Українське МЗС має можливість закрити консульство Росії у Львові, - професор з міжнародних відносин

IMG_2498

Питання доцільності існування у Львові дипломатичного представництва РФ вчергове набуло актуальності через свіжі заяви речниці російського МЗС.

І хоч львівські депутати вчора так і не підтримали звернення до українського МЗС з пропозицією про закриття консульства країни-агресора у Львові, українські дипломати мають важелі, аби вплинути на ситуацію. Так вважає професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Ужгородського національного університету Ігор Тодоров.

За його словами, є кілька імовірних варіантів для нашого МЗС. «За великим рахунком, ми мали би розірвати дипломатичні стосунки з РФ, а консульські представництва у регіонах в такому випадку автоматично припиняють діяльність, - пояснює професор Ігор Тодоров. – Але навіть без розірвання дипломатичних стосунків варто розуміти, що українське МЗС може ініціювати закриття регіонального консульства Росії, бо ж, за великим рахунком, наявність іноземного представництва в країні – добра воля України».

Водночас, Ігор Тодоров додає, що місцеве самоврядування чи обласна адміністрація не можуть власними силами закрити дипломатичну установу іноземної держави. «Це має проходити саме через МЗС, бо консульства працюють у контакті з МЗС», - пояснює професор.

Журналісти Дивись.іnfo звернулися до речниці українського МЗС Катерини Зеленко за коментарями щодо процедури закриття дипустанов в Україні та очікуємо відповіді на запит.

Варто нагадати, що крім проваленої спроби ЛМР звернутися до МЗС із проханням припинити роботу консульства у Львові, Львівська обласна рада принаймні двічі за цей рік голосувала за схожі рішення та писала звернення до представників державної влади та МЗС. Так, у березні цього року ЛОР звернулася щодо розірвання дипломатичних стосунків з Росією (що автоматично закриває регіональні консульства), а в червні депутати звернулися щодо призупинення дії або денонсації Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ.

В той же час, російське консульство у Львові зараз знаходиться під посиленою охороною. Як повідомив ІА Дивись.info керівник прес-служби Західного територіального управління Нацгвардії України Олег Тіхов, станом на сьогодні здійснюється посилена охорона нацгвардійцями генерального консульства Російської Федерації у Львові.

«У зв'язку із введенням воєнного стану в десяти областях України, на виконання доручення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Нацгрвадія приведена в повну бойову готовність і переведена на посилений варіант несення служби, серед яких і охорона приміщень іноземних диппредставництв», - сказав Олег Тіхов.

«Згідно з законом про Нацгвардію, в нас прописана охорона дипустанов, і ми нікуди не дінемось, поки не буде якось рішення українського МЗС», - зазначив Тіхов.

Нагадаємо, сьогодні речниця російського МЗС Марія Захарова своєрідно відповіла на запитання, чи збирається установа перенести свої регіональні консульства з Києва і Львова через активізацію протестних настроїв у цих містах. На це Захарова, як передає УНІАН, сказала: «Щодо того, що ви запитали, чи не було думки щодо перенесення кудись цих представництв (Росії в Києві та Львові – УНІАН), розумієте, наш недавній історичний приклад говорить про те, що іноді не потрібне перенесення, а іноді так виходить, що змінюється статус дипломатичних представництв». «У нас, приміром, було генеральне консульство в Сімферополі, а потім стало представництво закордонних справ у регіоні. Виходить ось так», – сказала Захарова.

Нагадаємо, за останній тиждень під російським консульством у Львові пройшла ціла низка вуличних акцій та пікетів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: