У Києві презентували ідеї юних винахідників (фото)

IMG_0997

У рамках III Міжнародного форуму Innovation Market підсумували результати конкурсу IP MARATHON 2018 на тему «Зроби винахід бізнесом».

Конкурс організував Національний офіс інтелектуальної власності.

У ході марафону визначили найкращу команду, яка розробила проект комерціалізації винаходу, запропонованого оргкомітетом, та презентувала його.

Винаходи, для яких команди учасників розробили проект комерціалізації, належать фіналістам науково-технічної виставки-конкурсу «Майбутнє України», який проводила Мала академія наук (МАН).

Це електронний медичний браслет, розумна таблиця, автономний робот-помічник з голосовим керуванням, роборука як пристрій автоматизації майбутнього, інтерактивна система моніторингу якості повітря на базі мікроконтролера NodeMCU, вітроенергетична установка для добування води з повітря, окуляри доповненої реальності, smart-підставка до горщика для догляду за кімнатними рослинами та інші.

«Команди працювали із винаходами та проектами, що закріплювалися за ними під час жеребкування. Під керівництвом менторів конкурсу учасники розробили та презентували поверхневу модель патентної аналітики, бізнес-модель, а також підготували пітч з представленням винаходу», – розповів про хід конкурсу Данило Цьвок, один із організаторів IP MARATHON 2018, керівник TISC.

Переможцем конкурсу стала команда «НАУ» Національного авіаційного університету м. Київ, що розробила та презентувала бізнес-модель для винаходу «Окуляри доповненої реальності на платформі Arduino».

Автор винаходу – Курносов Володимир, 11-класник з Волинської області.

«Упродовж останніх трьох днів ми спостерігали за чесною і прозорою конкуренцією. У Innovation Market взяли участь винахідники, бізнесмени та представники влади, які шукали спільні рішення для підтримки українських інноваційних проектів. І ми бачимо, що ідей дуже багато, але монетизувати їх – складно.

Перед учасниками конкурсу IP MARATHON 2018, який цього року ми проводимо вперше, було поставлено завдання розробити бізнес-модель для винаходів, ефективно представити їх. І маю сказати, що їхні рішення у комерціалізації винаходів нас приємно здивували – вони конструктивні, відповідають сучасним реаліям ринку технологій і мають право на реалізацію», – розповів Богдан Моркляник, директор Державної організації НОІВ.

Друге місце здобула команда Deadline Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки м. Луцьк з презентацією винаходу «Електронний голосовий інформатор перешкод» (автор винаходу – Шибка Ігор, 10-класник з м. Дніпро).

Третє місце отримала команда «ХімТех» Українського державного хіміко-технологічного університету у м. Дніпро з винаходом «Вітроенергетична установка для добування води з повітря» (автор винаходу – Гаврильчук Валентин, 11-класник з Рівненської області).

Участь у події взяли університетські команди з Тернополя, Києва, Житомира, Харкова, Дніпра, Миколаєва, Сум, Мелітополя.

Також нагадаємо, що на міжнародному форумі Innovation market НОІВ презентував перший в Україні Центр підтримки технологій та інновацій (TISC). У Центрах підтримки технологій та інновацій консультуватимуть та надаватимуть доступ до патентної інформації винахідникам та інноваторам.

Додамо:

TISC (Technology and Innovation Support Center) — Центр підтримки технологій та інновацій, який надає інформацію про різні послуги у сфері інтелектуальної власності, незалежно від території їх надання. TISC надає винахідникам доступ до технічної інформації та пов’язані з нею послуги, такі як доступ до патентної, наукової і технічної бази даних, допомога в ліцензуванні і трансфері технологій, допомога в розробці патентів та інші, дозволяючи новаторам розкрити свій потенціал, забезпечити охорону прав і управління ними.

НОІВ (Національний офіс інтелектуальної власності) — орган державної системи правової охорони інтелектуальної власності, визнаний на національному рівні. НОІВ здійснює повноваження у сфері інтелектуальної власності, визначені законодавством та статутом. З метою ефективного функціонування та розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні, на сьогодні НОІВ реалізує два напрямки роботи: створення ефективного навчального центру у сфері інтелектуальної власності (ІВ) та створення мережі Центрів підтримки технологій та інновацій в Україні (TISC) в рамках співробітництва зі Всесвітньою організацією інтелектуальної власності.

Україна – одна з небагатьох країн, де ще не створено головного нормативного документу – Стратегії забезпечення розвитку та функціонування державної системи правової охорони інтелектуальної власності. Зараз НОІВ розпочав роботу у цьому напрямі. Також важливим завданням для офісу стане напрацювання нових методів врегулювання суперечок між учасниками ринку в сегменті інтелектуальної власності, зокрема медіації та інших.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: