Стародавнє галицьке місто з тисячолітньою історією запрошує на вихідні (фото)

1616990_900
фото: andy-travelua.livejournal.com

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» пропонуємо туристичний маршрут у стародавнє галицьке місто з тисячолітньою історією - Броди.

Броди - це місто, яке пам'ятає пожежі та війни, татарських набіги, панування іноземців та національно-визвольні змагання.

Впродовж багатьох століть Броди були рідним містом не лише для українців, але й поляків, євреїв, вірмен, греків.

З містом пов'язані імена магнатських родів Жолкевських, Конєцпольських, Собєських, Потоцьких та Молодецьких, відомих постатей – Йозефа Рота та Івана Труша й інших, які залишили свій слід в історії міста.

Сьогодні Броди мають здебільшого збережену планувальну систему «ідеального міста» та залишки оборонних фортифікацій XVII ст., приваблюють різноманітною архітектурою.

Околиці міста створюють чудові краєвиди та містять багато пам'яток природи, які входять до складу Національного природного парку «Північне Поділля».

Що подивитись?

Площа Ринок закладена наприкінці XVI ст., була забудована переважно двоповерховими будинками, перший поверх з яких використовували під крамниці. Власниками будівель на ринковій площі були заможні міщани.

Місто мало магдебурзьке право та було важливим торговим центром у 1720-1760-х рр.

Архітектурні ансамблі вул. Золотої (центральної вулиці Бродів) та
вул. М. Коцюбинського містять значну кількість архітектурних пам`яток і цікавих історичних об`єктів, зокрема:

  • будівлю колишнього готелю «Брістоль» – найвідомішого готелю міста першої половини XX ст. (вул. Золота, 9);

Будівля колишнього готелю Брістоль. Фото надане Бродівським історико-краєзнавчим музеєм.

  • колишню книгарню Фелікса Веста, прикрашену медальйонами із зображенням відомих польських письменників (вул. Золота, 11);
  • будівлю колишнього повітового суду – одну з головних окрас міста (вул. М. Коцюбинського, 4);

Будівля колишнього повітового суду. Фото надане Бродівським історико-краєзнавчим музеєм.

  • районний народний дім «Просвіта», де розташовувалось польське гімнастичне товариство «Сокіл» (вул. М. Коцюбинського, 7) та інші.

Майдан Свободи та міський парк. Влітку квітуча зелень парку та фонтан дарують приємну прохолоду, а головною його окрасою є годинникова вежа –точна копія давнього годинникового павільйону.

Бродівський замок збудований у 1630-1635 рр. тодішнім великим коронним гетьманом Станіславом Конєцпольським, мав форму правильного п’ятикутнику і складався з п’яти бастіонів та куртин, у середині яких містились каземати.

Бродівський замок-палац. фото зі сайту stejka.com

На території замку до сер. XVIII ст. знаходився дерев’яний будинок дідичів та комендантів фортеці, замкова каплиця.

Довкола замку був викопаний глибокий рів, за яким простягались болота. У 1750-х рр. за сприяння родини Потоцьких був збудований величний двоповерховий палац як родинна резиденція.

В палаці зберігались мистецькі колекції, бібліотека, зібрані Францішком Потоцьким, розташовувався приватний музей картин і стародавніх меблів графині Ядвіги Жищевської.

На сьогодні фортеця знаходиться в занепаді. Із замкового комплексу збереглись декілька куртин з казематами, каземати одного кутового бастіону та палац. Приміщення палацу передано в користування школі, там також містився районний архів та виставкові зали Бродівського історико-краєзнавчого музею.

Адреса: м. Броди, вул. Замкова,1.

Палац графів Тишкевичів збудований у 1912 р. є однією з окрас старовинного міста. Ця пам’ятка архітектури місцевого значення являє собою яскравий приклад палацового мистецтва поч. ХХ ст.

фото зі сайту wikimedia.org.

В часи II Світової війни палац зазнав руйнації, та був відреставрований. Сьогодні в будівлі знаходиться адміністративне приміщення держлісгоспу.

Адреса: вул. Низька, 15.

Пам`ятки сакральної архітектури Бродів. Церква Святого Юрія (XVII-XVIIIст.). Точна дата побудови святині не відома, вперше про дерев’яний храм св. Юрія згадується у 1627 р. 

Сучасний мурований храм за декількома версіями збудований у 1749, чи у 1763-1765 рр. на кошти уніатської громади передмістя Малі Фільварки та тодішніх власників Бродів родини Потоцьких. Інтер`єр храму оздоблений багатою різьбою, іконостас виконаний у стилі рококо.

Адреса: вул. Юріївська, 11.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці – найдавніший храм міста. Мурована церква повстала на місці її дерев`яної попередниці ймовірно у 1745-1749 рр.

Церква не зазнала значних пошкоджень в період світових воєн та за радянських часів була єдиним діючим у Бродах храмом.

Адреса: вул. І. Франка, 14.

Церква Воздвиження Чесного Животворящого Хреста – колишній костел Святого Станіслава вперше згадується у 1588 р. Дерев’яний парафіяльний костел св. Станіслава перестав існувати ще в середині XVII ст.

Теперішній мурований храм з’явився у 1660-х рр. і був названий Воздвиження Чесного Животворящого Хреста. В наші часи костел передано греко-католицькій громаді.

Адреса: вул. В. Стуса, 9.

Церква Пресвятої Трійці – дерев`яний п`ятизрубний храм на передмісті Бродів, збудований у другій половині XVIII ст.

Це єдиний збережений давній дерев’яний храм у Бродах, поруч із храмом збереглась дерев'яна дзвіниця.

Пам`ятки єврейської культури. Руїни Великої Бродівської синагоги. У
1742 р. на місці колишньої дерев’яної єврейської святині було побудовано нову Велику синагогу. В синагозі розміщувалась велика бібліотека, зберігалися коштовні предмети богослужіння. Руйнації синагога зазнала в роки ІІ Світової війни.

Адреса: м. Броди, вул. Гончарська, 8.

Єврейський цвинтар – третій цвинтар єврейської громади, що зберігся до сьогодні, був закладений у 1831 р. Особливістю цього цвинтаря є різьблені єврейські сакральні символи та великі епітафії (на івриті), висічені на пам’ятниках.

Єврейський цвинтар. Фото надане Бродівським історико-краєзнавчим музеєм.

Тут збереглися поховання представників родин Каллірів, Натансонів, Шорів та ін. Адреса: м. Броди, вул. Чупринки.

Що відвідати?

Бродівський історико-краєзнавчий музей ознайомить з історією краю, пам`ятками археології, предметами народної культури і побуту Брідщини. Експозицію доповнює панорама «Броди XVII-XVIII ст.», мистецькі твори брідських художників, банерні фотографії з видами пам’яток історії і культури міста і району.

Музей має власну бібліотеку та архів.

Адреса: м. Броди, майдан Свободи, 5; тел.: +38 (03266) 4-21-13. Години роботи: щоденно крім суботи з 9:00 до 18:00 год, обідня перерва з 13:00 до 14:00 год.

Виставкові зали Бродівського історико-краєзнавчого музею розміщені у палаці Бродівського замку. Тут проводять виставки художників, народних митців, експонуються тематичні виставки.

Адреса: м. Броди, вул. Замкова,1.

Години роботи: за попереднім замовленням у Бродівському історико-краєзнавчому музеї.

Бродівська гімназія ім. Івана Труша заснована у 1865 р. Це важливий осередок культурно-освітнього життя міста.

Варто відвідати Музей історії гімназії, експозиція якого ознайомить з історією будівлі в різні періоди та її відомими вихованцями.

В гімназії працювало і навчалося чимало знаних людей, зокрема: художники Іван Труш і Микола Федюк, відомий австрійський письменник Йозеф Рот, польський письменник Леопольд Бучковський, український військовий діяч Мирон Тарнавський, ідеолог ОУН Петро Федун «Полтава», український фольклорист Осип Роздольський та багатьох інших.

Музей історії гімназії ознайомить з різними історичними періодами.

Адреса: м. Броди, вул. Коцюбинського, 2.

Години роботи: за попереднім замовленням, тел.: +38 (03266) 4-31-04.

Що скуштувати?

  • українську кухню, страви на мангалі в ресторані «Шалена Шкварка»:
    м. Броди, вул. 22 Січня, 73-а.
  • смачну піцу та страви української традиційної кухні в піцерії «Реджіна»:
    м. Броди, вул. Великі Фільварки, 1-г.

Де переночувати?

  • готель «Європа»: м. Броди, вул. Юридика, 9.

Де замовити екскурсії?

За попереднім замовленням у Бродівському історико-краєзнавчому музеї. Працівники музею пропонують оглядові та тематичні екскурсії містом та районом.

Адреса: м. Броди, Майдан Свободи, 5; тел.:+38 (03266) 4-21-13.

Як доїхати?

Власним авто - м. Львів – м. Броди: відстань 103 км по М06, приблизний час в дорозі 1 год 35 хв.

Автобусом з автовокзалу ЛЬВІВ 2 (вул. Б. Хмельницького 225), напрям м. Львів – м. Броди.

Електропотягом з приміського залізничного вокзалу (вул. Городоцька, 174) 804Л, 806Л, 6094 Львів → Рівне; 6092 Львів → Дубно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: