглими шматочками солять аби вона пустила сік. Цей сік додають у соус в який йде олія, спеції, часник та ним заливають шматочки редьки. В європейському варіанті до соусу додають мед та імбир. Виходить дуже смачно, спробуйте.

Печені овочі

Запечіть моркву, гриби шампіньйони, картоплю соломкою, цибулю, яку краще нарізати уздовж, а не поперек. Після запечення покладіть на тарілку, додайте сир фету, кунжут, насіння льону, полийте оливковим маслом і подавайте на стіл.

Салат «Імунітет»

На дрібній терці натріть у рівних пропорціях корінь селери, рожеву ріпу та імбир. Наріжте дрібно уздовж волокон цибулю до салату. Додайте часник за смаком. Та трошки свіжого лимонного соку. Такий салат захистить вас від ГРВІ.

Овочі на пару

Не забувайте про те, що багато овочів зберігають свій смак після приготування на пару, наприклад капуста цвітна, броколі, морква, буряк, гарбуз. Після приготування додайте спеції, наприклад, прованські трави, та полийте оливковою олійкою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: