Нардепи з різних фракцій розповіли, чи голосуватимуть за воєнний стан

955071
Фото умовне. Джерело: 24tv.ua

Сьогодні о 16 годині заплановане позачергове засідання Верховної Ради, де розглядатимуть питання імовірного введення воєнного стану.

Про свої наміри депутати пишуть через соціальні мережі. Крім того, про свою позицію низка нардепів розповіла у коментарях журналістам Дивись.info. 

Блок Петра Порошенка

Судячи із заяв, фракція БПП підтирмає ініціативу усіма своїми голосами.

Депутат Ірина Фріз на своїй сторінці у ФБ написала, що введення воєнного стану - єдиний вихід для України: «Рішення про введення військового стану - єдине можливе вірне рішення в умовах, що склалися, - пише нардеп. -  Це відповідь на пряму агресію і водночас запобіжник проти наступних дій Кремля. Військовий стан - це не проголошення війни. Це готовність діяти в умовах ескалації конфлікту. Ми вперше зустрілися із тим, що Росія не ховається за “зеленими чоловічками”, “їхтамнема” чи за “трактористами та “шахтарями”. Маски зірвано. Ми ж діємо адекватно новому рівню загрози. Росія може не зупинитися на конфлікті в Азові. Сьогодні Верховна Рада буде здавати тест на зрілість українського парламентаризму. Зараз по цьому голосуванню буде дуже гарно видно хто є хто. І я сподіваюся, що здоровий глузд переможе».

Народна депутатка Оксана Юринець заявила ІА Дивись.іnfo, що підтримає подання РНБО і президента щодо введення воєнного стану в Україні. «Міжнародні інституції, структури і об'єднання мають свої серйозні і надійні джерела, звідки черпають інформацію про ситуацію в Азовському та Чорному морях. Зрештою, розвідку ніхто не відміняв. Коли Росія хамсько і безпринципності порушує Конвенцію ООН щодо міжнародного морського права, зазіхає на суверенітет України, намагається своєю лапою заблокувати українську зовнішню торгівлю, а представники Парламентської асамблеї НАТО розцінюють такі дії Кремля як «тероризм і піратство», то кричати про якийсь намальований буйною фантазією виборчий план Петра Порошенка не просто дурня, а діяльність проти інтересів своєї ж держави».

Народний фронт

Фракція народного фронту збереться на засідання лише о 15 годині, тому наразі не зрозуміло, чи буде підтримка ініціативи про введення воєнного стану - загальною позицією нардепів. Втім, кілька представників підтвердили журналістам Дивись.info готовність голосувати за воєнний стан.

Зокрема, нардеп Ігор Васюник у коментарі журналістам Дивись.info запевнив, що ініціативу підтримає.

«Особисто я буду голосувати за, тому що в даний момент, я переконаний, треба приймати державницьке рішення і не керуватися жодною плітичною партійною доцільністю. Це моє рішення, а засідання фракції сьогодні буде о 15й годині, де ми глибше й ширше обговоримо всі моменти, які будуть зафіксовані в увазі президента. Поки що я в дорозі, ми всі з'їжджаємося на Київ для цього питання. Я думаю, що рішення буде підтримано більшістю депутатів. Я думюа, що з числа опозиції також буде багато голосів».

Михайло Хміль, народний депутат України, член партії «Народний фронт»: «Я однозначно голосуватиму «за» введення воєнного стану. Тільки не розумію, чому після вчорашнього, задокументованого на відео, відвертого факту російської агресії проти українських ВМС, і відповідно України загалом, досі не викликано посла Російської Федерації до МЗС України для пояснень. Хочу наголосити, що «Народний фронт» уже давно виступає за розірвання дипломатичних стосунків з агресором, а також наполягає на введенні віз із Російською Федерацією. Настав час за це голосувати. Логічною у цьому ж плані є також ініціатива, яку озвучив Арсеній Яценюк, про необхідність денонсації угоди поро Азовське море від 2003 року. І ще, що особливо важливо: воєнний стан вводиться не по життєво, і зараз точно не час для спекуляцій щодо майбутніх виборів. Ми повинні сьогодні забути про всі політичні чвари, і об’єднатись навколо збереження суверенітету та захисту територіальної цілісності Української держави».

Об'єднання "Самопоміч"

Зовсім незрозумілою залишається позиція фракції "Самопомочі", адже слова різних представників партії кардинально відрізняються одні від інших.

Віце-спікерка парламенту та член фракції Самопомочі у ВР Оксана Сироїд про свою позицію написала у Фейсбук: «Російська агресія проти України розпочалася 20 лютого 2014 року з початком незаконної анексії Криму, захоплення нашої території і майна, в тому числі військового. Але тодішній в.о. президента, а нині секретар РНБО не побачив підстав для введення воєнного стану ... Війна триває п‘ятий рік. Понад 10 000 вбитих, десятки тисяч поранених, сотні військових полонених. Але це не переконало нинішнього президента ввести воєнний стан ... Коли ми казали про необхідність введення воєнного стану в Донецькій і Луганській областях, то нас звинувачували в тому, що ми хочемо оголосити війну Росії. Але сьогодні президент заявив, що введення воєнного стану не означає оголошення війни ... Тому не російська агресія, не захоплення наших військових і наших суден є причиною введення воєнного стану. Воєнний стан не вводили там, де було потрібно, і тоді, коли було потрібно, бо на державу і на солдатів їм було наплювати. Президент і нинішній секретар РНБО просто не бачили в цьому політичної вигоди для себе ... А сьогодні побачили! Воєнний стан на всій території України - чудова нагода маніпулювати виборами президента і, за потреби, застосувати трішки диктатури».

Водночас, лідер Самопомочі Андрій Садовий, хоч і не є депутатом ВР, вискловлюється кардинально інакше: «Ведення воєнного стану підтримую. Давно пора і приводів було вже достатньо, починаючи з березня 2014 року. Президент зробив те, що від нього весь цей час вимагала Конституція. Можливе перенесення виборів не вважаю проблемою. Закон є закон. Всі припущення щодо прихованих причин і таємних змов пропоную відкласти в сторону. Питань є багато і ми їх задамо у відповідний час. А зараз діємо відповідно до законів і обов‘язків кожного. Після ухвалення рішення парламентом зроблю звернення до громади щодо умов функціонування міста в умовах воєнного стану».

Голова фракції «Об'єднання «Самопоміч» Олег Березюк: «Засідання Верховної Ради має сьогодні зібратися згідно з рішенням Голови Верховної Ради, або погоджувальної ради для розгляду указу президента про введення воєнного стану в Україні. Станом на зараз, ніхто не бачив і не читав указу президента на введення воєнного стану. В цьому указі президент має чітко вказати причини, обставини та технічні параметри введення цього воєнного стану. Тому, по великому рахунку, ми ще не знаємо, за що має голосувати Верховна Рада.

Щоб люди розуміли, воєнний стан не має ніякого відношення до військових. Єдине, що він робить для військових, створює їм правову рамку для їхньої роботи по захисту української державності та суверенності. Воєнний стан стосується громадян України, які заради того, щоб військові мали можливість їх захищати, діляться своїми правами та свободами.

Тобто закон про воєнний стан та указ президента – це документи, які свідчать про обмеження прав і свобод громадян заради захисту держави, тому ми вимагаємо чітко, щоб люди це розуміли: по-перше, оприлюднення указу президента, адже він не має ніякого відношення до секретності, адже йдеться про обмеження прав і свобод громадян і люди повинні знати, що з ними має відбуватися. По-друге – ні, закритому засіданню Верховної Ради, адже йдеться про обмеження прав і свобод громадян. Ми вважаємо, що на п’ятому році війни це давно треба було зробити, але в грамотний спосіб. Тому ми будемо працювати із документом та висловимо свою думку.

Верховна Рада, згідно з закону, має право доповнювати або забирати щось із указу президента. Поки що жоден із депутатів Верховної Ради не бачив документу, де детально описується воєнний стан. Якщо цього не буде, це означає, що хтось бавиться із дуже серйозним інструментом захисту вітчизни заради якихось своїх меркантильних інтересів. Крім того, те, що говорить президент України, абсолютно суперечить тому, що він говорив протягом трьох років. Ми вибрали ці всі цитати і запитаємо, коли він був щирим із нами та нацією. До прикладу, тоді ми боялися, що нам не дадуть кредиту МВФ. Сьогодні, як виявляється, ми цього не боїмося. Чи щось змінилося у регуляції держави? І тоді, і тепер ми казали, що це немає ніякого відношення до МВФ. Тому наша позиція є дуже проста: документ, де чітко прописані всі параметри воєнного стану, на стіл, публічне засідання, обговорення і прийняття рішення заради захисту української держави. Ніхто цього не бачив указу.

Зараз я сиджу в приймальні голови Верховної Ради і хочу його запитати в нього, чи він це бачив, коли збирав Верховну Раду. Я хочу, щоб ви це повідомили людям, бо це важливо-критична ситуація. Те, що вони розповідають по телевізору, це одна справа, а важливість питання полягає в тому, за що будуть голосувати народні обранці. Адже проголосувавши, чи не проголосувавши, я буду обмежувати права і свободи ваші заради воїна. Звичайно, велика, свята справа - віддавати свої права та свободи, щоб воїн мав вільну можливість захищати Україну. Ми це давно вимагали від Президента України, бо сьогодні воїни насправді у дуже важкій позиції та обмежені багатьма речами».

У той же час, "за" воєнний стан виступає і нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв: «Збираюся голосувати у нашому парламенті за запровадження воєнного стану. Вважав це необхідним рішенням ще чотири роки тому. Так само далі буду відстоювати запровадження віз з РФ, обмеження торгівлі з нею та ліквідацію неприпустимої російської присутності в українській економіці і політиці».

Радикальна партія

Попри дивні заяви Олега Ляшка, "радикали" вирішили голосувати за введення воєнного стану.

Лідер "радикалів" Олег Ляшко висловив у Фейсбук свою позицію щодо воєнного стану, наголосивши, що вибори навіть при цьому нововведенні мають відбутися: «Єдине логічне для держави рішення - зміна закону про воєнний стан. Введення норми, що під час воєнного стану президентські і парламентські вибори можуть відбуватися. Сьогодні на позачерговому засіданні Верховної Ради є всі підстави розглянути введення воєнного стану. Але скасування президентських виборів - це теж загроза для держави, адже провокує узурпацію влади, яка призведе до спротиву суспільства на вулиці. І все це може втягнути Україну в хаос і анархію, що для Москви означатиме перемогу. Треба боротися. Але проявляти мудрість. Господи, дай сил нашим бійцям на передовій!» При цьому Ляшко не відповів однозначно, чи підтримує ініціативу введення воєнного стану.

Водночас, його однопартієць Ігор Мосійчук написав: «Фракція Радикальної партії Ляшка ухвалила рішення підтримати введення воєнного стану. Водночас ми наполягаємо, що парламент вже сьогодні має ухвалити постанову про призначення виборів Президента України 31 березня 2019 року і ухвалити зміни до законодавства, щодо проведення виборів в часі воєнного стану, та недопущення звуження громадянських прав і свобод. Захист державності і територіальної цілостності не може стати підставою для узурпації влади!»

ВО Батьківщина

Цікаво, що лідерка партії Юлія Тимошенко не висловила чітковї партійної позиції щодо сьогоднішнього голосування. Загалом позиція фракції залишається не до кінця зрозумілою.

Для чого потрібен воєнний стан за нинішніх умов, спробував пояснити народний депутат Ігор Луценко. За його словами, це дасть Україні юридичне право, зокрема, на розірвання дипломатичних стосунків з Росією, введення візового режиму з нею чи, наприклад, замороження усіх російських активів в Україні. При цьому він додає, що для цього буде достатньо лише кількох тижнів воєнного стану і не на всій території країни. «Мені, як нардепу, воєнний стан означає подовження моїх повноважень на невизначений термін. Але я, звісно, проти того, щоб використовувати ВС для відтермінування виборів. Це має сенс лише при фактичних активних бойових діях – а от чи вони будуть, у мене є сумнів», – зауважує Луценко.

Нардеп ВО "Батьківщина" Олексій Рябчин у свою чергу вчора закликав депутатів відповідально поставитися до позачергового засідання. «Таки збираємось в понеділок-вівторок в Раді в залежності коли зберуться колеги з регіонів і міжнародних делегацій (знаю велику кількість колег, що знаходяться на дуже важливих переговорах). Завтра складний день складних рішень».

 

Журналісти Дивись.info свідомо не наводили думку представників "Опозиційного блоку" та партії "Відродження", враховуючи їхню проросійську риторику.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: