Україна повинна вимагати проведення «Мінську-3», – Глен Грант

5b20d583acaa5

Україна повинна розгорнути масштабну роботу на всіх напрямках як міжнародному, так і внутрішньому.

Про це заявив Глен Грант, експерт з національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього.

«Перше – дипломатичний підхід. Уряд повинен активізувати всіх послів, щоб переконати уряди країн перебування в необхідності чинити тиск на Росію, щоб та відступила. Серйозна політична енергія повинна бути направлена на ті країни, які мають тісні економічні зв'язки з Росією, такі як Індія. Наші міністри повинні їхати особисто і позначати серйозність ситуації. Офіційні та відкриті скарги повинні бути направлені в усі організації, в яких перебуває Росія. Вони повинні бути відіслані в ООН, СОТ, ОБСЄ і в спільні підприємства, пов'язані з Чорним морем. Росія повинна відчути дипломатичне напруження», – зазначає Глен Грант.

Він додав, що друге – робота безпосередньо з США і ЄС, спрямована на посилення санкцій і риторики. Піар-кампанія повинна бути масовою і безжальною.

«Третє – закликати США та інші держави з потужними військово-морськими силами надати судна і зброю на умовах довгострокового кредиту. Запит повинен надходити від президента і прем'єр-міністра. Чиновники меншого рангу не можуть вступати в такі серйозні переговори. Пріоритет слід віддавати швидкохідним суднам, які можуть бути використані для патрулювання, здійснення атак, виявлення і знищення морських мін, проведення десантних операцій.

Четверте – прямий заклик президента до НАТО щодо постійної присутності військово-морських сил НАТО для збереження морських шляхів до Одеси відкритими. Можуть знадобитися поступки в частині надання США та іншим країнам права на довгострокове базування військово-морських сил.

П'яте – просувати спільний проект з США, щоб отримувати об'єктивну картину ситуації на морі.

Шосте – зробити крок до протистояння в юридичному полі. Необхідно використовувати всі, навіть найменші, правові переваги. Останнє і найнеприємніше – вимагати проведення «Мінську-3», який було би присвячено військово-морським питанням, щоб виграти час. Можливо, доведеться відновити водопостачання Криму, однак це сильний козир і його потрібно викладати на стіл в останню чергу», – зазначає експерт.

Водночас Глен Грант наголошує, що на внутрішньому рівні уряд має тепер виправити ситуацію з ігноруванням потреб військово-морського флоту, яка мала місце роками, і підготувати країну до можливої майбутньої війни на морський арені.

«Перше – визначити чітку стратегію розвитку військово-морського флоту в РНБО і дати відповідне розпорядження Міністерству оборони. Обидві організації виявилися нездатні до стратегічного мислення щодо цього питання і потребують прямих вказівок.

Друге – перервати відпустку і зробити екстрене скликання Ради. Країна повинна побачити, що до цього питання ставляться з усією серйозністю. Рада повинна дати українському народові інформацію про те, які кроки, на думку законодавців, необхідно зробити щодо двосторонньої угоди 2003 року з Росією з питань Азовського моря, і яких правових та інших заходів необхідно вжити, щоб відновити контроль над територіальними водами України відповідно до Конвенції ООН з морського права. Демократія передбачає саме такі дії. Також це буде сигналом для Росії, що правила гри змінюються.

Третє – уряд повинен чітко пояснити українському народу важливість морської торгівлі і морського шельфу для ВВП країни, і чому це питання стоїть так гостро.

Четверте – створити організацію з управління військовою ситуацією, в яку увійдуть кращі уми країни. При веденні цієї війни необхідно щодня обмірковувати дії і кроки, а не видавати епізодичні реакції один раз на два тижні.

П'яте - створити об'єднаний штаб з морських питань і питань берегової лінії, такий же, як і по проблемі Донбасу. Об'єднаний штаб з проблеми Донбасу не може справлятися з обома цими завданнями. У разі ескалації ситуації на одній з ділянок, він буде перевантажений і провал буде на обох лініях фронту. Слід виділити військові сили для прибережного об'єднаного штабу на випадок розвитку конфлікту. До нього повинні увійти сили з усіх трьох служб і ССО. Серйозний командир повинен бути обраний на основі зважених суджень політиків. Це нові правила гри і потрібне нове, більш жорстке, мислення. Командир повинен буде виробити варіанти того, що він буде робити для вирішення проблеми, у разі, якщо Росія не здасться. Необхідно шукати нові підходи, які будуть передбачати залучення військово-повітряних сил, ССО, «морських котиків».

Шосте – витиснути з національного бюджету кошти в великому розмірі на військово-морський флот. Усі судна в країні, які можуть бути використані для потреб військово-морського флоту, повинні бути здані в експлуатацію. Оборонно-промисловому комплексу та військово-морським верфям має бути доручено озброїти їх по максимуму всім необхідним. Найголовніше на сьогодні – цифри, а не розміри або якість. Росія повинна стикнутися із зовсім іншим рівнем опору.

Сьоме – переглянути більш широкі плани і провести необхідний аналіз на випадок непередбачених обставин у контексті того, що робити з ситуацією з Росією, якщо тиск буде залишатися на тому ж рівні або посилюватися. Ще більші втрати для держави не повинні залишитися безкарними.Останнє, але не менш важливе – необхідно негайно доставити з США до України два судна берегової охорони. Екіпажі повинні вилетіти вже зараз, щоб привести їх до України через кілька днів», – резюмував Глен Грант.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: